Voelt u zich eenzaam?  

Meer dan de helft van de Haagse inwoners noemt zich wel eens eenzaam. Eenzaamheid is dus een herkenbaar gevoel. Het is niet iets om u voor te schamen. Ook niet als het gevoel van eenzaamheid langer duurt, als u denkt dat u er nooit meer vanaf komt. Lees wat u eraan kunt doen.

Oude dame kijkt uit raam

Om eenzaamheid aan te pakken moet u zelf aan de slag. Als de oorzaak duidelijk is, kan dat het begin zijn van een verandering. Vaak lijkt de oorzaak duidelijk: een verhuizing, een nieuwe baan, een verbroken relatie of het krijgen van een kind.

Hulp zoeken

Als u hulp nodig hebt bij de aanpak van uw eenzaamheid kunt u in Den Haag terecht bij een Servicepunt XL.
Bij de Servicepunten XL vindt u ook gratis cliëntondersteuning, hulp van deskundigen. Dit is hulp bij het vinden van juiste zorg, ondersteuning en andere zaken om gebruik van te maken.

Activiteiten tegen eenzaamheid

In Den Haag kunt u op veel plekken terecht om eenzaamheid tegen te gaan. Een aantal ideeën:

Eropuit met de Sociale Kaart

Ook voor mensen die het moeilijk vinden om met anderen contact te leggen, zijn er in Den Haag veel mogelijkheden. Op de sociale kaart vindt u activiteiten voor mensen in dezelfde situatie als u. U vindt er bijvoorbeeld adressen van sociale restaurants of leuke clubs om mensen te ontmoeten of activiteiten om te doen. Kijk of er in uw buurt een activiteit op de website van de Sociale Kaart.

Telefooncirkels

Kleine gesprekken met anderen kunnen uw dag al leuker maken. Dat kan met de buurman, de jongen achter de kassa of de kapster zijn. Als u weinig contact heeft, kunt u altijd contact opnemen met een telefooncirkel voor een leuk gesprek. In bijna elke Haags stadsdeel is een telefooncirkel.

Luisterlijn

De vrijwilligers van de Luisterlijn staan 24 uur per dag klaar voor een gesprek per telefoon 0900-0767 , of per chat. Voor iedereen met behoefte aan een luisterend oor is er tijd en aandacht. Het gesprek kan gaan over verdriet, verlies, zorgen, eenzaamheid of iets anders.

Burenhulp

Mensen doen graag iets voor een ander, zeker als dit weinig moeite kost. Lukt het niet om uw boodschappen in de auto te krijgen? Of heeft u een klusje waar u maar niet aan toekomt? Durf om hulp te vragen. Of bent u juist iemand die graag een klusje opknapt voor een ander? Dan bent u bij Den Haag Doet Burenhulp aan het goede adres. Iets vragen of hulp aanbieden is eenvoudig en kost geen geld.

Begeleiden en rijden

Komt u de deur niet uit omdat u niet meer mobiel bent? De chauffeurs van 'Begeleiden en rijden' helpen u en rijden u met hun eigen auto ergens naar toe. U betaalt een kleine vergoeding voor dit vervoer. Of vindt u het leuk om anderen te Begeleiden en rijden? Neem voor meer informatie contact op met een Servicepunt XL.

Sportclubs

In beweging komen kan in Den Haag op heel veel verschillende plekken. U vindt een overzicht van waar u voor welke sport terecht kunt op de sportkaart van Den Haag.

Cursussen

Enkele plaatsen waar u cursussen kunt volgen zijn:

  Vrijwilligerswerk

  Meer dan 100.000 Hagenaars doen al vrijwilligerswerk. Met vrijwilligerswerk helpt u anderen, maar het geeft ook een goed gevoel, dwingt u op een prettige manier om het huis uit te gaan en anderen te ontmoeten. Op www.denhaagdoet.nl ziet u wat voor vrijwilligerswerk u in de stad kunt doen. Of ga voor meer informatie naar 1 van de Servicepunten XL.

  Speciaal voor jongeren

  Een jonge, eenzame, vrouw uit Nijmegen heeft op twitter gevraagd naar mensen om leuke dingen mee te doen. Dat was heel succesvol. Gebruik #eenzamejongere, #maatjegezocht en Den Haag voor een contact in de buurt.

  Indigo Preventie, workshops en trainingen

  Wat kan helpen tegen gevoelens van eenzaamheid is leren om (weer) zelf regie over uw leven te nemen. Indigo Preventie organiseert gratis workshops en trainingen die u hierbij kunnen helpen. Om meer te weten te komen over de trainingen kunt u misschien bij een workshop beginnen. Er zijn workshops Verder na verlies, Vriendschap, Zin-vragen en Meer geluk. De daarbij behorende trainingen zijn Omgaan met verlies, Vrienden maken kun je leren, Zin in je leven en Grip en glans. Kijk op www.indigowest.nl/cursussen voor meer informatie.

  Kijk voor meer activiteiten en initiatieven op de pagina Typisch Haags tegen eenzaamheid.

  Deskundigen inschakelen

  Komt u er zelf niet uit en heeft eenzaamheid te veel invloed op uw leven? Ga dan langs bij uw huisarts. Ook de cliëntondersteuners en maatschappelijk werkers bij een Servicepunt XL kunnen u helpen.

  Zie ook: www.ehbe.nl

  Gepubliceerd: 29 april 2019Laatste wijziging: 8 mei 2020