Zwemles bij de gemeente

Wilt u meer weten over zwemles bij de gemeente? Lees de informatie over lesmethode, wachttijd en kosten.

Kinderen kunnen vanaf 6 jaar starten met zwemles bij de gemeente. Inschrijven van uw kind kan al vanaf 5 jaar. Dit kan alleen online, niet aan de kassa in het zwembad. Dit voorkomt dubbele inschrijvingen. U kunt u of uw kind inschrijven op de pagina Zwemles: inschrijven.

De gemeentelijke zwemlessen voor kinderen en volwassenen beginnen vanaf dinsdag 1 september.
Kind doet oefening voor tijdens zwemles
Kind doet oefening voor tijdens zwemles

Wachttijd

Voor kinderen is er een wachttijd voor zwemles van gemiddeld 6 maanden tot 1,5 jaar. Na inschrijving komt uw kind op de wachtlijst.

  • De wachttijd verschilt per zwembad.
  • Heeft uw kind al ergens anders zwemles gevolgd? Dan kan uw kind meestal sneller instromen.

De gemiddelde wachttijd per zwembad vindt u op de inschrijfpagina voor zwemles in de Sportwebshop of neem hiervoor contact op met de Sport-info-lijn.

Waar en wanneer op zwemles

Bekijk de tijden per zwembad waarop uw kind zwemles kan volgen op de pagina Zwemles voor kinderen tot 16 jaar. Bent u 16 jaar en ouder? Kijk dan op de pagina Zwemles voor 16 jaar en ouder.

Zwem-ABC-methode

Gediplomeerde zwemonderwijzers geven de gemeentelijke zwemlessen. Zij geven zwemles volgens de Zwem-ABC-methode van de Nationale Raad Zwemveiligheid. De methode zorgt ervoor dat het kind zwemvaardig wordt door zwemles te geven op een ontspannen manier in een veilige omgeving. Met diploma A leert uw kind de basisbeginselen van het zwemmen. Met diploma B en C verfijnt uw kind zijn of haar zwemtechniek. Meer informatie over de Zwem-ABC-methode vindt u op de website van de Nationale Raad Zwemveiligheid.

Gemiddelde duur halen zwemdiploma's

Diploma A halen duurt het langst: eerst moet uw kind vertrouwd raken met het water, daarna leert hij de basisbeginselen van het zwemmen.

Voor zwemlessen van 40 minuten geldt:

  • Voor diploma A: gemiddeld 75 zwemlessen
  • Voor diploma B: gemiddeld 18 zwemlessen
  • Voor diploma C: gemiddeld 18 zwemlessen.

Hoe lang het duurt om het Zwem-ABC te behalen verschilt per kind.

Grootte lesgroepen

  • Diploma A: 10 tot 12 kinderen
  • Diploma B en C: 12 tot 15 kinderen

Iedere groep heeft 1 zwemonderwijzer. Soms zijn er 2 zwemonderwijzers in een beginnersgroep.

Kosten 2020

Zwemles Prijs jeugd tot en met 15 jaar
Per keer € 5,60
Maandabonnement € 22,40
Diplomazwemmen € 6,80

Inschrijfgeld

U betaalt voor uw inschrijving € 12,50. Na plaatsing in de zwemles, krijgt u dit inschrijfgeld terug. Het wordt verrekend bij het kopen van het 1e maandabonnement voor zwemles. Als u de inschrijving annuleert, krijgt u het inschrijfgeld niet terug.

Heeft uw kind een Ooievaarspas dan betaalt u ook € 12,50 inschrijfgeld. Is uw kind in een zwemles geplaatst, dan krijgt u dit bedrag terug (contant of op uw bankrekening).

Vragen?

Heeft u vragen? Of vindt u het prettig om persoonlijk advies te krijgen over het zwemlesaanbod van de gemeente? Dan kunt u terecht bij de Sport-info-lijn.

Zie ook: denhaag.nl/zwemles

Gepubliceerd: 2 november 2018Laatste wijziging: 15 september 2020