Nieuwsbericht

Grote handhavingsactie in het centrum: (nep)wapens, rijden onder invloed en mobiel banditisme

Gepubliceerd: 10 juni 2022Laatste wijziging: 10 juni 2022

Op donderdag 9 juni vond er een succesvolle integrale handhavingsactie (IHA) plaats in het centrum van Den Haag. De actie richtte zich op voornamelijk op de drugs- en jeugdoverlast, overlast van dak- en thuislozen en de meldingen van illegale bewoning. Ook is er tijdens de actie opgetreden tegen mobiel banditisme. Mobiel banditisme is een vorm van (internationaal) georganiseerde criminaliteit. Het gaat hierbij om rondtrekkende bendes die delicten plegen als babbeltrucs, zakkenrollerij, inbraken, winkel-, metaal- en autodiefstal.

De gemeente Den Haag werkte samen met politie, douane, Openbaar Ministerie, NVWA, Stedin, Inspectie Leefomgeving en Transport, HTM en Omgevingsdienst Haaglanden. Medewerkers van de gemeente waren tijdens de actie aanspreekbaar voor bewoners, ondernemers en bezoekers die vragen hadden over de actie.

Wapens en drugs bij verkeerscontrole

Bij de verkeerscontroles op Plein 1813 en het Rabijn Maarssenplein zijn er veelvuldig auto’s en scooters gecontroleerd. Hier werd 3 keer een wapen aangetroffen en 3 ponypacks in beslag genomen. In 1 voertuig vond de politie een verborgen ruimte. Daarnaast lag de auto vol met inbrekerswerktuigen (mobiel banditisme), deze auto is in beslag genomen. De Inspectie Leefomgeving en Transport heeft 8 taxi’s gecontroleerd waarvan er 5 misstanden waren. Vier taxichauffeurs hadden de rusttijd overtreden.

Politie voert verkeerscontrole uit (fotografie Valerie Kuypers)
Politie voert verkeerscontrole uit (fotografie Valerie Kuypers)

De politie hield ook een alcoholcontrole op de Gedempte Burgwal, hier werden 2 mensen aangehouden voor rijden onder invloed. 1 iemand voor drugs in de auto en 1 iemand voor alcohol op de scooter. Het scanteam van de handhaving heeft 2962 geparkeerde voertuigen gescand. Hier werden 79 naheffingen uitgeschreven voor niet betaald parkeren en kregen 10 auto’s een bon voor foutief parkeren. Verder heeft de Belastingdienst 23.201 euro geïncasseerd aan openstaande belastingen en hebben ze 6 wielklemmen gezet.

Verkeerscontrole (fotografie Valerie Kuypers)
Verkeerscontrole (fotografie Valerie Kuypers)

Aanhouding voor mogelijk vuurwapen

De HTM voerde een 100% controle uit op een aantal trams in het centrum, deze bleek zeer succesvol; 114 reizigers konden geen geldig vervoersbewijs tonen. Eén reiziger, een jongen van 15 jaar, is aangehouden voor het in het bezit zijn van een mogelijk vuurwapen. Bij nader onderzoek door de politie bleek het te gaan om een nepwapen, namelijk een balletjespistool.

Het vermoedelijke vuurwapen (fotografie Valerie Kuypers)
Het vermoedelijke vuurwapen (fotografie Valerie Kuypers)

De handhavers controleerden op overlast in de openbare ruimte. Zo kregen 37 mensen een boete die het eenrichtingsverkeer in de Vondelstraat negeerden. 8 keer reden er snorfietsers/fietsers over de stoep in een voetgangersgebied. Ook kregen een aantal mensen een bekeuring voor het gebruik van alcohol en drugs in de openbare ruimte.

Handhavers controleren op de Grote Marktstraat (fotografie Valerie Kuypers)
Handhavers controleren op de Grote Marktstraat (fotografie Valerie Kuypers)

1650 euro voor 50m2

De Haagse Pandbrigade is bij 31 woningen naar binnen geweest voor een controle. Bij 16 van de woningen was de huur te hoog. De hoogste huur was 1650 euro voor 50 m2, dit was een tweekamerwoning. Het huurteam heeft op meerdere adressen aangeboden om op afspraak met huurder verder te kijken naar het te hoge huurbedrag. Stedin ontdekte 2 keer fraude aan de elektriciteitsmeter.

Horecazaak verliest mogelijk vergunning

Tijdens de actie zijn er 14 horecaondernemingen bezocht waarvan 3 keer de hygiëne niet op orde was. Eén horecazaak verliest mogelijk de drankvergunning en hierdoor misschien ook zijn gokvergunning. De Omgevingsdienst Haaglanden stelde dat 4 keer de limiter niet in orde was, dat is de geluidsbegrenzer bij de horeca. Ook hadden 2 zaken geen vetafscheider aangesloten waardoor het water en het vet niet gescheiden worden in afvalwater en dat is slecht voor het milieu. Daarnaast trof de NVWA 4 keer roken in de zaak aan, waarvan 3 keer shisha en 1 keer het vermoeden van hennep.

Tegen een supermarkteigenaar een proces verbaal opgesteld voor het overtreden van de milieuwet voor verkoop van lachgas. In de supermarkt is ook een slaapplaats aangetroffen, dit is doorgegeven aan de Haagse Pandbrigade

Melden voor veilig en leefbare stad Den Haag

Het melden van misstanden draagt bij aan het verbeteren van de leefbaarheid en veiligheid in uw wijk. De ervaring is dat overlastgevers en criminelen wegtrekken als ze merken dat bewoners voor hun buurt opkomen. Ze houden niet van die groeiende groep extra ogen en oren. Veel mensen houden zich namelijk heel goed aan de regels en maken zich hard voor hun buurt. Gemeente en politie krijgen vaker meldingen over verdachte en overlastgevende situaties. Dat is heel goed en zo kan er gerichter actie ondernomen worden. Dus werk mee en meld!

  • Via een melding openbare ruimte voor onder andere meldingen over ongedierte, storing straatverlichting, afval, fietswrakken en zaken die in de openbare ruimte kapot zijn.
  • Via denhaag.nl/meldingen voor onder meer meldingen over woonoverlast of uitkeringsfraude.
  • Verdachte situaties meldt u bij de politie via telefoonnummer 112 (spoed) of 0900 - 8844. Dit kan ook anoniem via Meld Misdaad Anoniem, telefoonnummer 0800 - 7000.
  • Meld vermoedens van misstanden met uitzendwerk bij Inspectie SZW.