Nieuwsbericht

Actie voor een veilig en leefbaar Laak

Gepubliceerd: 6 juli 2018Laatste wijziging: 6 juli 2018

Politie, brandweer, HTM, Stedin, Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), douane en meerdere teams van de gemeente hielden op 5 juli een grote handhavingsactie in Laakkwartier. De diensten trokken signalen na van bewoners, ondernemers en professionals over overlast, misstanden en mogelijke criminaliteit. Dit soort acties is bedoeld om de leefbaarheid en veiligheid in wijken te verbeteren. In het bijzonder was tijdens deze actie aandacht voor overlast door alcohol en drugs.

De Haagse Pandbrigade controleerde 17 panden. Bij de meeste woningen werden misstanden aangetroffen, zoals illegale kamerverhuur. In 25 gevallen rekende de verhuurder een veel te hoge huurprijs. In 2 gevallen ging het zelfs om een extreem hoge huurprijs. De gemeente stuurt de pandeigenaren een brief met een waarschuwing en met een mogelijke dwangsom. Het gemeentelijk huurteam gaat de huurders helpen en adviseren.

De politie controleerde 2 woningen waar sprake was van drugsoverlast. Hierbij zijn 4 personen gearresteerd. De politie doet verder onderzoek.

Horecacontroles

Het horecateam bezocht 8 zaken. Daarvan waren 7 horecagelegenheden niet in orde. Er waren 2 zaken zonder vergunningen. Die eigenaren moesten direct de deuren sluiten. Een aantal shishalounges werd gecontroleerd. De douane nam hierbij 5 kilo tabak in beslag, waarover geen accijns was betaald. Hiernaast zal de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) 4 boeterapporten opmaken. Diverse lounges voldeden niet aan de regels. Zowel de douane als de NVWA kunnen nog hoge boetes opleggen aan de zaken.

Voertuigcontrole

De politie, Belastingzaken en het gemeentelijke team Parkeren controleerden tijdens een verkeerscontrole tientallen voertuigen. De politie schreef 19 bekeuringen uit.

Het team Parkeren scande bijna 8.000 kentekens op het betalen van parkeergeld. De eigenaren van 295 voertuigen hadden niet betaald. Zij krijgen een naheffing van ongeveer € 70 thuis gestuurd.  Ook controleerde Belastingzaken op basis van kentekens de betaling van de gemeentelijke belastingen. Ze vonden hierbij voor € 13.420 aan openstaande rekeningen. 9 auto’s kregen een wielklem.   

De politie controleert een voertuig in stadsdeel Laak
De politie controleert een voertuig in stadsdeel Laak

Botencontrole

De controleur binnenwateren, gemeentelijke handhavers en de politie controleerden ’s nachts 103 boten op illegale bewoning. Er werden 8 personen aangetroffen. Ze moesten de bootjes verlaten en kregen een waarschuwing.

Controle openbaar vervoer

HTM controleert vervoersbewijzen in Laak
HTM controleert vervoersbewijzen in Laak

De HTM heeft op diverse locaties de vervoersbewijzen gecontroleerd. 99 reizigers kregen een boete van € 55.

Geef hulpdiensten de ruimte

De brandweer controleerde of er goed door de straten kon worden gereden. Bewoners moeten bij het parkeren voldoende ruimte overlaten voor de hulpdiensten. In een aantal straten heeft de brandweer folders achtergelaten om hiervoor aandacht te vragen.

Werk mee en meld

Help ook mee om de buurt beter te maken. Melden kan onder andere zo:

  • de gemeente: via het Klantcontactcentrum of Melding openbare ruimte voor onder andere meldingen over woonoverlast, uitkeringsfraude, ongedierte, storing straatverlichting, afval, fietswrakken en zaken die in openbare ruimte kapot zijn.
  • Verdachte situaties meldt u bij de politie via telefoonnummer 112 (spoed) of 0900 - 8844. Dit kan ook anoniem via Meld Misdaad Anoniem, telefoonnummer 0800 - 7000.
  • Voor meldingen en advies over mogelijk huiselijk geweld of kindermishandeling belt u met telefoonnummer 0800 - 2000.