Wijkagenda’s Loosduinen

In de wijkagenda’s staat wat het belangrijkste is om de volgende 4 jaar in de wijk te verbeteren.

Bewoners, ondernemers, wijkorganisaties en de gemeente bepalen dit samen. Daarna werken ze samen aan de wijk. Lees meer over de wijkagenda’s van Loosduinen.

Kijkduin, Ockenburgh en Bohemen, Meer en Bos hebben een wijkagenda. Zo is deze gemaakt:

Het maken van een wijkagenda begint bij het maken van een wijkprofiel. Daarin staan alle gegevens over de wijk. Zoals gegevens over de bewoners, wonen, werk en inkomen. De informatie komt van de gemeente, landelijke partijen (zoals het CBS) en de politie. Maar ook uit gesprekken met organisaties en bewoners in de wijk.

Stappen

  1. De gemeente maakt het wijkprofiel Kijkduin, Ockenburgh en Bohemen, Meer en Bos.
  2. Bestaande projecten en ontwikkelingen in Kijkduin, Ockenburgh en Bohemen, Meer en Bos worden opgeschreven.

Deze fase van de wijkagenda bestaat uit de volgende stappen:

  1. Wijkorganisaties en de gemeente houden een gesprek. Dit gesprek gaat over de aanpak van de wijkagenda in Kijkduin, Ockenburgh en Bohemen, Meer en Bos.
  2. De gemeente maakt de enquêtevragen voor de wijkagenda. Extra vragen uit de wijk voegt ze toe. Dit gebeurt samen met de wijkorganisaties.
  3. De gemeente ontwerpt een ‘Doe Mee’-programma om ideeën op te halen voor de wijkagenda.

Bewoners, ondernemers en wijkorganisaties denken mee over de wijkagenda Kijkduin, Ockenburgh en Bohemen, Meer en Bos. De wijkagenda sluit aan bij bestaande activiteiten en ontwikkelingen in de wijk.

De wijkagenda in 5 stappen

  1. In juni ontvangen wijkbewoners een uitnodiging om de enquête van de wijkagenda in te vullen. De resultaten van de enquête gebruikt de gemeente bij het ontwikkelen van de wijkagenda.
  2. Op 14 september 2023 organiseerde de gemeente een 1e wijkbijeenkomst. Daar werden de Begin externe link: resultaten van de wijkenquête(Externe link), einde externe link. gepresenteerd. Ook kunnen bewoners praten over de thema’s die zij belangrijk vinden voor de wijk.
  3. Op 17 oktober 2023 organiseert de gemeente een 2e wijkbijeenkomst. Tijdens de 2e wijkbijeenkomst kijken de mensen die erbij zijn terug op de uitkomsten van de 1e bijeenkomst. Daarna stemmen de mensen die gekomen zijn op de thema’s die een plek kunnen krijgen in de wijkagenda. Ook is er aandacht voor echt duidelijke acties die een plek kunnen krijgen in de wijkagenda. 
  4. De projectleider werkt aan een concept-wijkagenda. Dit doet hij samen met wijkbewoners, partijen in de wijk en diensten van de gemeente. Dit gebeurt met duidelijke doelen. En acties om deze doelen te halen.
  5. De projectleider gebruikt de reacties van betrokken bewoners, ondernemers, wijkorganisaties en ambtenaren voor een definitieve wijkagenda.

Stappen in deze fase zijn:

  1. De wijzigingen staan in de wijkagenda. En de gemeente keurt de wijkagenda goed.
  2. De wijkagenda is af en het wijkuitvoeringsplan begint.

Kraayenstein en Vroondaal krijgen een wijkagenda. Zo wordt deze gemaakt:

Eerst maakt de gemeente een wijkprofiel. Daarin staat informatie over bewoners, wonen, werk en inkomen. De informatie komt van de gemeente, landelijke partijen (zoals het CBS) en de politie. En uit gesprekken met organisaties en bewoners in de wijk. Hierna bekijkt de gemeente welke projecten en ontwikkelingen er al zijn in de wijk.

Deze fase bestaat uit de volgende stappen:

  1. Wijkorganisaties en de gemeente bespreken de aanpak van de wijkagenda.
  2. De gemeente maakt een vragenlijst voor bewoners over de wijkagenda.
  3. De gemeente maakt een Doe Mee-programma om ideeën op te halen voor de wijkagenda.

Bewoners, ondernemers en wijkorganisaties denken mee over de wijkagenda. De wijkagenda sluit aan bij bestaande activiteiten en ontwikkelingen in de wijk. Het Doe mee-programma bestaat uit 5 stappen:

  1. In april 2024 ontvangen wijkbewoners een uitnodiging om de vragenlijst in te vullen.
  2. Eind mei 2024 komt er een 1e wijkbijeenkomst. Daar presenteert de gemeente de resultaten van de vragenlijst. Ook kunnen bewoners praten over de onderwerpen die zij belangrijk vinden voor de wijk.
  3. Eind juni of begin juli 2024 komt er een 2e wijkbijeenkomst. Dan kijken de deelnemers terug op de resultaten van de 1e bijeenkomst. Ook bespreken ze precieze acties voor in de wijkagenda. 
  4. De projectleider werkt aan een concept-wijkagenda. De projectleider gebruikt hiervoor meningen en adviezen van wijkbewoners, van organisaties in de wijk en van de gemeente. In de agenda komen duidelijke doelen te staan en acties om deze doelen te halen.
  5. Bewoners, ondernemers, wijkorganisaties en medewerkers van de gemeente kunnen reageren op de concept-wijkagenda. De projectleider gebruikt deze reacties voor een definitieve wijkagenda.

  • De wijkagenda wordt vastgesteld. De gemeente keurt de wijkagenda goed.
  • De wijkagenda start met de acties uit het wijkuitvoeringsplan.

Heeft u een idee of vragen over de wijkagenda? Stuur dan een e-mail naar Begin link: wijkagendaloosduinen@denhaag.nl, einde link. met als onderwerp ‘wijkagenda Loosduinen’.

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070