Persbericht

6 aanhoudingen en 19.000 euro cash aangetroffen bij grote actie in de Schilderswijk

Gepubliceerd: 24 juni 2022Laatste wijziging: 27 juli 2022

Op donderdag 23 juni vond er een succesvolle integrale handhavingsactie (IHA) plaats in de Schilderswijk. Er zijn 6 aanhoudingen verricht waarvan bleek dat 1 iemand nog 3 dagen gevangenisstraf op zijn naam had staan. Bij de HTM-controle vond er 1 keer een aanhouding DNA plaats. Dat betekent dat bij controle van de identiteit bleek dat deze persoon nog DNA moest afstaan. Ook werd er iemand aangehouden die illegaal in Nederland is.

In het actiegebied komen uiteenlopende veiligheid- en leefbaarheidsproblemen voor. Veel is onder te verdelen in jeugd- en drugsoverlast en malafide horeca. Verder spelen er vooral bij de Hoefkade, Vaillaintlaan en Hobbemastraat parkeer- en verkeersproblematiek. Daarom organiseert de gemeente samen met de politie een integrale actie om misstanden tegen te gaan. Tijdens de actie werkten de gemeente Den Haag samen met politie, douane, Openbaar Ministerie, NVWA, Stedin, HTM, Inspectie Leefomgeving en Transport en de brandweer.

Grootschalige verkeerscontrole op de Groenteweg

Op de Groenteweg werd een grootschalige verkeersactie gehouden. Tijdens de verkeerscontrole zijn er 69 scooters en 70 auto’s gecontroleerd. 2 keer is er een handelshoeveelheid softdrugs in beslag genomen. Ook is er een mes en een ploertendoder gevonden. Overal is afstand van gedaan en er zijn boetes uitgedeeld. In totaal zijn er 39 boetes uitgedeeld, waarvan voornamelijk wet ID, rijbewijs niet kunnen tonen, te hard rijden en rijden onder invloed.

In beslag genomen wiet (fotografie Valerie Kuypers)
In beslag genomen wiet (fotografie Valerie Kuypers)

Geen enkele uitstalling in orde op de Hoefkade

Het handhavingsteam van de gemeente controleerde 17 uitstallingen van winkels op de Hoefkade, waarvan er geen 1 in orde bleek te zijn. Al deze winkeleigenaren worden aangeschreven. Ook zijn er 6 slijterijen gecontroleerd, waarvan de helft niet in orde was. Deze 3 krijgen een boete rapport. Ook werd er door het handhavingsteam gecontroleerd op fout parkeren (43 boetes), betaald parkeren (137 boetes) en op alcoholgebruik in de openbare ruimte (7 boetes).

Uitstalling controleren (fotografie Valerie Kuypers)
Uitstalling controleren (fotografie Valerie Kuypers)

Witwasonderzoek gestart

Tijdens de horecacontrole is er in een pand 19.000 euro in beslag genomen. Het geld lag in een kluis die in de kruipruimte lag. Ook lagen er sieraden in de kluis die in beslag zijn genomen. Er is een witwasonderzoek in gang gezet, omdat het geld niet overeenkwam met de inkomsten van de onderneming. In andere panden tijdens de horeca controle zijn nog 40 viagrapillen, 3x 15 liter lachgas en 31 flessen sterke drank met Poolse etiketten gevonden en meegenomen voor verder onderzoek.

Controle in kruipruimte (fotografie Valerie Kuypers)
Controle in kruipruimte (fotografie Valerie Kuypers)

Prostitutie aangetroffen

De Haagse Pandbrigade vond tijdens 1 van de 22 controles prostitutie aan in een van de woningen. Hier is een melding van gemaakt en deze is doorgestuurd naar het Haags Economisch Interventie Team (HEIT). Hier werken verschillende organisaties samen om ondermijnende en criminele bedrijven en misstanden in de prostitutie aan te pakken. Verder trof de Haagse Pandbrigade in 9 woningen een te hoge huur aan. Huurders van deze woningen krijgen hulp van het huurteam van de gemeente. Er is ook 12 keer illegale kamerverhuur aangetroffen. Eigenaren van deze panden worden aangeschreven. Stedin trof tot slot 3 meters aan waar fraude mee gepleegd wordt. Er zijn 2 meters afgesloten en 1 meter is vervangen omdat deze terug gedraaid was.

Auto in beslag genomen (fotografie Valerie Kuypers)
Auto in beslag genomen (fotografie Valerie Kuypers)

Overige bijzonderheden

De HTM controleerde op de lijnen 6,11,12,9,2 en 4. Hier konden 76 reizigers geen geldig vervoersbewijs tonen. Zij hebben hier een boete voor ontvangen van 55 euro. Ook de gemeentelijke belastingdienst was aanwezig bij de actie. Zij hebben voor 15.060 euro beslag gelegd op voertuigen vanwege niet betaalde belastingen. 6 auto’s staan nog met een wielklem in de wijk. 2 mensen hebben de openstaande bedragen direct betaald.

Melden voor veilig en leefbare stad Den Haag

Het melden van misstanden draagt bij aan het verbeteren van de leefbaarheid en veiligheid in uw wijk. De ervaring is dat overlastgevers en criminelen wegtrekken als ze merken dat bewoners voor hun buurt opkomen. Ze houden niet van die groeiende groep extra ogen en oren. Veel mensen houden zich namelijk heel goed aan de regels en maken zich hard voor hun buurt. Gemeente en politie krijgen vaker meldingen over verdachte en overlastgevende situaties. Dat is heel goed en zo kan er gerichter actie ondernomen worden. Dus werk mee en meld!

  • Via een melding openbare ruimte voor onder andere meldingen over ongedierte, storing straatverlichting, afval, fietswrakken en zaken die in de openbare ruimte kapot zijn.
  • Via denhaag.nl/meldingen voor onder meer meldingen over woonoverlast of uitkeringsfraude.
  • Verdachte situaties meldt u bij de politie via telefoonnummer 112 (spoed) of 0900 - 8844. Dit kan ook anoniem via Meld Misdaad Anoniem, telefoonnummer 0800 - 7000.
  • Meld vermoedens van misstanden met uitzendwerk bij Inspectie SZW.