Ondersteuning voor duurzame ondernemers

Met duurzame oplossingen krijgt uw bedrijf nieuwe kansen. U verlaagt uw kosten en u krijgt er milieubewuste klanten bij. Wilt u duurzaam ondernemen? De gemeente kan hierbij helpen.

Bedrijven die willen verduurzamen kunnen daarbij ondersteuning krijgen vanuit de gemeente.

SolarCity Den Haag

SolarCity Den Haag is een samenwerkingsverband tussen verschillende bedrijven die uw bedrijf helpen bij het realiseren van zonnepanelen. Zij helpen u met subsidieaanvragen en bij technische vraagstukken. Ook leggen zij u uit wat het financieel betekent als u zonnepanelen op uw bedrijfspand wilt laten aanbrengen.

SolarCity Den Haag en de gemeente hebben een aantal keer een actie opgezet om bedrijven te stimuleren een zon SDE+ subsidie aan te vragen bij de Rijksoverheid. Zon SDE+ staat voor Stimulering Duurzame Energieproductie voor zonnewarmte of -stroom.  Met deze actie kregen bedrijven 50% korting op het vooronderzoek dat nodig is om de zon SDE+ aan te vragen. Momenteel is nog onduidelijk of de SDE+ een vervolg krijgt in 2020. Houd deze pagina in de gaten voor een eventuele volgende actie in 2020.

Kijk voor meer informatie op www.solarcitydenhaag.nl.

Zonnepanelen op bedrijfsdaken

Op steeds meer plekken in de stad verschijnen er zonnepanelen. Hiermee kunt u energie opwekken voor uw bedrijf. Gunstig gelegen bedrijfsdaken zijn geschikte locaties om grote hoeveelheden zonnepanelen aan te brengen. Er zijn 3 mogelijkheden:

 1. Zelf investeren in zonnepanelen op het eigen bedrijfsdak met energie voor eigen gebruik.
 2. Een ander (buurtcoöperatie) investeert in zonnepanelen op uw bedrijfsdak en neemt ook de energie af die wordt opgewekt.
 3. Een combinatie van bovenstaande mogelijkheden. Een goed voorbeeld is het dak van het Museon. Daar liggen zowel panelen voor eigen gebruik (optie 1) als panelen voor de buurt (optie 2). Lees meer over ‘Zon op Museon’ op de website van het AD.

Subsidie groene daken voor bedrijven

Een groen dak biedt niet alleen goede isolatie voor gebouwen, maar zorgt er ook voor dat veel regenwater wordt opgenomen voordat het de grond bereikt. Op die manier wordt het riool minder belast. U kunt nu subsidie krijgen voor het aanleggen van een groen dak op uw bedrijf. Kijk voor meer informatie op de pagina Subsidie groene daken aanvragen.

Haagse duurzaamheidskringen

In Den Haag is een aantal duurzaamheidskringen actief, waarin ondernemers tips uitwisselen over het verduurzamen van hun bedrijfsvoering. Bedrijven uit dezelfde branche komen een aantal keer per jaar bij elkaar om kennis en ervaring op het gebied van duurzaamheid te delen. De gemeente ondersteunt de kringen op basis van de hulpvragen uit de diverse sectoren. Investeringen doen de deelnemers zelf.

Op dit moment zijn er 4 kringen voor bedrijven:

 • Hotels
 • Zorginstellingen
 • Strandpaviljoens
 • Festival- en Evenementenorganisaties

  De duurzaamheidskringen spreken elk over zelfgekozen thema’s. Op basis van de kennis die ze gezamenlijk opdoen besparen de deelnemers flink op gas-, elektra- en waterverbruik. Daarnaast produceren ze onder andere minder afval, kopen ze meer verantwoord (en lokaal) in, wekken ze meer schone energie op, maken ze minder vervoerskilometers en voeren ze veel vaker een duurzaamheidskeurmerk.

  Gratis energiescan voor bedrijven

  Nieuwsgierig naar hoeveel energie u kunt besparen? Vraag dan een gratis energiescan aan ter waarde van € 350. Hiermee krijgt u inzicht in de besparingsmogelijkheden en terugverdientijden. U bespaart al snel 30% op uw energieverbruik.

  Inmiddels hebben zo’n 800 mkb-ers een maatwerk-scan ontvangen. Ruim 50% van hen heeft hierna in energiebesparende maatregelen geïnvesteerd. Variërend van de aanschaf van led-verlichting tot het plaatsen van sensoren en zuinigere apparatuur.

  Wilt u meer weten? Plan een afspraak met een ervaren adviseur via e-mailadres houvanjezaak@denhaag.nl.

  Compenseer uw CO2-uitstoot

  Neemt u nog geen groene stroom af en wilt u de CO2 uitstoot van uw bedrijf in uw eigen regio compenseren? Dat kan via het Klimaatfonds (website duurzaamdenhaag.nl).

  Wettelijke verplichtingen

  Ondernemers in Nederland waren al volgens de milieuwetgeving verplicht om alle energiebesparende maatregelen uit te voeren die zij binnen 5 jaar kunnen terugverdienen. Per 1 juli 2019 is deze regelgeving veranderd.

  Naast de bestaande energiebesparingsplicht is er nu ook een verplichting om de uitgevoerde energiebesparende maatregelen te rapporteren. Dit heet de informatieplicht. Deze verplichting geldt voor bedrijven die minimaal 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas per jaar verbruiken.

  Bekijk of uw bedrijf ook onder de informatie- en energiebesparingsplicht valt op de site van RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland).

  Fiscaal voordeel aanvragen Rijksoverheid

  Bent u ondernemer en wilt u fiscaal voordelig investeren in milieuvriendelijke technieken? Dat kan met de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil).

  Op de site van RVO leest u hier meer over.

  Meer informatie of contact met de gemeente

  Wilt u meer weten over de mogelijkheden voor duurzaam ondernemen? Neem contact op met Inge Helder, Adviseur Duurzaam Ondernemen. Bereikbaar via telefoonnummer (070) 353 68 63.

  Gepubliceerd: 15 november 2019Laatste wijziging: 29 november 2019