Eenzaam door corona? Ook voor u is er hulp

Er zijn veel landelijke en Haagse initiatieven om eenzame mensen te helpen. Hieronder ziet u een overzicht. De informatie op deze pagina wordt regelmatig aangevuld.

In Den Haag is 1 centraal telefoonnummer beschikbaar voor kwetsbare inwoners die door corona in de problemen komen. Zij kunnen bellen met (070) 205 30 03 voor (hulp)vragen of een goed gesprek. Dit telefoonnummer is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 21.00 uur en in het weekend van 10.00 tot 16.00 uur.

Op 6 mei kondigdee minister-president Rutte een aantal versoepelingen in de maatregelen aan. Dat betekent dat u er weer op uit kunt. Lees de persconferentie in eenvoudige taal.

Andere telefoonnummers

 • Ouderenbond ANBO: (0348) 466 666 voor een luisterend oor en algemene vragen over het coronavirus.

 • De KBO-PCOB & NOOM Ouderen-Infolijn is bereikbaar via (030) 3 400 600 op maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur. Ouderenorganisaties KBO-PCOB en het Netwerk van Organisaties van Oudere Migranten (NOOM) bundelen de krachten om zoveel mogelijk ouderen de kans te bieden vragen te stellen. Oudere migranten worden (indien gewenst) in de eigen taal te woord gestaan door een vrijwilliger die zelf een Caribische, Chinese, Italiaanse, Marokkaanse, Molukse, Spaanse, Surinaamse of Turkse achtergrond heeft.

 • Het Rode Kruis: (070) 445 58 88 voor een luisterend oor, praktische tips en hulp bij het online boodschappen doen.

 • De luisterlijn die u dag en nacht kunt bellen voor een luisterend oor: 0900 0767.

 • De Zilverlijn, belservice voor senioren van het Nationaal Ouderenfonds. Ouderen die zich aanmelden voor de Zilverlijn, krijgen wekelijks een telefoontje van een vrijwilliger. Aanmelden via de website van het Ouderenfonds of het telefoonnummer: (088) 344 20 00.

 • Kompassie is tot en met 19 mei gesloten maar biedt wel een luisterend oor. Er kan een telefonische afspraak worden gemaakt met één van de coaches. Op maandag, dinsdag en donderdag tussen 10.00 en 16.00 uur telefonisch bereikbaar op (070) 427 32 40.

 • Vraagelkaar, de Vraagelkaar coaches staan extra paraat en bieden extra aandacht via e-mail, chat en telefoon om een luisterend oor te bieden, een hulpvraag op te lossen en mensen met elkaar in verbinding te brengen. Vraagelkaar coaches zijn bereikbaar op werkdagen van 8.00 tot 17.00 uur via (088) 787 89 01. In het weekend te bereiken via e-mail: vraag@vraagelkaar.nl.

 • Het aandachtcentrum van OpenJeHart staat voor iedereen klaar. Wilt u uw verhaal kwijt, maar lukt dat niet goed? Bel (088) 78 78 988. Of kijk op www.openjehart.nu/aandachtcentrum/.

Initiatieven voor Den Haag

 • Naar elkaar omkijken is nu nog belangrijker. In de Lief & Leedstraatjes is meer aandacht voor elkaar. Met een potje van € 75 kunt u hiervoor zorgen. Het Lief & Leed startpakket wordt veilig afgeleverd. Kijk op www.liefenleeddenhaag.nl.

 • Ben Lachhab van Resto Van Harte bezorgt de komende 15 weken 100.000 maaltijden bij kwetsbare ouderen. Hij doet dit dankzij giften van sponsoren. Kent u iemand die een maaltijd goed kan gebruiken? Meld hem of haar aan bij s.menken@voorwelzijn.nl.
 • www.tref-punt.nl is een nieuw digitaal sportief buurthuis voor Den Haag Zuid West. Ook als u niet in Zuid West woont kunt u deze oefeningen doen.

 • De maatregelen rondom het coronavirus kunnen het lastig maken om zelfstandig thuis te wonen, zeker voor kwetsbare en oudere Hagenaars. Technologie kan hen helpen om deze tijd zo gezond, veilig en plezierig mogelijk door te komen. Daarom heeft Thuisleefgids, samen met de gemeente Den Haag, de Corona Thuisleefwijzer gemaakt: haagsecoronathuisleefwijzer.nl. Met deze tool kunnen Hagenaars, mantelzorgers en professionals zelf technologische hulpmiddelen vinden en aanschaffen, die hen helpen in deze tijd. Op basis van een aantal vragen over de leefsituatie en gezondheid, toont de Corona Thuisleefwijzer passende producten. De tool geeft dus advies op maat.

 • The Hague Help Corona Virus Isolation is een facebook groep voor expats en Nederlandse inwoners die hulp nodig hebben bij boodschappen, of behoefte hebben aan een gesprek.
 • Resto VanHarte brengt mensen met elkaar in verbinding in haar buurtrestaurants in de strijd tegen eenzaamheid. Op dit moment is fysiek contact moeilijk. Daarom is Resto VanHarte het initiatief Ik kook VanHarte voor jou gestart, om toch met elkaar in verbinding te blijven. Wilt u uw gerecht delen met een gast van Resto van Harte? Meld u dan aan bij ikkookvanhartevoorjou.

 • Op vrijdag 15 mei start de  Stichting Boodschappen Begeleidingsdienst (BBD) met een wekelijkse live uitzending van BINGO TV. De uitzendingen beginnen om 14.00 uur en worden uitgezonden op Den Haag TV (Ziggo kanaal 40, KPN kanaal 1312). In elke uitzending wordt voor een volle kaart gespeeld. Wilt u meedoen? Meldt u zich dan telefonisch aan op woensdag, donderdag of vrijdag tussen 9.00 en 13.00 uur. Het telefoonnummer is 070- 346 66 61. Na aanmelding stuur de BBD u maandelijks de bingokaarten op. De deelnemersbijdrage is € 5 per maand en € 2,50 voor Ooievaarspashouders.

 • Professionals uit de kunst- en cultuursector helpen kinderen (en volwassenen) om brieven te maken voor eenzame mensen in zorginstellingen. Op dit online platform kan iedereen vanaf 8 jaar een briefdrager worden.

 • NL Cares is hét platform voor flexibel vrijwilligerswerk, op het moment dat het jou uitkomt zonder vaste verplichting aan te gaan. Zo kom je in contact met mensen die extra ondersteuning kunnen gebruiken, zoals kinderen en jongeren uit achterstandssituaties, ouderen, migranten, dak- en thuislozen en mensen met een beperking. Vrijwilligerswerk bij NL Cares is laagdrempelig en inspirerend. De ontmoeting met anderen verruimt je blik op de wereld. Maak een account aan en ga van start via www.nlcares.nl.

  Initiatieven in de stadsdelen

  Escamp

  Haagse Hout

  • Kerkgenootschap de zevendedagsadventisten organiseert de boodschappendienst 'Mariahoeve in actie'. Vrijwilligers dragen handschoenen en komen niet bij de klanten binnen.

  • Wijkvereniging Benoordenhout biedt een platform voor hulpaanbod en vraag. Kijk op www.wvbn.nl of stuur een e-mail naar helpen@wvbn.nl.

  Leidschenveen-Ypenburg

  Loosduinen

  Scheveningen

  Initiatieven in heel Nederland

  • Het Rode Kruis zoekt vrijwilligers. Kijk op hiervoor op www.rodekruis.nl.

  • 'Gewoon mensen die mensen willen helpen' is een online prikbord voor hulpaanbod en vraag. Kijk op www.gewoonmensendiemensenwillenhelpen.nl.

  • Op www.samensterktegencorona.nl kunt u posters bestellen. Met een rode poster Vraag met een rode poster om hulp of bied met een groene poster hulp aan. De posters zijn gratis te bestellen.

  • Kleine Coronahulp is een fonds voor initiatieven. Het Haagse Fonds 1818 is er onderdeel van. Op www.kleinecoronahulp.nl staan de richtlijnen.

  • Corona eenvoudig uitgelegd. Op corona.steffie.nl wordt moeilijke informatie over het nieuwe coronavirus op een eenvoudige manier uitgelegd. De website is speciaal bedoeld voor mensen die moeite hebben om informatie over Corona te begrijpen. Voor vragen als: wat als je het virus krijgt? En waarom zijn maatregelen nodig?

  • Bij in je UPPIE kunt u een paar keer per week meedoen aan een groepsgesprek. Er is een gespreksleider en er is een gespreksonderwerp, zoals vriendschap, dankbaarheid of familie. Dus het gesprek gaat bijna vanzelf ergens over. Iedereen kan het. Deelname is gratis, u betaalt alleen de gebruikelijke telefoonkosten (van uw telefoonmaatschappij). U kunt meedoen met elk type telefoon, mobiel, vaste lijn, het maakt niet uit. Als u niet beschikt over internet of e-mail kunt u ook telefonisch aanmelden door te bellen naar 06-– 17 17 62 82.

  Zie ook: www.ehbe.nl

Gepubliceerd: 26 maart 2020Laatste wijziging: 8 mei 2020