Ondersteuning voor duurzame ondernemers

Met duurzame oplossingen krijgt uw bedrijf nieuwe kansen. U verlaagt uw kosten en u krijgt er milieubewuste klanten bij. Wilt u duurzaam ondernemen? De gemeente kan hierbij helpen.

Bedrijven die willen verduurzamen kunnen daarbij ondersteuning krijgen vanuit de gemeente.

SolarCity Den Haag

SolarCity Den Haag is een samenwerkingsverband tussen verschillende bedrijven die uw bedrijf helpen bij het realiseren van zonnepanelen. Zij helpen u met subsidieaanvragen en bij technische vraagstukken. Ook leggen zij u uit wat het financieel betekent als u zonnepanelen op uw bedrijfspand wilt laten aanbrengen.

SolarCity Den Haag en de gemeente stimuleren bedrijven om een zon SDE+ subsidie aan te vragen bij de Rijksoverheid. Zon SDE+ staat voor Stimulering Duurzame Energieproductie voor zonnewarmte of -stroom.

Kijk voor meer informatie op www.solarcitydenhaag.nl.

Zonnepanelen op bedrijfsdaken

Op steeds meer plekken in de stad verschijnen er zonnepanelen. Hiermee kunt u energie opwekken voor uw bedrijf. Gunstig gelegen bedrijfsdaken zijn geschikte locaties om grote hoeveelheden zonnepanelen aan te brengen. Bovendien kan de realisatie in samenwerking met lokale initiatieven plaatsvinden. Een goed voorbeeld is het project 'Zon op Museon'.

Wilt u ook zonnepanelen op uw bedrijfspand en daarbij eventueel samenwerken met een lokale energiecoöperatie? Neem dan contact op met de stichting Duurzaam Den Haag.

Subsidie groene daken voor bedrijven

Een groen dak biedt niet alleen goede isolatie voor gebouwen, maar zorgt er ook voor dat veel regenwater wordt opgenomen voordat het de grond bereikt. Op die manier wordt het riool minder belast. U kunt nu subsidie krijgen voor het aanleggen van een groen dak op uw bedrijf. Kijk voor meer informatie op de pagina Subsidie groene daken 2019 aanvragen.

Subsidie elektrisch rijden

Ook kunnen bedrijven in Den Haag een 100% elektrische bestelauto of taxi kopen met subsidie. Dat mag een tweedehands of nieuwe auto zijn. Bij aankoop van een tweedehands auto geeft de gemeente € 3.000 subsidie, bij aankoop van een nieuwe auto is het bedrag € 5.000. Kijk voor meer informatie op de pagina Subsidie elektrische bestelauto's en taxi's aanvragen.

Subsidie energiebesparing

Den Haag heeft nu geen specifieke subsidieregelingen voor energiebesparing bij bedrijven. Op dit moment is er wel subsidie beschikbaar bij de Rijksoverheid.

Bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland leest u meer over diverse subsidieregelingen en vormen van ondersteuning.

Haagse duurzaamheidskringen

In Den Haag is een aantal duurzaamheidskringen actief, waarin ondernemers tips uitwisselen om energie en daarmee geld te besparen. Bedrijven uit dezelfde branche komen 4 keer per jaar bij elkaar om kennis en ervaring op het gebied van duurzaamheid te delen. Op dit moment zijn er 3 Haagse kringen:

  • theaters
  • musea
  • hotels

Verder zijn er 2 regionale duurzaamheidskringen voor:

  • zwembaden
  • grafische industrie

Deelnemers bepalen zelf de agenda. Bedrijven die meededen aan de kringen bespaarden 24% op hun elektriciteitskosten per jaar.

Gratis energiescan voor bedrijven en instellingen

Bij het loket Hou van je Zaak kunt u als ondernemer terecht voor advies over het verduurzamen van uw bedrijf. Daarnaast kunt u een gratis energiescan aanvragen ter waarde van € 350. Daarmee kunt u tot 30% besparen op uw energie- en waterverbruik. Vraag een afspraak aan met een ervaren adviseur via e-mailadres houvanjezaak@denhaag.nl.

Circulaire economie

De overgang naar een circulaire economie op basis van tweedehands goederen, reparatie en recycling van goederen is nog maar net ingezet, maar op een aantal plaatsen al wel zichtbaar. Denk aan kringloopwinkels en Repair Cafés. Daarnaast zijn er talloze activiteiten die bijdragen aan een circulaire economie. Het gaat om initiatieven en ondernemingen waarin grondstoffen en materialen worden gedeeld, hergebruikt, gerepareerd of gerecycled.

MKB Duurzaamheidsprijs

Met de uitreiking van deze jaarlijkse prijs willen het midden- en kleinbedrijf (MKB) Den Haag en de gemeente laten zien dat duurzaam ondernemen loont. Met promotie voor de deelnemende bedrijven willen beide organisaties duurzaam ondernemen aanmoedigen en zo ook anderen bewuster met de aarde, de mensen en de winst om laten gaan. In 2016 was de winnaar Manic Organic.

Ondersteuning door Duurzaam Den Haag

De Stichting Duurzaam Den Haag is opgericht om lokale initiatieven in de stad te ondersteunen. De gemeente werkt nauw samen met Duurzaam Den Haag. Dit geldt vanzelfsprekend ook voor initiatieven van ondernemers. Organiseert u bijvoorbeeld een duurzaam evenement of wilt u de uitstoot van uw onderneming compenseren in eigen regio? Dat kan via het Klimaatfonds. Kijk op de website van Duurzaam Den Haag om erachter te komen wat de stichting nog meer voor u kan betekenen.

Wettelijke verplichtingen

Wilt u weten aan welke verplichtingen u als ondernemer moet voldoen om energie te besparen? Breng dit binnen 5 minuten in kaart met de online Wetchecker Energiebesparing van de Rijksoverheid. De Wetchecker Energiebesparing is onafhankelijk en niet-commercieel. U krijgt een geïntegreerd overzicht van verplichtingen op het gebied van energiebesparing. Deze regelhulp beschrijft ook in duidelijke taal hoe u hieraan als ondernemer kunt voldoen.

Gepubliceerd: 15 november 2019Laatste wijziging: 11 november 2019