Nieuwsbericht

In actie voor een veilige en leefbare Schilderswijk

Gepubliceerd: 9 maart 2019Laatste wijziging: 9 maart 2019

De gemeente, politie, brandweer, HTM, Stedin en Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hielden op vrijdag 8 maart een grote handhavingsactie in de Schilderswijk. De diensten trokken signalen na van bewoners, ondernemers en professionals over overlast, misstanden en mogelijke criminaliteit. Dit soort acties zijn bedoeld om de leefbaarheid en veiligheid in wijken te verbeteren.

Hennepplantage opgerold

Tijdens de actie werd er in een woning een hennepplantage met honderden planten aangetroffen. Naast dat dit strafbaar is, leverde de plantage ernstig gevaar op voor omwonenden.

Hennepplantage opgerold
Hennepplantage opgerold

Woningcontroles

De Haagse Pandbrigade controleerde 16 panden. Bij 8 panden zijn uiteenlopende misstanden aangetroffen, zoals illegale bouw en achterstallig onderhoud. Van 9 personen wordt nog onderzocht of zij zelf op het adres wonen of dat er sprake is van woonfraude. Tenslotte is 7 keer aangetroffen dat huurders een te hoge huurprijs betalen. Het gemeentelijke huurteam gaat deze huurders helpen en adviseren.

Horecacontroles

Het horecateam bezocht 8 zaken. Het horecateam bestaat uit iemand van handhaving, politie, Stedin en NVWA. Bij alle zaken die bezocht werden zijn mistanden geconstateerd. 2 horecazaken moesten direct dicht omdat er geen leidinggevende aanwezig was. Een aantal ondernemers krijgt een boete van de NVWA omdat er werd gerookt in de onderneming. De politie heeft een aantal kilo shisha in beslag genomen waar geen belasting over betaald is. Bij 3 ondernemingen waren de vergunningen niet in orde. Naar aanleiding van de misstanden of overtredingen zullen er waarschuwingen of boetes volgen.

Controle openbaar vervoer

Van de HTM kregen 107 reizigers in de wijk een boete van €55. Zij konden geen geldig vervoersbewijs laten zien. De HTM controleerde onder andere bij Hobbemaplein, Paletplein en Jacob Catsstraat.

HTM controle op lijn 6
HTM controle op lijn 6

Voertuigcontrole en verkeersveiligheid

De politie controleerde samen met belastingzaken, brandweer en het parkeerteam van de gemeente honderden voertuigen uit de wijk. Bij deze controle deelde de politie 33 bekeuringen uit voor onder andere bellen tijdens het rijden, rijden onder invloed en te hard rijden. Belastingzaken heeft voor € 18.600 aan niet betaalde gemeentelijke belasting geïncasseerd. Op 6 voertuigen is beslag gelegd, 6 auto’s kregen een wielklem en 1 is weggesleept. Het parkeerteam heeft 125 bekeuringen uitgedeeld voor het niet betalen van de parkeerkosten. Het team rijdt met een scanauto door de wijk en controleert via de kentekens of er betaald is. Daarnaast hebben zij bij 39 voertuigen een bekeuring voor fout parkeren uitgedeeld. Dit is een grote ergernis van bewoners in de wijk.

Verkeerscontrole
Verkeerscontrole

Werk mee en meld!

Steeds meer bewoners zetten zich in voor hun buurt. Gemeente en politie krijgen ook steeds vaker meldingen over verdachte en overlastgevende situaties. Zij zijn erg blij met deze betrokkenheid. Overlastgevers en criminelen gaan eerder weg als ze merken dat bewoners voor hun buurt opkomen.

Help ook mee om de buurt beter te maken. Melden kan onder andere zo:

  • Via het Klantcontactcentrum van de gemeente.
  • Via een melding openbare ruimte voor onder andere meldingen over ongedierte, storing straatverlichting, afval, fietswrakken en zaken die in de openbare ruimte kapot zijn.
  • Via denhaag.nl/meldingen voor onder meer meldingen over woonoverlast of uitkeringsfraude.
  • Verdachte situaties meldt u bij de politie via telefoonnummer 112 (spoed) of 0900 - 8844. Dit kan ook anoniem via Meld Misdaad Anoniem, telefoonnummer 0800 - 7000.
  • Voor meldingen en advies over mogelijk huiselijk geweld of kindermishandeling belt u met telefoonnummer 0800 - 2000. Kijk ook op de website www.veiligthuishaaglanden.nl.