Help een ander bij eenzaamheid

In Den Haag voelt 1 op de 2 volwassenen zich eenzaam. Het kan bijna niet anders of u kent 1 of meerdere eenzame mensen. Lees hoe u mensen kunt helpen die zich eenzaam voelen.

Mannen drinken koffie

Eenzaamheid is niet altijd makkelijk te herkennen al zijn er wel bepaalde kenmerken, zoals neerslachtigheid en verwaarlozing van zichzelf en eigen omgeving. Eenzaamheid kan ook herkenbaar zijn aan een gespannen houding en lichamelijke klachten. Lees meer informatie over het herkennen van eenzaamheid op de website van Een tegen Eenzaamheid.

Hulp begint bij het tonen van interesse in de ander. Dat kan bijvoorbeeld al met een uitnodiging voor een kopje koffie thuis of gewoon een praatje.

Op dit moment zijn de RIVM richtlijnen duidelijk: ga niet op bezoek bij oudere mensen. Stuur ze een kaartje, bel ze op of doe een Skype-gesprek. Er is nog meer mogelijk: een maaltijd koken en langsbrengen, online een spelletje spelen of een bloemetje sturen.

Er zijn nu veel organisaties die vrijwilligers kunnen gebruiken:

Samen hulp zoeken

Een luisterend oor bieden

Het is niet nodig om direct met een oplossing of advies te komen. Een luisterend oor en aandacht voor het verhaal van de ander is een goed begin. En als het u niet lukt, kunt u misschien doorverwijzen naar een telefonische hulplijn, zoals de Luisterlijn Den Haag via telefoonnummer (070) 345 45 00.

Ontmoetingen met mensen in dezelfde situatie

Mensen in dezelfde situatie kunnen veel steun aan elkaar hebben. Heeft iemand volgens u hulp nodig om met deze mensen in contact te komen? Help dan en ga zelf mee. Dat kan bijvoorbeeld bij een sociaal restaurant van RestoVanHarte, Buurtrestaurant O3 of Open Je Hart.

Ondersteuning door een deskundige

Heeft u het idee dat u zelf niet kunt helpen? Roep dan de hulp van een deskundige in. Bij de Servicepunten XL zitten cliëntondersteuners en maatschappelijk werkers, die weten hoe ze met deze situaties om moeten gaan.

De locaties van de servicepunten zijn gesloten door het coronavirus. De organisaties blijven wel bereikbaar via de chat of e-mail.

Resto VanHarte

Resto VanHarte brengt mensen met elkaar in verbinding in haar buurtrestaurants in de strijd tegen eenzaamheid. Op dit moment is fysiek contact moeilijk. Daarom is Resto VanHarte het initiatief Ik kook VanHarte voor jou gestart, om toch met elkaar in verbinding te blijven. Wilt u uw gerecht delen met een gast van Resto van Harte? Meld u dan aan op ikkookvanhartevoorjou

Bekijk wat er kan op de sociale kaart

Wie activiteiten en organisaties zoekt op het gebied van ondersteuning en zorg, kan terecht op de website van de sociale kaart. Help een ander op weg en bekijk het overzicht.

Wanneer u zich zorgen maakt om iemand

Bent u een inwoner van Den Haag en wilt u een melding doen van vervuiling en/of problematische verzameldwang? Neem dan contact op met het Meldpunt Bezorgd Den Haag. U kunt bellen met telefoonnummer (070) 353 72 91, bereikbaar maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur.

Maakt u zich zorgen over iemand die eenzaam is en kunt of wilt u zelf niet helpen? U kunt op werkdagen ook contact opnemen met de gemeente via de telefoon, WhatsApp en door te chatten.

Meer informatie over hulp aanbieden bij eenzaamheid vindt u op de website van de Rijksoverheid: Een tegen Eenzaamheid.

Zelf aan de slag als vrijwilliger

Word gangmaker voor een Haags Lief en Leedstraatje

In een Lief en Leedstraatje neemt een aantal bewoners het voortouw om de contacten tussen de buren te verbeteren. Dat zijn de ‘gangmakers’. Met een potje geld kunnen zij namens de straat een klein cadeau of boeket aanbieden vanwege een overlijden of geboorte, of omdat de straat ziet dat hun buurtbewoner even aandacht nodig heeft. En met dat bloemetje is er meteen contact.

Het project is gestart met een proef in Leidschenveen-Ypenburg, Bezuidenhout-West en het Centrum. Het breidt zich snel uit. Wilt u ook gangmaker worden en het contact in uw straat verbeteren? Kijk op www.liefenleeddenhaag.nl.

Word een buddy

Meld u aan als buddy en word maatje van iemand in de buurt. U kunt samen gaan wandelen, winkelen of een praatje maken. Zo geeft u iemand het vertrouwen om contacten op te bouwen.

Zet je in voor kwetsbare stadsgenoten door flexibel vrijwilligerswerk

NL Cares is hét platform voor flexibel vrijwilligerswerk, op het moment dat het jou uitkomt zonder vaste verplichting aan te gaan. Zo kom je in contact met mensen die extra ondersteuning kunnen gebruiken, zoals kinderen en jongeren uit achterstandssituaties, ouderen, migranten, dak- en thuislozen en mensen met een beperking. Vrijwilligerswerk bij NL Cares is laagdrempelig en inspirerend. De ontmoeting met anderen verruimt je blik op de wereld. Maak een account aan en ga van start via www.nlcares.nl.

Kijk voor meer activiteiten en initiatieven op de pagina Typisch Haags tegen eenzaamheid.

Zie ook: www.ehbe.nl

Gepubliceerd: 29 april 2019Laatste wijziging: 8 mei 2020