Zwemles in Den Haag

In de zwembaden in Den Haag wordt zwemles gegeven. Lees waar u rekening mee kunt houden bij het kiezen van zwemles.

Den Haag ligt aan zee en heeft veel grachten, plassen en vijvers. De gemeente vindt het daarom belangrijk dat iedereen kan zwemmen. In Den Haag is een ruim aanbod aan zwemlessen voor kinderen en voor volwassenen.

Door het coronavirus zijn de regels rondom de zwemlessen aangescherpt. Deze regels kunt u vinden op de pagina zwemles tijdens corona.
Kinderen op zwemles
Kinderen op zwemles

Zwemles kiezen

Bij het zoeken naar zwemles kunt u kijken naar de locatie van het zwembad, dag en tijd dat de zwemles gegeven wordt, duur van 1 zwemles, grootte van de lesgroep, zwemlesmethode, lengte van de wachtlijst, startleeftijd en kosten.

Wanneer starten met zwemles

Voor kinderen zijn de zwemlessen van de gemeente van 6 tot 16 jaar. Inschrijven kan vanaf 5 jaar. Wilt u uw kind eerder leren zwemmen? Bij sommige zwemverenigingen kan het al vanaf 4 of 5 jaar.

Om uw kind al te laten wennen aan water, kunt u samen:

Schoolzwemmen

Veel leerlingen van basisscholen gaan in groep 5 (en soms ook in groep 6) schoolzwemmen. Toch is het beter daar niet op te wachten en eerder met zwemles te beginnen. Het aantal uren zwemles dat ze tijdens schoolzwemmen krijgen is niet genoeg om uw kind het Zwem-ABC te laten halen.

Wilt u meer weten? Kijk dan op schoolzwemmen.

Waar en bij wie op zwemles

In de 6 zwembaden van de gemeente vindt u een ruim aanbod aan zwemlessen. U kunt kiezen tussen zwemles van de gemeente of zwemles van 1 van de zwemverenigingen.

Niet gemeentelijke zwembaden

Daarnaast wordt er ook zwemles gegeven in andere zwembaden (bijvoorbeeld zwembad in een verzorgingshuis of sportschool). Kijk hiervoor op de eigen websites van de aanbieders.

Met een beperking

Kan u of uw kind niet deelnemen aan de bestaande zwemlessen door een beperking? Kijk dan voor het aanbod bij u in de buurt op www.unieksporten.nl

Wachttijden

Vaak is er niet meteen plek in de zwemles. Na inschrijving komt u of uw kind op een wachtlijst.

Voor de zwemlessen van de gemeente voor diploma A, geldt een wachttijd van ongeveer 6 maanden tot 1,5 jaar. Voor de lessen voor diploma B en C is er geen of minder wachttijd.

Informatie over wachttijd bij zwemverenigingen of zwemscholen vindt u op de website van deze verenigingen.

Zwemdiploma's

In Nederland zijn er 3 grote aanbieders voor zwemdiploma’s. De gemeente heeft gekozen voor het Zwem-ABC van de Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ).

De NRZ stelt een aantal eisen aan afzwemmen en waarborgt de kwaliteit van NRZ diploma’s door controles en ondersteuning. De 2 andere aanbieders zijn:

Kosten

Het tarief voor zwemles bij de gemeente vindt u op de pagina Tarieven Haagse zwembaden.De tarieven van de zwemlessen van de zwemverenigingen vindt u op de website van de verenigingen.

De totale kosten hangen samen met het aantal zwemlessen die nodig zijn om de zwemdiploma's te halen. Dit verschilt per persoon.

Zwemles bij de gemeente

Meer informatie over zwemles bij de gemeente vindt u op de pagina Zwemles bij de gemeente.

Zie ook: denhaag.nl/zwemles

    Gepubliceerd: 2 november 2018Laatste wijziging: 6 oktober 2020