Actieplan Scheveningen

Bewoners en ondernemers van Scheveningen hebben steeds meer overlast van bezoekers. De gemeente heeft daarom een actieplan gemaakt. Ze maakte dat samen met bewoners en ondernemers uit de wijk. In dit plan staan veel maatregelen om de overlast aan te pakken. Het gaat om maatregelen tegen bijvoorbeeld parkeeroverlast, geluidsoverlast, straatraces, alcohol-, lachgas- en drugsgebruik en afval.

Om bij drukte sneller te kunnen ingrijpen, werkt de gemeente met druktescenario’s (verschillende situaties met wisselende drukte). Dat betekent: hoe drukker het wordt, hoe meer maatregelen er zijn. Denk daarbij aan het inzetten van verkeersregelaars, extra politie en handhavers, of aan het afsluiten van sommige straten.

Belangrijkste maatregelen per onderwerp

 • Met Park + Beach en UIT-JE AUTO kunnen bezoekers goedkoper parkeren op een andere plek in de stad. Vanaf de stad kunnen ze met de tram, een deelfiets, deelbakfiets of deelscooter naar het strand. Vanaf Duindigt biedt Park & Bike de mogelijkheid om goedkoop te parkeren en met een deelfiets verder te reizen naar het strand. Kijk voor meer informatie op de pagina Slim parkeren: Park + Ride (P+R).

  Er zijn meer (tijdelijke) fietsenstallingen op Scheveningen en wegwijsborden daarnaartoe. En de gemeente zet fietscoaches in die bezoekers helpen bij het parkeren van fietsen en scooters. Voor deelscooters heeft de gemeente speciale parkeervakken gemaakt. Tijdens het strandseizoen (van 1 april tot 1 november) kunt u een deelscooter alleen parkeren en afmelden binnen deze vakken.

  Op meerdere plekken in Scheveningen is een parkeerverbod. En op veel parkeerplekken geldt tussen 1 juni en 1 oktober een maximale parkeertijd van 1 of 2 uur. Ook zijn er veel meer parkeercontroles.

  De gemeente heeft het wielklembeleid aangepast. Handhavers mogen de wielklem direct bij de 1e parkeerbon plaatsen. Bezoekers die geen parkeergeld betaald hebben, lopen zo een groter risico op een wielklem. Op meerdere plekken komen snelheidsdisplays. Bij drukte sluit de gemeente de eerste Haven en de Strandweg af.

  Op de pagina Bereikbaarheid Haagse stranden en denhaag.com vindt u alle vervoersmogelijkheden naar het strand.

  Fietsend naar Scheveningen.
  Fietsend naar Scheveningen.
 • Hoe drukker het is in Scheveningen, hoe meer controle er is. Er zijn bij drukte meer verkeersregelaars, politie, handhavers, beveiligingsteams en boswachters op straat, op het strand en in de duinen. Handhaving en politie controleren vaker. Zij controleren bijvoorbeeld op te hard rijden, geluidsoverlast, foutparkeren en slecht gedrag op het water. Ze geven boetes als bezoekers alcohol of drugs gebruiken, of lachgas gebruiken of verkopen. Dat is allemaal verboden.

  De gemeente en de politie kijken ook hoe zij straatintimidatie (zoals fluiten en sissen naar meisjes en het lastigvallen van voorbijgangers) kunnen voorkomen en aanpakken. Straatraces en geluidsoverlast van voertuigen zijn te voorkomen door bijvoorbeeld wegen af te sluiten, blokkades aan te brengen en meer (geluids)controles te houden.

  Zwemmen in de haven is verboden. Het is erg gevaarlijk. Toch zwemmen veel jongeren er nog steeds. Daarom liggen er boeien in het water. Die voorkomen dat boten op de plek komen waar de jongeren zwemmen. Ook is er een digitaal zwemwaterbord. Hierop staat informatie over:

  • de kwaliteit van het zwemwater
  • of er gevaarlijke stromingen zijn
  • wat de gekleurde vlaggen op het strand betekenen

  De gemeente zorgt er zo voor dat bezoekers deze informatie beter kunnen zien. En beter kunnen begrijpen.

  Op de boulevard delen gastheren, gastvrouwen en kinderen in de zomer polsbandjes uit. Met de bandjes kunnen ouders hun kinderen makkelijker terugvinden als ze die kwijtraken.

  Drukte op de boulevard.
  Drukte op de boulevard.
 • Op warme dagen zijn er gastheren, gastvrouwen en fietscoaches op de boulevard en op het strand. Ze geven informatie en vertellen bezoekers wat de regels op het strand zijn. Op de boulevard heeft de gemeente mobiele toiletten geplaatst en op het strand extra grote vuilnisbakken. De afvalbakken worden extra vaak geleegd.

  In het voorjaar van 2022 heeft de gemeente alle 9 bestaande stranddouches op Scheveningen vervangen voor nieuwe douches. Ook zijn er 4 nieuwe douches bijgekomen:

  • 2 bij het Zwarte Pad
  • 1 bij de Keizerstraat
  • 1 bij het Beach Stadium

  De nieuwe douches hebben een dubbele, duurzame douchekop en een tapkraan om een flesje water te vullen.

  De gemeente wil bezoekers beter informeren. Via websites, sociale media, ter plekke en via de kanalen van hotels en toeristische evenementen. Het verspreiden van toeristen (in tijd en plaats) op drukkere momenten helpt overlast voor bewoners, ondernemers en andere bezoekers te verminderen.

  Op denhaag.com staat een online druktekaart. Bezoekers zien op die kaart hoe druk het op dat moment langs de Haagse kust is. Zij kunnen dan op tijd voor een ander vervoermiddel of een ander strand kiezen.

  Een gastvrouw verwelkomt bezoekers.
  Een gastvrouw verwelkomt bezoekers.
 • Naast alle informatie rondom bereikbaarheid en (zwem)veiligheid, informeert de gemeente bezoekers over de regels op het strand. Dit om Scheveningen veilig, gezellig en schoon te houden. Zo rijden er op drukke dagen karretjes rond met daarop de strandregels. In de Stadskrant en de Scheveninger komen artikelen over bijvoorbeeld veilig zwemmen en het verminderen van afval. Bij het infopunt naast de Pier kunnen bezoekers, bewoners en ondernemers in de zomer vragen stellen.

  De gemeente laat regelmatig aan bewoners en ondernemers van Scheveningen weten hoe het gaat met de maatregelen. Zij doet dat via updates in de Scheveninger en in de nieuwsbrief.

  Op drukke dagen rijden er karretjes rond met daarop de strandregels. Foto: Mobile Abri
  Op drukke dagen rijden er karretjes rond met daarop de strandregels. Foto: Mobile Abri

Programma Toekomst Scheveningen badplaats

Het actieplan Scheveningen en de druktescenario’s zijn onderdeel van het programma Toekomst Scheveningen badplaats.

2 andere doelen van het programma zijn:

 • Voldoende goede voorzieningen, zoals stranddouches, fietsenstallingen en afvalbakken. Maar bijvoorbeeld ook: het Meldpunt Overlast en goede informatie voor bezoekers over zwemveiligheid.
 • Een nieuw beeld van hoe Scheveningen er in de toekomst uit moet zien (toekomstvisie).

Zo’n 50 bewoners en ondernemers denken en praten mee over het actieplan. Dat doen ze in de werkgroep Veilig en Leefbaar Scheveningen. In 2022 kijkt de werkgroep mee bij het uitvoeren van het actieplan: gaat het goed, werkt het plan? Of moet er nog iets anders of meer gedaan worden? De werkgroep heeft ook een belangrijke rol bij het maken van de nieuwe toekomstvisie. Hiermee is in 2021 begonnen.

De politie, HTM en veiligheidsregio Haaglanden helpen mee om het actieplan tot een succes te maken.

  Meer informatie

  Lees meer over het programma en de samenwerking met de werkgroep Veilig en Leefbaar Scheveningen in de bestuurlijke stukken:

  Nieuwsbrief Scheveningen

  Schrijf u in voor de nieuwsbrief. U ontvangt dan regelmatig nieuws, ontwikkelingen en achtergrondartikelen uit Scheveningen.
  Aanmelden nieuwsbrief

  Overlast melden

  Heeft u last van bijvoorbeeld foutparkeren, geluid, drank- of drugsgebruik of afval? Doe dan een melding bij de gemeente. Ga voor meer informatie naar Meldpunt Overlast Scheveningen.

  Contact

  Heeft u vragen of opmerkingen over het actieplan? Stuur dan een e-mail naar programmascheveningen@denhaag.nl.

  Gepubliceerd: 12 mei 2022Laatste wijziging: 12 mei 2022