Nieuwsbericht

Proef met wijkrechter in Escamp

Gepubliceerd: 1 oktober 2018Laatste wijziging: 8 oktober 2018

De Rechtbank Den Haag doet samen met de gemeente een proef met de inzet van een wijkrechter in stadsdeel Escamp. Heeft u een probleem met iemand uit uw wijk en wilt u dit graag oplossen? Meld u dan aan voor de proef.

Bij burenruzies en overlast gaan bewoners vaak niet naar de rechtbank. Zij zien het nut er niet van in en vinden de kosten voor een advocaat te hoog. Sommige problemen worden daardoor niet opgelost. De Raad voor de Rechtspraak heeft daarom burgemeester Pauline Krikke gevraagd om mee te werken aan een proef met een wijkrechter. De wijkrechter zorgt voor laagdrempelige rechtspraak dicht bij de bewoners. De proef sluit ook aan bij de wens van minister Sander Dekker om landelijk te experimenten met buurtrechters.

Huiskamergesprek

De proef met de wijkrechter werkt als volgt:

  • Bewoners die een probleem met elkaar hebben, komen naar een spreekuur. Dit is een soort huiskamergesprek in een wijkgebouw, stadsdeelkantoor of buurtcentrum.
  • Tijdens dit gesprek kijken zij of ze afspraken kunnen maken om hun probleem op te lossen.
  • Bij het gesprek is een griffier van de rechtbank aanwezig. Er hoeft geen advocaat mee naar het gesprek.
  • Lukt het niet om afspraken te maken? Dan doet de rechter uitspraak.

Aanmelden

Heeft u een probleem met uw buren of een andere buurtbewoner en wilt u dit graag oplossen? Doe dan mee aan de proef. Dit kost € 39,50.

Aanmelden kan via de website van de Raad van de Rechtspraak. Op die website staan de voorwaarden om mee te doen en een aanmeldformulier.

De proef met wijkrechters in stadsdeel Escamp loopt tot en met januari 2019.

Stadsdeel Escamp
Stadsdeel Escamp