Nieuwsbericht

Snorfietsen mogen niet meer door de Grote Marktstraat

Gepubliceerd: 10 september 2018Laatste wijziging: 21 september 2018

Vanaf 1 oktober mogen snorfietsen niet meer door de Grote Marktstraat, Spuistraat en aangrenzende zijstraten rijden. Snorfietsen (blauwe kentekenplaatjes) rijden te hard ten opzichte van winkelend publiek. Dat verschil in snelheid is onveilig voor een drukke winkelstraat.

Bromfietsen (gele kentekenplaatjes) waren in het gehele voetgangersgebied in de binnenstad al verboden.

Boete

De 1e 2 weken waarschuwen de handhavers alleen nog. Ook staan er fietscoaches die u op het verbod wijzen. Als u daarna nog door de Grote Marktstraat rijdt met een snorfiets kunt u een boete krijgen. De boete is € 95 plus € 9 administratiekosten.

Voetgangersgebied

De Grote Marktstraat is een voetgangersgebied, waar fietsers te gast zijn. Er ligt geen officieel fietspad op de Grote Marktstraat. Het is een Shared Space gebied. Shared space betekent 'gedeelde ruimte'. Alle gebruikers moeten er rekening met elkaar houden. Daarom geldt er een maximum snelheid van 15 km/uur. Ook elektrische (snor)fietsen en wielrenners moeten zich hier aan houden.

Nieuwe route

Op de kaart is te zien waar snorfietsen wel en niet mogen rijden

In plaats van door de Grote Marktstraat en de Spuistraat rijden snorfietsen straks via een andere straat, bijvoorbeeld via:

  • de Lutherse Burgwal (175 meter langer dan de route door de Grote Marktstraat)
  • de Gedempte Gracht
  • of de Amsterdamse Veerkade

De gemeente gaat in dit gebied de borden aanpassen. Zo weten snorfietsers waar zij wel en niet mogen rijden. De gemeente gaat onderzoeken of het mogelijk is een vrijliggend fietspad te maken op de Gedempte Burgwal.

Snorfiets of scooter stallen

Langs de route waar snorfietsers wel mogen rijden zijn parkeervakken en stallingen voor snorfietsen en scooters. Op de Gedempte Burgwal en Lutherse Burgwal zijn parkeervakken voor snorfietsen en scooters. In de fietsenstalling in de Kranestraat en Voldersgracht zijn bewaakte plekken. Kijk voor meer parkeerplaatsen voor snorfietsen en scooters op www.biesieklette.nl.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie in het bestuurlijke stuk Waarborgen veiligheid Grote Marktstraat (RIS292835).

Zie ook: Verkeersbesluit op www.overheid.nl
Zonder snorfietsen wordt de Grote Marktstraat veiliger voor voetgangers en fietsers
Zonder snorfietsen wordt de Grote Marktstraat veiliger voor voetgangers en fietsers