Nieuwsbericht

In actie voor een veilig en leefbaar Moerwijk

Gepubliceerd: 15 juni 2019Laatste wijziging: 15 juni 2019

De gemeente Den Haag, politie, brandweer, HTM, Gemeentelijke en Rijksbelastingdienst, Douane, Stedin en Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hielden op vrijdag 14 juni een grote handhavingsactie in Moerwijk. De diensten trokken signalen na van bewoners, ondernemers en professionals over overlast, misstanden en mogelijke criminaliteit.

De gemeente organiseert deze acties om een extra impuls te geven aan de leefbaarheid en veiligheid in wijken. Opvallend was dat er in de wijk heel positief op de actie en controles is gereageerd door de bewoners en omstanders.

Voertuigcontrole en verkeersveiligheid

De politie controleerde samen met de Gemeentelijke en Rijksbelastingdienst, brandweer, Douane en het parkeerteam van de gemeente honderden voertuigen uit de wijk. Bij deze controle deelde de politie 72 bekeuringen uit voor onder andere mobiel bellen tijdens het rijden, rijden zonder verzekering en rijden zonder rijbewijs. Er is voor € 3000 aan openstaande boetes geïnd. Een auto ging ervandoor tijdens de controle. De politie achtervolgde het voertuig waarop 2 passagiers het voertuig onbeheerd achterlieten op de stoep. Ze gingen er vervolgens te voet vandoor. In de auto lagen 2 cilinders met vermoedelijk lachgas.
Daarnaast heeft de politie 214 illegale tubes lijm inbeslaggenomen. Er zijn 5 personen aangehouden voor het rijden met geschorst of ingevorderd rijbewijs en rijden onder invloed. Een bestuurder had 4,5 keer de toegestane hoeveelheid gedronken. Tenslotte zijn er nog 3 snelheidsbegrenzers van scooters in beslag genomen.

Verkeerscontrole door politie

Openbare ruimte

Een groot team gemeentelijke handhavers controleerde in de wijken de leefbaarheid. Zij deelde 17 bekeuringen uit voor fietsen op de stoep en fout parkeren. Daarnaast krijgen 3 mensen een boete voor het verkeerd aanbieden van grofvuil. De handhavers spraken 137 bewoners over een schone en leefbare buurt.

De gemeentelijke belastingdienst inde voor € 11.755 aan niet betaald belastinggeld. Daarvan werd € 5925 direct betaald. Zes auto’s kregen een wielklem.

Het parkeerteam reed met een scanauto door de wijk en controleerde via de kentekens of er was betaald. De scanauto heeft 641 voertuigen gescand. 22 auto’s bleken nog parkeergeld te moeten betalen. Twee auto’s kregen een wielklem, omdat de eigenaren nog meerdere bekeuringen had openstaan.

De Rijksbelastingdienst heeft € 28.660 contant geld geïnd en 22 voertuigen in beslag genomen.

Auto met sticker 'afgepakt

Woningcontroles

De Haagse Pandbrigade controleerde 19 panden. Bij 15 panden waren verschillende misstanden. Bijvoorbeeld 5 personen die illegaal kamers verhuren. 17 mensen die op verschillende adressen verbleven, maar er niet stonden ingeschreven. Bij 2 panden werd fraude aan de meter geconstateerd.

Tenslotte is er een hennepkwekerij met ongeveer 390 planten in een woning aangetroffen. De huurder van de woning is aangehouden.

Hennepkwekerij

Horecacontroles

Het horecateam bezocht 11 zaken. Bij 2 ondernemingen was alles in orde. Bij 9 zaken werden er verschillende misstanden geconstateerd. Vergunningen waren bijvoorbeeld niet op orde en stroom werd illegaal afgetapt.

Bij een onderneming is iemand aangehouden voor illegaal gokken. Daarnaast is er ook een zaak gesloten omdat er geen leidinggevende aanwezig was.

Controle openbaar vervoer

Van de HTM kregen 37 reizigers in de wijk een boete van € 55. Zij konden geen geldig vervoersbewijs laten zien. In totaal zijn er 1818 passagiers gecontroleerd. Tenslotte heeft de politie 4 reizigers aangehouden omdat ze nog openstaande boetes moesten betalen.

Werk mee en meld!

Gemeente en politie krijgen steeds vaker meldingen van bewoners over verdachte en overlastgevende situaties. Dat is goed voor de buurt. Een buurt waar veel mensen een melding maken, is voor overlastgevers en criminelen minder aantrekkelijk. Zo werken we samen aan een beter leven voor iedereen in Den Haag. Help ook mee om uw buurt beter te maken. Melden kan onder andere zo:

  • Via het Klantcontactcentrum van de gemeente.

  • Via een melding openbare ruimte voor onder andere meldingen over ongedierte, storing straatverlichting, afval, fietswrakken en zaken die in de openbare ruimte kapot zijn.

  • Via denhaag.nl/meldingen voor onder meer meldingen over woonoverlast of uitkeringsfraude.

  • Verdachte situaties meldt u bij de politie via telefoonnummer 112 (spoed) of 0900 - 8844. Dit kan ook anoniem via Meld Misdaad Anoniem, telefoonnummer 0800 - 7000.

  • Voor meldingen en advies over mogelijk huiselijk geweld of kindermishandeling belt u met telefoonnummer 0800 - 2000.