Nu:
Coronavirus
Laatste update: 12:43 uur

Streetsport: gratis sporten met een professionele begeleider

De gemeente wil dat zoveel mogelijk Haagse jongeren regelmatig kunnen sporten. Om jongeren te stimuleren, zijn er openbare sportlocaties in de stad waar zij met een professionele sportbegeleider gratis kunnen sporten en bewegen. Deze activiteiten worden samen Streetsport genoemd.

Vooral in wijken waar weinig sportvoorzieningen zijn voor jongeren, is er de mogelijkheid om aan deze Streetsport activiteiten mee te doen. Op een laagdrempelige manier wordt sport zo voor een nog grotere doelgroep bereikbaar.

Kinderen voetballen op een RFK Playground (foto: Richard Krajicek Foundation)

Sport zelf bepalen

Jongeren hoeven zich voor deze gratis Streetsport activiteiten niet aan te melden. Naast de activiteiten die door de Streetsportleiders worden aangeboden, kunnen ze ook sportmaterialen lenen bij deze begeleiders. Op deze manier kunnen zij zelf bepalen wanneer en welke sport ze beoefenen. De populairste streetsporten in Den Haag zijn voetbal, basketbal, tennis en skaten.

Sportieve locaties

De Streetsport activiteiten vinden plaats op 22 verschillende sportieve locaties verspreid over de stad. Zo zijn er Richard Krajicek Playgrounds, Cruyff Courts en fitplaatsen. Een overzicht van alle openbare sportlocaties per stadsdeel staat op de website van Streetsport Den Haag.

Richard Krajicek Foundation (RKF) Playgrounds

Dit zijn speelvelden die in samenwerking met de stichting van oud-toptennisser Richard Krajicek worden aangelegd. Jongeren kunnen gratis lid worden van de RKF sportclubs. Daar leren ze ook dat er regels zijn als lid van een sportvereniging.

KNVB Cruyff Courts

Kleine (kunstgras) voetbalvelden die vernoemd zijn naar Johan Cruijff. De stichting van deze voetballegende en de KNVB leggen deze velden samen met de gemeente aan. Ze liggen in de buurt van scholen, op centrale plekken in de wijken.

Fitplaatsen

Outdoor fitness is een laagdrempelige, afwisselende vorm van bewegen, die met en zonder begeleiding, kan worden gedaan. Het is voor jong en oud geschikt. In Den Haag zijn meerdere openbare Fitplaatsen aangelegd, onder andere in het Zuiderpark, Vlielandsestraat en Escamplaan.

Samenwerken

Op alle speelvelden werken professionele sportbegeleiders van de stichting Werkgever Sportclubs Den Haag. De opleiding Sport en Bewegen van het ROC Mondriaan levert stagiaires die ervaring opdoen op de playgrounds en courts. Ook werkt de gemeente samen met wijkorganisaties en wijkagenten. Dit om ervoor te zorgen dat er in een zo veilig mogelijke omgeving kan worden gesport.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de activiteiten Streetsport? Kijk dan op www.swsdh.nl.

U kunt Streetsport Den Haag ook volgen op Facebook en op Twitter.

Gepubliceerd: 23 november 2015Laatste wijziging: 20 november 2017