Samen tegen eenzaamheid

Onder de naam 'Eerste Hulp Bij Eenzaamheid' werkt de gemeente 4 jaar lang samen met inwoners, bedrijven en organisaties om eenzaamheid te voorkomen en bestrijden. Doe ook mee!

Eenzaamheid is een probleem in heel Den Haag: van Transvaal tot Benoordenhout, van Moerwijk tot Scheveningen. Dat betekent niet dat eenzaamheid overal hetzelfde is. De oorzaken maar ook de beleving van eenzaamheid zijn voor iedereen verschillend. Daarom begint het voorkomen en bestrijden van eenzaamheid met bewust worden van deze verschillen. Als eenzaamheid voor iedereen anders is, is de aanpak van eenzaamheid dat ook. Met 'Eerste Hulp Bij Eenzaamheid' wil de gemeente daaraan bijdragen.

Eenzaamheid in cijfers

Onderzoek van GGD Haaglanden uit 2016 heeft de volgende resultaten:

 • 52% van de inwoners voelt zich matig tot zeer ernstig eenzaam. In 2008 was dat 39%
 • iets meer mannen (55%) dan vrouwen (50%) voelt zich eenzaam
 • hoog bejaarden (85 jaar en ouder) maar ook jongeren (15 tot 34 jaar) voelen zich vaker eenzaam
 • 70% van de inwoners van Marokkaanse, Surinaamse en overige niet-westerse afkomst voelt zich matig tot zeer ernstig eenzaam.

Eenzaamheid is een probleem in de hele stad. Maar er zijn wijken waar het probleem nog groter is dan gemiddeld. Daarom richt ‘Eerste Hulp Bij Eenzaamheid’ zich op de hele stad, maar krijgen deze wijken extra aandacht. In 2019 zijn er speciale wijkgerichte campagnes in Transvaal en Moerwijk. In de komende jaren komen andere wijken aan de beurt.

Eerste Hulp bij Eenzaamheid

In het actieplan ‘Met z’n allen niet alleen’ staan veel maatregelen waarmee de gemeente eenzaamheid wil tegengaan. De komende 4 jaar wil de gemeente de volgende acties uitvoeren:

 • blijvend samenwerken met andere organisaties om eenzaamheid vanaf het begin aan te pakken
 • trainingen geven voor ondernemers, hulpverleners en vrijwilligers
 • een Meldpunt Eenzaamheid opzetten
 • bijeenkomsten organiseren met onder andere ouderen en andere kwetsbare groepen
 • effectieve activiteiten organiseren in wijken om eenzaamheid te voorkomen en bestrijden.

Er is meer nodig

In de stad gebeurt al heel veel om eenzaamheid tegen te gaan. Meer dan 100.000 vrijwilligers zetten zich in voor cultuur, sport en zorg. Er zijn allemaal activiteiten die eenzaamheid kunnen verminderen. De kaart op www.socialekaartdenhaag.nl laat heel veel plekken zien waar mensen met gevoelens van eenzaamheid naartoe kunnen. Toch waren er nog nooit zoveel Hagenaars bij wie eenzaamheid een probleem is. Er is meer nodig.

  Hulp is dichtbij

  Eenzaamheid is een probleem dat de gemeente niet alleen kan oplossen. Daar is hulp van mensen uit de omgeving bij nodig. Deze hulp is voor veel Hagenaars gelukkig vanzelfsprekend: Hagenaars staan klaar voor elkaar. De organisaties en projecten op deze website laten zien hoe dat in de praktijk werkt. En daar mogen best nog wat voorbeelden bij komen. Of u nu uw buurman steunt of activiteiten organiseert: in Den Haag komt Eerste Hulp Bij Eenzaamheid van dichtbij. Wilt u helpen? Kijk dan op de pagina Help een ander bij eenzaamheid.

  Zie ook: www.ehbe.nl

  Gepubliceerd: 29 april 2019Laatste wijziging: 8 mei 2019