Nieuwsbericht

Actie voor veilige wijk Laak Centraal

Gepubliceerd: 27 oktober 2017Laatste wijziging: 27 oktober 2017

Donderdagavond 26 oktober hielden politie, brandweer, douane, HTM en enkele gemeentelijke teams een actie in Laak Centraal. Dit is het gebied in stadsdeel Laak tussen Hollands Spoor en Rijswijk.De gemeente organiseert regelmatig dit soort acties in de stad.

Signalen van bewoners, ondernemers en professionals over overlast, niet houden aan de regels en mogelijke criminaliteit worden nagegaan. Doel is om de leefbaarheid en veiligheid in uw wijk te verbeteren. Bij deze actie werden voertuigen gecontroleerd, werden enkele woningen en winkels bezocht en kregen huurders die te veel betalen advies.

Actie Laak Centraal

Om te zorgen dat politie, brandweer en de gemeente goed zichtbaar zijn voor bewoners en ondernemers, is iedereen tegelijk aanwezig in een klein gebied. Dit keer was dat Laak Centraal.

Panden

De Haagse Pandbrigade controleerde 19 panden. Daarvan waren 2 woningen bouwtechnisch niet in orde. Het team gaat bij 29 personen onderzoeken of zij daadwerkelijk op het adres staan ingeschreven bij de gemeente.

Te hoge huur

Tijdens de actie bleek dat 16 personen een veel te hoge huurprijs betalen. Het gemeentelijke huurteam helpt deze huurders verder. Helaas komt dit veel voor in Laak Centraal. Wat een redelijke huurprijs is voor een woning, kunt u zelf controleren met de huurprijscheck op de website van de Huurcommissie. Betaalt u ook een te hoge huurprijs? Neem dan contact op met het huurteam.

Horecacontroles

In 2 bedrijfspanden is een te hoge CO-waarde gemeten.
In 2 bedrijfspanden is een te hoge CO-waarde gemeten.

Verschillende teams controleerden 12 horecazaken en een detailhandel.

In 2 bedrijven werden regels van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit overtreden. Bij 2 ondernemers constateerde de brandweer een te hoge CO-waarde (koolstofmonoxide).

Voertuigcontrole

De politie en belastingzaken controleerden meer dan 100 voertuigen tijdens een verkeerscontrole. Tijdens de controle kregen 16 bestuurders een boete voor ondermeer het rijden zonder rijbewijs en het rijden onder invloed van drugs.

Op basis van kentekens controleerde Belastingzaken de betaling van gemeentelijke belastingen. Ze constateerde voor € 22.620 aan openstaande rekeningen. Op 10 voertuigen is beslag gelegd.

Het gemeentelijke team Parkeren schreef 31 bekeuringen uit voor het niet betalen van parkeergeld en foutparkeren.

Op de HTM tramlijnen werden extra controles uitgevoerd. Van de 1.272 gecontroleerde passagiers kregen 25 reizigers een boete voor zwartrijden.

Een auto wordt tijdens de voertuigcontrole in beslag genomen door Belastingzaken
Een auto wordt tijdens de voertuigcontrole in beslag genomen door Belastingzaken

Geef hulpdiensten de ruimte

De brandweer en het gemeentelijke handhavingsteam controleerden de Laakse straten op doorrijdbaarheid en bereikbaarheid. Laak kent veel smalle straten. Bewoners moeten bij het parkeren voldoende ruimte overlaten voor de hulpdiensten. De brandweer constateerde in meerdere straten dat dit niet het geval was en heeft 9 auto’s laten verplaatsen. Ook hebben zij folders achtergelaten om hiervoor aandacht te vragen.

Illegale bewoning op de Laakse binnenwateren

Aan het eind van de avond controleerden de teams 172 boten aan de Calandkade, Verheeskade, Neherkade, Jupiterkade en Goudriaankade. Geregeld slapen er mensen op de boten. Dit is niet toegestaan. Er werden 10 personen aangetroffen. Een sociaal casemanager van de gemeentelijke dienst SZW kijkt waar de mensen zonder verblijfplaats heen kunnen.

Werk mee aan een veilige en leefbare buurt

De actie werd gewaardeerd en positief ontvangen door de bewoners van Laak Centraal. De bewoners doen veel voor hun buurt. Gemeente en politie krijgen daarom ook steeds vaker meldingen over verdachte en overlastgevende situaties. De diensten zijn erg blij met deze betrokkenheid. Overlastgevers en criminelen trekken namelijk weg als ze merken dat bewoners voor hun buurt opkomen.

Help ook mee om de buurt beter te maken. Melden kan onder andere via:

  • de gemeente: via het Klantcontactcentrum of Melding openbare ruimte voor onder andere meldingen over woonoverlast, uitkeringsfraude, ongedierte, storing straatverlichting, afval, fietswrakken en zaken die in openbare ruimte kapot zijn.
  • Politie.nl of telefoonnummer 0900 - 8844.
  • Meld Misdaad Anoniem op telefoonnummer 0800 - 7000.