Diplomazwemmen

In de periode voordat er diplomazwemmen is, worden kinderen tijdens de zwemlessen getest op verschillende onderdelen. Wie alle testen haalt, mag meedoen aan het diplomazwemmen.

Bij het Zwem-ABC leren kinderen 4 zwemslagen: enkelvoudige rugslag, schoolslag, borstcrawl en rugcrawl. Daarnaast leren ze verschillende manieren van in het water gaan, onder water zwemmen, en andere vaardigheden om zich in onverwachte situaties te kunnen redden. Hieronder vindt u de eisen van het Zwem-ABC per diploma. Zwemmen met kleding is een onderdeel van het diplomazwemmen.

diploma

A-diploma

Uw kind moet laten zien dat hij of zij:

 • een basisconditie heeft.
 • de basisvaardigheden beheerst.
 • zich kan redden als hij of zij onverwacht in het water valt.

Alle informatie over de zwemvaardigheden en de kledingeisen voor diploma A vindt u op de website van de Nationale Raad Zwemveiligheid.

Kledingeisen Diploma A

B-diploma

Uw kind moet laten zien dat hij of zij:

 • een goede conditie heeft.
 • de vaardigheden beheerst om veilig te bewegen en te spelen in een zwembad met attracties zoals een wildwaterglijbaan, een golfslagbad en een stroomversnelling.
 • zich goed kan oriënteren boven en onder water.

Alle informatie over de zwemvaardigheden en de kledingeisen voor diploma B vindt u op de website van de Nationale Raad Zwemveiligheid.

Kledingeisen diploma B

C-diploma

Uw kind moet laten zien dat hij of zij:

 • een zeer goede conditie heeft.
 • vaardigheden beheerst om veilig te bewegen en te spelen in een zwembad met attracties en in open water zonder stroming of grote golfslag zoals recreatieplassen en brede vaarten (behalve in de zee).

Alle informatie over de zwemvaardigheden en de kledingeisen voor diploma C vindt u op de website van de Nationale Raad Zwemveiligheid.

Kledingeisen diploma C

Tijdstip en kosten

 • Het diplomazwemmen kan op een ander tijdstip zijn dan de zwemlessen. Kijk op de pagina Kijk- en diplomadagen wanneer uw kind kan afzwemmen.
 • De kosten voor diplomazwemmen moet u apart betalen. Bekijk de kosten op de pagina Tarieven Haagse zwembaden.

Na het behalen van het Zwem-ABC

Het Zwem-ABC is de basis van goed zwemonderwijs. Veilig zijn in het water blijft uw kind alleen door te oefenen. Blijf daarom ook na het behalen van het Zwem-ABC regelmatig met uw kind zwemmen. Bekijk daarom de openingstijden van de zwembaden voor vrij zwemmen en banenzwemmen.

Uw kind kan na het Zwem-ABC ook kiezen om door te gaan voor een zwemvaardigheidsdiploma. Hiervoor kunt u terecht bij een vereniging of zwemschool.

Kwaliteit zwemonderwijs

De zwemonderwijzers van de gemeente zijn allemaal in het bezit van de Licentie Zwem-ABC, zodat de kwaliteit van het zwemonderwijs altijd hoog is. U leest er meer over op de website van de Nationale Raad Zwemveiligheid.

Zie ook: denhaag.nl/zwemles

  Gepubliceerd: 9 november 2018Laatste wijziging: 21 oktober 2019