Help een ander bij eenzaamheid

In Den Haag voelt 1 op de 2 volwassenen zich eenzaam. Het kan bijna niet anders of u kent 1 of meerdere eenzame mensen. Lees hoe u mensen kunt helpen die zich eenzaam voelen.

Jongens met rolstoel

Eenzaamheid is niet altijd makkelijk te herkennen. Er zijn wel bepaalde kenmerken, zoals vaak verdrietig zijn en niet goed voor zichzelf zorgen. Eenzaamheid kan ook herkenbaar zijn aan een gespannen houding en lichamelijke klachten. Lees meer informatie over het herkennen van eenzaamheid op de website van Een tegen Eenzaamheid.

Hulp begint bij het tonen van interesse in de ander. Dat kan bijvoorbeeld al met een uitnodiging voor een kopje koffie thuis of gewoon een praatje.

Op dit moment zijn de RIVM-richtlijnen als volgt: oudere mensen mogen weer bezoek ontvangen en bij anderen op bezoek gaan als ze geen klachten hebben die horen bij corona. Degene die ze ontmoeten mag ook geen klachten hebben. Natuurlijk gelden de basisregels wel, zoals 1,5 meter afstand houden.

Er zijn veel organisaties die vrijwilligers kunnen gebruiken:

 • NL voor elkaar is een landelijk platform voor hulpvragen en -aanbod. Het werkt met het e-matchen van vrijwilligers.

Samen hulp zoeken

 • Iemand zijn of haar verhaal laten vertellen en daar goed naar luisteren kan al helpen. U hoeft geen oplossing of advies te hebben. Er zijn ook telefonische hulplijnen waar mensen hun verhaal kwijt kunnen. Bijvoorbeeld de Luisterlijn Den Haag via telefoonnummer (070) 345 45 00.

 • Mensen die in dezelfde situatie zitten kunnen elkaar vaak goed steunen. Denkt u dat iemand hulp nodig heeft om met anderen in contact te komen? Help dan en ga zelf mee. Dat kan bijvoorbeeld bij een sociaal restaurant van RestoVanHarte, Buurtrestaurant O3 of Open Je Hart.

 • Kunt u iemand zelf niet goed helpen? Vraag dan om hulp van een deskundige. Bij de Servicepunten XL werken cliëntondersteuners en maatschappelijk werkers. Zij weten hoe ze met deze situaties om moeten gaan.
 • Zoekt u een activiteit of organisatie voor steun en zorg? Kijk dan op de website van de Sociale Kaart. Hier kunt u ook vinden hoe u iemand anders kunt helpen.

U maakt zich zorgen om iemand

 • Woont u in Den Haag en wilt u een melding doen van een situatie waarover u zich zorgen maakt? Bijvoorbeeld dat iemand niet meer voor zichzelf zorgt of veel spullen verzamelt? Neem dan contact op met het Meldpunt Bezorgd Den Haag. U kunt van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur bellen met telefoonnummer (070) 353 72 91.

 • Informatie over hulp aanbieden bij eenzaamheid vindt u op de website van de Rijksoverheid: Een tegen Eenzaamheid.

Werken als vrijwilliger

 • In een Lief en Leedstraatje zorgt een aantal bewoners dat het contact tussen de buren verbetert. De mensen die dit doen zijn de ‘gangmakers’. Met een potje geld kunnen zij namens de straat een klein cadeau of boeket aanbieden vanwege een overlijden of geboorte, of omdat de straat ziet dat hun buurtbewoner even aandacht nodig heeft. Wilt u ook gangmaker worden en het contact in uw straat verbeteren? Kijk op www.liefenleeddenhaag.nl.

 • Meld u aan als buddy en word maatje van iemand in de buurt. U kunt samen gaan wandelen, winkelen of een praatje maken.

  • NL Cares is een platform voor flexibel vrijwilligerswerk. U kunt vrijwilligerswerk doen op een moment dat u uitkomt, zonder vaste verplichtingen. Zo komt u in contact met mensen die extra hulp kunnen gebruiken. Om als vrijwilliger via NL Cares te werken moet u een account aanmaken op de website van NL Cares.
  • Vrijwilligers en mensen die hulp nodig hebben vinden elkaar op de website van Den Haag Doet.

Gepubliceerd: 17 juni 2020Laatste wijziging: 13 juli 2020