Zomerprogramma voor kinderen en jongeren

Tijdens de zomervakantie kunnen jongeren leuke en leerzame activiteiten doen. Door de coronacrisis hebben jongeren misschien een leer- of sociale achterstand gekregen. Daarom zetten de gemeente en partners zich dit jaar extra in. Zo willen ze meer kinderen helpen via de zomerscholen. Ook is er meer aanbod op het gebied van cultuur, sport en welzijn.

Kinderen en jongeren hebben door de coronamaatregelen veel moeten missen. Zo waren er een tijd geen school, sport of uitjes en hadden ze minder contact met vrienden. Verschillende organisaties in Den Haag gunnen kinderen en jongeren een extra mooie zomer. Een tijd waarin ze extra kunnen leren, ontdekken, sporten en plezier maken.

Zomerscholen

Ieder jaar zijn er zomerscholen. Scholen krijgen hiervoor subsidie van de gemeente. Door de coronacrisis bieden de zomerscholen aan meer leerlingen extra leertijd om de achterstanden in te halen. Zo kunnen leerlingen na de zomervakantie goed beginnen. De overheid heeft extra geld gegeven aan het onderwijs voor inhaal- en ondersteuningsprogramma’s.

Een aantal basisscholen en middelbare scholen in Den Haag biedt zomerscholen aan de eigen leerlingen. Gemiddeld gaan deze leerlingen 2 tot 4 weken naar de zomerschool. De leerlingen die dat nodig hebben krijgen extra ondersteuning. Naast leervakken is er ook aandacht voor ontdekken, bewegen en het ontwikkelen van talent. De zomerscholen werken daarbij samen met buurthuizen, culturele- en sportinstellingen in de stad.

Ook meerdere kinderopvanglocaties in Den Haag organiseren zomerscholen. Zij besteden extra aandacht aan taal.

VakantiePas

Alle kinderen van de Haagse basisscholen krijgen van hun leraar of juf de ZomerVakantiePas. Hiermee krijgen kinderen van 4 tot en met 12 jaar korting op leuke activiteiten in de zomervakantie. De VakantiePas is een gratis boekje in paspoortformaat voor alle Haagse kinderen op de basisschool. Kijk voor meer informatie op VakantiePas voor basisschoolkinderen.

Sport en beweging

De Haagse sporttuinen en Cruijff Courts organiseren een sportief programma in de zomervakantie. Daarnaast kunnen kinderen en jongeren sporten op een van de Playgrounds in de wijk. Zo wordt sporten en bewegen aangemoedigd op plekken waar weinig sportaanbieders zijn en er een lage sportdeelname is. De gemeente heeft aan alle Haagse sportverenigingen gevraagd om in de zomer een open dag te organiseren. De gemeente maakt een opendagenkalender van deelnemende Haagse sportverenigingen.

Kijk voor alle activiteiten op:

Activiteiten in de buurt

Omdat meer kinderen en jongeren in de zomervakantie thuisblijven zijn er extra activiteiten in de stad. Ook zijn er meer buurthuizen open deze zomer. Kinderen kunnen bijvoorbeeld workshops volgen en uitstapjes maken.

Culturele ontdekking

In Den Haag is veel te ontdekken. Met het project ‘Kinderen, Cultuur en Kansen’ organiseren instellingen zoals het Haags Theaterhuis, Beweigi, Muziekcentrum 1001 Nachten en Art-S-Cool deze zomer kunstlessen voor kinderen en jongeren. Deze activiteiten zijn te vinden op www.doenwiejebent.fun.

Er zijn veel musea in Den Haag die activiteiten organiseren voor kinderen en jongeren in de zomervakantie. Het Museon organiseert allerlei activiteiten voor kinderen. Zo kunnen zij een interactieve Survival training doen of een eigen UV-filmpje maken.

Neem ook eens een kijkje in een van de theaters of musea in de buurt. Lees meer op Kunst en cultuur in uw stadsdeel.

Goed om te weten

Alle activiteiten worden georganiseerd volgens de RIVM-richtlijnen die vanaf 1 juli van toepassing zijn, zodat iedereen veilig en verantwoord mee kan doen. Het aanbod is er voor alle kinderen en jongeren in Den Haag.

Flyer Beleef de zomer in Den Haag (PDF, 20,9 MB)
Kinderen kunnen leuke activiteiten doen deze zomer. Kinderen kunnen leuke activiteiten doen deze zomer.

Gepubliceerd: 14 augustus 2020Laatste wijziging: 14 augustus 2020