Vrijwilligers sportverenigingen werven en behouden

Vrijwilligers zijn hard nodig voor een sportvereniging. Zij zorgen ervoor dat uw vereniging draait. Het is dan ook belangrijk om hier aandacht voor te hebben. De gemeente helpt uw sportvereniging op een aantal manieren.

Hoe zorgt u voor genoeg vrijwilligers om te helpen binnen uw sportvereniging? Wat kunnen ze doen? En welke begeleiding hebben ze nodig? Bespreek met uw sportconsulent uw vrijwilligersbeleid en kijk samen hoe de gemeente u kan helpen. Zo organiseert de gemeente cursussen en kan ze u helpen met een beleidsplan.

Inspiratieavond en cursus ‘Meer vrijwilligers in korte tijd’

Meer vrijwilligers in korte tijd, dat wil elke sportvereniging! Tijdens een inspiratieavond leert u hoe u vrijwilligers werft. Na deze avond kunt u zich aanmelden voor een vervolgcursus. Tijdens deze cursus komt u direct in actie. U stelt een werkgroep samen en krijgt advies van een (online) coach. Samen bedenkt u een plan van aanpak en u voert dit ook uit. Het resultaat? Geen enkele vrijwilligerstaak blijft onvervuld.

De vervolgcursus bestaat uit 4 workshops met telkens 4 weken ertussen. In totaal kunnen maximaal 10 verenigingen deelnemen (per club minimaal 2 personen). Deelname is gratis. Sportverenigingen krijgen bericht van de gemeente als er meer bekend is over deze cursus.

Taakie: digitale assistent voor vrijwilligerszaken 

Alle Haagse sportverenigingen kunnen tot eind 2021 gratis gebruik maken van Taakie. Met dit nieuwe online platform kunt u in 3 eenvoudige stappen vrijwilligers werven en behouden. Een handig hulpmiddel dus om voldoende mensen op de been te krijgen voor bepaalde activiteiten of taken binnen uw club. U kunt meteen aan de slag met Taakie, want het platform is exclusief voor Haagse verenigingen op 1 november 2020 ‘live’ gegaan. Bovendien krijgt u voor heel 2021 van de gemeente een jaarabonnement op Taakie cadeau. Aanmelden kan via de website van Taakie, hier kunt u ook een filmpje bekijken.

  Creatief vrijwilligersbeleid

  Tijdens dit traject wordt u aangespoord om creatief na te denken om tot nieuwe oplossingen te komen voor vragen als: hoe werf ik nieuwe vrijwilligers? Of: hoe waardeer ik huidige vrijwilligers? U kunt uw eigen vraag inbrengen. Het traject leidt tot praktische oplossingen waarmee u meteen aan de slag kunt. Het traject duurt 3 avonden. Per traject kunnen er maximaal 7 verenigingen deelnemen. Neem contact op met uw sportconsulent voor meer informatie en aanmelden.

  Projectmanager

  De gemeente kan uw sportvereniging helpen door een externe expert in te huren die u helpt met ingewikkelde zaken. Denk bijvoorbeeld aan het maken van vrijwilligersbeleid, het inrichten van commissies of het werven van vrijwilligers. Het gaat hier om maatwerk voor uw vereniging. Het is belangrijk dat er vooraf een duidelijk beeld is van wat uw doelen en gewenste resultaten zijn. Heeft u interesse? Neem contact op met uw sportconsulent.

  Voorbeelden vrijwilligersbeleid

  De gemeente maakt voorbeelden van een goed beleidsplan en actieplan voor vrijwilligers. Deze kan uw sportvereniging daarna gebruiken. Ook maakt de gemeente kant-en-klare beschrijvingen van functies en taken. Hiermee kunt u een vacaturetekst schrijven. U krijgt bericht van de gemeente wanneer de documenten er zijn.

  Vrijwilligersacademie: cursussen voor vrijwilligers

  Uw vrijwilligers kunnen meer leren over onderwerpen die ze in hun vrijwilligerswerk tegenkomen. Via de Vrijwilligersacademie bieden verschillende organisaties cursussen aan. Hiermee kunnen uw vrijwilligers zich verder ontwikkelen. Hierdoor verbetert de kwaliteit van het vrijwilligerswerk.

  Zie ook: Gratis Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) voor vrijwilligers

  Gepubliceerd: 6 augustus 2020Laatste wijziging: 30 april 2021