Actieplan Scheveningen

Bewoners en ondernemers van Scheveningen hebben steeds meer overlast van bezoekers. De gemeente heeft daarom een actieplan gemaakt. Ze maakte dat samen met bewoners en ondernemers uit de wijk. In dit plan staan veel maatregelen om de overlast aan te pakken. Het gaat om maatregelen tegen bijvoorbeeld parkeeroverlast, geluidsoverlast, straatraces, alcohol-, lachgas- en drugsgebruik en afval.

Om bij drukte sneller te kunnen ingrijpen, werkt de gemeente met druktescenario’s (verschillende situaties met wisselende drukte). Dat betekent: hoe drukker het wordt, hoe meer maatregelen er zijn. Denk daarbij aan het inzetten van verkeersregelaars, extra politie en handhavers, of aan het afsluiten van bepaalde straten.

Belangrijkste maatregelen per onderwerp

 • Met Park + Beach en UIT-JE AUTO kunnen bezoekers goedkoper parkeren op een andere plek in de stad. Vanuit de stad kunnen ze met de tram, een deelfiets, deelbakfiets of deelscooter naar het strand. Vanaf Duindigt biedt Park & Bike de mogelijkheid om goedkoop te parkeren en met een deelfiets verder te reizen naar het strand. Kijk voor meer informatie op de pagina Slim parkeren: Park + Ride (P+R).

  Er komen meer (tijdelijke) fietsenstallingen op Scheveningen. Er komen goede wegwijsborden daarnaartoe. En de gemeente zet fietscoaches in die bezoekers helpen bij het stallen van fietsen en scooters.

  Op meerdere plekken in Scheveningen komt een parkeerverbod. Op de plekken waar bezoekers wel mogen parkeren, zijn de parkeerautomaten aangepast: het is nu niet meer mogelijk de maximale parkeertijd van 1 of 2 uur te verlengen. In een aantal straten zijn de parkeertarieven fors verhoogd. Ook zijn er veel meer parkeercontroles. In sommige straten kunnen handhavers sneller wielklemmen gebruiken of auto’s wegslepen.

  Op meerdere plekken komen snelheidsdisplays. Bij drukte sluit de gemeente de kade langs de Eerste Haven en de Strandweg af.

  Op de pagina Bereikbaarheid Haagse stranden en denhaag.com vindt u alle vervoersmogelijkheden naar het strand. Dit wordt uiteindelijk een dynamische kaart: Bereikbaarheidskaart Kust.

  Fietsend naar Scheveningen.
  Fietsend naar Scheveningen.
 • Hoe drukker het is, hoe meer controle er is. Er zijn dan meer verkeersregelaars, politie, handhavers, beveiligingsteams en boswachters op straat, het strand en in de duinen. Handhaving en politie controleren in 2021 vaker. Zij controleren bijvoorbeeld op te hard rijden, geluidsoverlast, foutparkeren en slecht gedrag op het water. Ze geven boetes als bezoekers alcohol en drugs gebruiken, of lachgas gebruiken of verkopen. Dat is allemaal verboden.

  De gemeente en de politie kijken ook hoe zij straatintimidatie (zoals fluiten en sissen naar meisjes en het lastigvallen van voorbijgangers) kunnen voorkomen en aanpakken. Straatraces en geluidsoverlast van voertuigen zijn te voorkomen door bijvoorbeeld wegen af te sluiten, blokkades aan te brengen en meer (geluids)controles te houden.

  Zwemmen in de haven is gevaarlijk. Daarom is het verboden. Toch zwemmen veel jongeren er nog steeds. Daarom zijn er nu boeien aangebracht. Die voorkomen dat vaartuigen op de plek komen waar gezwommen wordt. Ook is er in de zomer van 2021 een proef met een digitaal zwemwaterbord. Hierop staat informatie over hoe veilig het is om te zwemmen. De gemeente zorgt er zo voor dat bezoekers deze informatie beter kunnen zien en beter kunnen begrijpen.

  Op de boulevard delen gastheren, gastvrouwen en kinderen in de zomer polsbandjes uit. Met de bandjes kunnen ouders hun kinderen die kwijtraken makkelijker terugvinden. In mei start ook een proef met ‘track and trace’-polsbandjes (met gps).

  Drukte op de boulevard.
  Drukte op de boulevard.
 • Op warme dagen zijn er gastheren, gastvrouwen en fietscoaches op de boulevard en het strand. Ze geven informatie en vertellen bezoekers wat de regels op het strand zijn. Op de boulevard heeft de gemeente mobiele toiletten geplaatst en op het strand extra grote vuilnisbakken. De afvalbakken worden extra vaak geleegd. Op 1 juni 2021 gaan bij de Noordboulevard 3 nieuwe stranddouches open.

  De gemeente wil bezoekers beter informeren. Via internet, sociale media, ter plekke en via de kanalen van hotels en toeristische evenementen. Het verspreiden van toeristen (in tijd en plaats) op drukkere momenten voorkomt overlast voor bewoners, ondernemers en de bezoekers zelf. Daarom komt er op denhaag.com een online druktekaart. Bezoekers zien op die kaart hoe druk het op dat moment langs de Haagse kust is. Zij kunnen dan op tijd voor een ander vervoermiddel of een ander strand kiezen.

  Een gastvrouw verwelkomt bezoekers.
  Een gastvrouw verwelkomt bezoekers.
 • Naast alle informatie rondom bereikbaarheid en (zwem)veiligheid, informeert de gemeente bezoekers over de regels op het strand. Dit om Scheveningen veilig, gezellig en schoon te houden. Zo rijden er op drukke dagen karretjes rond met daarop de strandregels. In de Stadskrant en de Scheveninger komen artikelen over bijvoorbeeld veilig zwemmen en het verminderen van afval. Bij het Infopunt naast de Pier kunnen bezoekers, bewoners en ondernemers in de zomer vragen stellen.

  De gemeente laat regelmatig aan bewoners en ondernemers van Scheveningen weten hoe het gaat met de maatregelen.

  Op drukke dagen rijden er karretjes rond met daarop de strandregels. Foto: Mobile Abri
  Op drukke dagen rijden er karretjes rond met daarop de strandregels. Foto: Mobile Abri

Programma Toekomst Scheveningen badplaats

Het actieplan Scheveningen en de druktescenario’s zijn onderdeel van het programma Toekomst Scheveningen badplaats.

2 andere doelen van het programma zijn:

 • Voldoende goede voorzieningen, zoals stranddouches, fietsenstallingen en afvalbakken. Maar bijvoorbeeld ook: het Meldpunt Overlast en goede informatie voor bezoekers over zwemveiligheid.
 • Een nieuw beeld van hoe Scheveningen er in de toekomst uit moet zien (toekomstvisie).

Zo’n 30 bewoners en ondernemers denken en praten mee over het actieplan. Dat doen ze in de werkgroep Veilig en Leefbaar Scheveningen. Tussen december 2020 en maart 2021 heeft de werkgroep in 7 bijeenkomsten met de wethouders en burgemeester meegedacht over wat er moet gebeuren. In de zomer van 2021 kijkt de werkgroep mee bij het uitvoeren van het actieplan: gaat het goed, werkt het plan? Of moet er nog iets anders of meer gedaan worden? De werkgroep heeft ook een belangrijke rol bij het maken van een nieuwe toekomstvisie.

Ook de politie, HTM en veiligheidsregio Haaglanden helpen mee om het actieplan tot een succes te maken.

Planning 2021

 • Klaar in het 4e kwartaal: een overzicht van alle voorzieningen in de badplaats. En een voorstel voor wat er nog bij moeten komen.
 • Klaar in het vierde kwartaal: een toekomstvisie voor Scheveningen en de hele Haagse kust.
 • Eind oktober: evaluatie van het strandseizoen.

Meer informatie

Lees meer over het programma en de samenwerking met de werkgroep Veilig en Leefbaar Scheveningen in de bestuurlijke stukken:

Nieuwsbrief programma Scheveningen

Schrijf u in voor de nieuwsbrief. U ontvangt dan de belangrijkste ontwikkelingen en resultaten rond het actieplan Scheveningen. De online nieuwsbrief verschijnt deze zomer een keer per 2 weken.
Aanmelden nieuwsbrief

Overlast melden

Heeft u last van bijvoorbeeld foutparkeren, geluid, drank- of drugsgebruik of afval? Doe dan een melding bij de gemeente. Ga voor meer informatie naar Meldpunt Overlast Scheveningen.

Contact

Heeft u vragen of opmerkingen over het actieplan? Stuur dan een e-mail naar scheveningen@denhaag.nl.

Gepubliceerd: 4 mei 2021Laatste wijziging: 28 juli 2021