Sport voor 50-plussers

Bewegen en sporten zorgt ervoor dat u zich fit en gezond voelt. Als u vaak beweegt, wordt uw lichaam sterker en heeft u minder kans op problemen aan uw hart en bloedvaten. Ook helpt bewegen bij afvallen en op een goed gewicht blijven.

Hoeveel moet u bewegen om fit te blijven?

  • Beweeg minimaal 2,5 uur per week gemiddeld intensief. Dat is ongeveer 25 minuten per dag. Denk bijvoorbeeld aan wandelen of fietsen.
  • Doe 2 keer per week oefeningen om uw botten en spieren sterker te maken. Combineer dit met oefeningen voor uw evenwicht.

Sportactiviteiten

De gemeente helpt u graag. Er zijn verschillende sport- en beweegactiviteiten. Bekijk hieronder wat de mogelijkheden zijn. Of neem contact op met de Begin link: sportconsulent, einde link. senioren.

Bent u jonger dan 50? Dan kunt u ook meedoen met de buurtsportcoaches, Nationale Diabetes Challenge en fietscoaches. Neem dan contact op met de Begin link: sportconsulent, einde link. voor volwassenen.

Zoekt u leuke en betaalbare beweegmogelijkheden in uw buurt? Of wilt u na lange tijd weer beginnen met sporten? Dan bent u welkom bij de buurtsportcoaches.

De Buurtsportcoach staat klaar voor alle volwassenen en senioren in de wijk. Zij kennen het beweegaanbod in de buurt. Plezier staat voorop, dus het voelt niet als trainen. U ontmoet nieuwe mensen, ontdekt leuke plekjes in de wijk en doet nieuwe ervaringen op.

Meedoen

In alle stadsdelen zijn buurtsportcoaches te vinden. Wilt u meedoen? Meld u dan bij 1 van de buurtsportcoaches in uw buurt. Ze vertellen u alles en helpen u om een activiteit te kiezen die bij u past. Ze plannen een kennismakingsgesprek in op een plek bij u in de buurt. En geven advies op maat.

Kijk voor meer informatie en aanmelden op Begin externe link: www.buurtsportcoachdenhaag.nl(Externe link), einde externe link..

Met OldStars kunt u blijven bewegen op een manier die bij u past. Speciaal voor ouderen. U kunt kiezen uit verschillende sporten. Bijvoorbeeld voetbal, hockey, tennis, tafeltennis en handbal.

Wilt u zelf OldStars trainer worden?

De gemeente geeft cursussen voor inwoners en voor vrijwilligers. Dit gebeurt bij sportverenigingen die activiteiten voor ouderen willen organiseren. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met deBegin link: sportconsulent, einde link. senioren.

Fifty fit is een vorm van bewegen in het water. Het is voor iedereen van 50 jaar en ouder. In een ontspannen sfeer houdt u uw spieren, botten en gewrichten soepel. U kunt ook meedoen als u niet kunt zwemmen.

Waar

U kunt Fifty fitlessen volgen in de volgende zwembaden:

  • Zwembad de Blinkerd
  • Zwembad het Hofbad
  • Zwembad Overbosch
  • Zwembad de Waterthor
  • Zwembad het Zuiderpark

Lees meer over Fifty fit op de pagina Begin link: Zwemactiviteiten, einde link. .

Meer Bewegen voor Ouderen (MBvO) zijn beweeglessen. De lessen zorgen ervoor dat 70-plussers zich zo lang mogelijk lichamelijk, mentaal en sociaal goed voelen. De activiteiten zijn uitnodigend, veilig, stimulerend en vooral leuk, zodat ouderen graag meedoen.

De cursus is voor ouderen van ongeveer 70 jaar en ouder die nog zelfstandig wonen. Tijdens de cursus oefent u met activiteiten die het dagelijks leven makkelijker maken. Zoals wassen, aankleden, traplopen en boodschappen doen. Daarnaast oefent u om:

  • vallen te voorkomen
  • uw geheugen sterker te maken
  • uw conditie te verbeteren

In dit groepsprogramma gaat het om activiteiten waar u als oudere moeite mee kunt hebben. De activiteiten worden zo veel mogelijk geoefend in situaties (en de omgeving) die kunnen horen bij uw dagelijks leven. Bijvoorbeeld:

  • traplopen
  • boodschappen doen
  • buiten bewegen
  • opstaan uit een stoel of bed

Bent u weleens gevallen? Of bent u bang om te vallen? Dan helpen lessen die voorkomen dat u valt. Tijdens de 13-weekse valpreventiecursus werkt u aan uw evenwicht, mobiliteit en spierkracht. Met als doel om minder snel te vallen. Professionele beweegcoaches en fysiotherapeuten geven de groepslessen. Tijdens deze lessen doet u mee op uw eigen niveau.

Wilt u zich aanmelden of meer informatie over locaties bij u in de buurt? Dan kunt u terecht op de website van Begin externe link: Sportief Plus(Externe link), einde externe link..

Bewegen is belangrijk, vooral voor mensen met diabetes (suikerziekte). Wandelen is veilig, makkelijk en gezellig. Het is een goede manier om te bewegen voor mensen met diabetes. De Nationale Diabetes Challenge helpt kwetsbare mensen in beweging te brengen. En zorgt ervoor dat hun gezondheid, uithoudingsvermogen en welzijn verbetert.

In Den Haag zijn er het hele jaar door wandelgroepen. Inschrijven kan via: Begin externe link: www.nationalediabeteschallenge.nl/denhaag/(Externe link), einde externe link.

Vragen of meer informatie ontvangen? Neem dan contact op met de Begin link: sportconsulent, einde link. voor volwassenen of voor senioren.

In Nederland fietsen veel mensen, maar wat als u niet kunt fietsen of niet meer durft? Dan kunt u fietsles nemen. In Den Haag zijn er op verschillende plekken fietslessen.

Deze lessen worden georganiseerd samen met buurtsportcoaches in wijkcentra. Iedereen kan mee doen en het wordt aangeboden voor een betaalbare prijs. Op de Begin externe link: website van de sociale kaart(Externe link), einde externe link. kunt u informatie vinden over waar u in de buurt fietslessen kunt volgen.

De prijzen verschillen per plek, maar met een Begin link: Ooievaarspas, einde link. kunt u vaak korting krijgen. Meestal zijn er fietsen beschikbaar om te oefenen.

De Sport- en Beweegwijzer 50+

In Den Haag kan er veel op het gebied van sporten en bewegen voor 50+-plussers. Al deze gegevens zijn gebundeld in de Sport- en Beweegwijzer 50+.

Download de digitale versie hieronder. Of neem een papieren versie mee bij het Begin externe link: wijk- en dienstencentrum(Externe link), einde externe link. bij u in de buurt.

Sport- en Beweegwijzer 50+

(PDF, 4,0 MB)

Contact

Hoe kunnen we helpen?

Chat

Telefoon

14070