Nieuwsbericht

Handhavingsactie voor een veilig Transvaal

Gepubliceerd: 2 april 2021Laatste wijziging: 2 april 2021

De gemeente, politie, OM, brandweer en HTM hielden op 1 april 2021 een handhavingsactie in de wijk Transvaal. Tijdens de actie was in het bijzonder aandacht voor huftergedrag in het verkeer en parkeerproblematiek in de omgeving van het Kaapseplein. Er is ook extra gecontroleerd op illegale bewoning en lachgasgebruik in het verkeer.

De diensten trokken signalen na van onder andere bewoners, ondernemers en professionals over overlast, misstanden en mogelijke criminaliteit. Dit soort acties zijn bedoeld om de leefbaarheid en veiligheid in wijken te verbeteren.

Controle woningen

De Haagse Pandbrigade controleerde 21 woningen waarbij in vrijwel alle woningen uiteenlopende misstanden zijn geconstateerd. In 9 van de gecontroleerde woningen was sprake van illegale kamerverhuur. In een woning van 106 m2 bleken 14 personen te verblijven. Ook bleek van diverse personen de inschrijving op het adres niet in orde. Door onjuiste adresinschrijvingen kunnen misstanden bestaan met bijvoorbeeld uitkeringen en toeslagen. Van 70 personen wordt het adres in onderzoek gesteld. Bij een aantal woningen is ook een enorme huurprijs geconstateerd, zoals bijvoorbeeld € 2000 voor een appartement waar eigenlijk maar maximaal € 1000 de huurprijs mag zijn.  

Controle openbaar vervoer

De controleurs van de HTM hebben samen met de politie verschillende trams in het gebied gecontroleerd. Van de HTM kregen 59 reizigers een boete van € 55 . Zij konden geen geldig vervoersbewijs laten zien. Twee reizigers bleken een steekwapen bij zich te dragen in het openbaar vervoer. Deze zijn door de politie in beslag is genomen

Verkeerscontrole
Verkeerscontrole

Voertuigcontrole en verkeersveiligheid

De politie hield een grote verkeerscontrole samen met Douane, OM, belastingzaken, brandweer en het gemeentelijk parkeerteam onder honderden voertuigen uit de wijk. De politie heeft met de Douane 9 flessen lachgas in beslag genomen. Automobilisten vervoerden dit in hun auto. Dit is niet alleen heel gevaarlijk, maar ook verboden. Verder hebben zij 18 flessen illegaal sterke drank en 18 illegale sloffen sigaretten in beslag genomen. Hier is geen accijns voor betaald. Ook heeft een persoon zijn elektrische step moeten inleveren, omdat deze niet op de openbare weg gebruikt mogen worden.

In beslag genomen spullen
In beslag genomen spullen

De politie heeft 20 automobilisten een boete gegeven voor het overtreden van diverse verkeersregels waaronder te hard rijden en rijden onder invloed. Zij hebben 1 persoon aangehouden en zijn voertuig in beslag genomen die voor de 5e keer zonder rijbewijs reed. Ook zijn tijdens de controle tientallen scooters gecontroleerd, waarvan 16 bestuurders een boete hebben gekregen. Meerdere scooters waren opgevoerd en ook reden meerdere personen zonder rijbewijs. De politie heeft in totaal 5 personen aangehouden.

Belastingzaken van de gemeente heeft voor € 30.825 geïnd aan openstaande belastingschulden en heeft 13 voertuigen voorzien van een wielklem. Het parkeerteam heeft 96 bekeuringen gegeven voor het niet betalen van parkeergeld en ook 4 voertuigen voorzien van een wielklem omdat er al meerdere boetes niet betaald waren. Het handhavingsteam heeft 27 voertuigen bekeurd voor fout parkeren. Dit is een grote frustratie in de wijk, waar bewoners regelmatig de overlast van melden. De brandweer heeft op verschillende plekken in het gebied flyers over brandpreventie verspreid.

Controle van een voertuig
Controle van een voertuig

Reacties uit de wijk

Meerdere bewoners en ondernemers reageerden positief op de actie. Zij bedankten de handhavende partijen voor de actie en hun aanwezigheid. Deze acties zijn bedoeld om de wijk veiliger en prettiger voor iedereen te maken. Steeds meer bewoners maken zich hard voor hun buurt. Gemeente en politie krijgen vaker meldingen over verdachte en overlastgevende situaties en juichen dit toe. Overlastgevers en criminelen trekken namelijk weg als ze merken dat bewoners voor hun buurt opkomen. Ze houden niet van die groeiende groep extra ogen en oren. Dus werk mee en meld! Dat kan op de volgende manieren:

  • Via een melding openbare ruimte voor onder andere meldingen over ongedierte, storing straatverlichting, afval, fietswrakken en zaken die in de openbare ruimte kapot zijn.
  • Via denhaag.nl/meldingen voor onder meer meldingen over woonoverlast of uitkeringsfraude.
  • Verdachte situaties meldt u bij de politie via telefoonnummer 112 (spoed) of 0900 - 8844. Dit kan ook anoniem via Meld Misdaad Anoniem, telefoonnummer 0800 - 7000.
  • Voor meldingen en advies over mogelijk huiselijk geweld of kindermishandeling belt u met telefoonnummer 0800 - 2000. Kijk ook op de website www.veiligthuishaaglanden.nl.