Zaken doen met Duitsland

Bent u Haagse ondernemer in het midden- en kleinbedrijf (mkb) en wilt u meer weten over de Duitse bedrijfsmarkt? De gemeente heeft een goede relatie met Duitsland. U kunt gebruikmaken van het netwerk en de kennis van de gemeente en haar partners.

Als buurland is Duitsland een interessante afzetmarkt voor Nederlandse ondernemers. Ondanks dat het zo dichtbij ligt, is een goede voorbereiding in cultuur en taal belangrijk om succesvol zaken te doen. De Duitse markt is groot en het is daarom aan te raden om u zoveel mogelijk te richten op een specifieke regio.

Duitsland biedt marktkansen

Vanwege de uitgebreide marktkansen voor mkb-ondernemers richt de gemeente zich op Duitsland. Zo worden er in 2019 verschillende activiteiten georganiseerd die gericht zijn op zakendoen met Duitsland. Ook is de gemeente samen met de Duits-Nederlandse Handelskamer en Haagse ondernemersverenigingen een pilotproject gestart. Haagse MKB'ers konden zich tot en met 18 maart aanmelden voor dit begeleidingstraject.

Den Haag beschikt over een uitgebreid netwerk in Duitsland. Er zijn goede contacten met ondernemers, overheid en handel bevorderende organisaties. U kunt als Haags mkb-ondernemer gebruikmaken van dit netwerk. Neem hiervoor contact op met Marijn Leijten, International Trade Officer, Economische zaken van de gemeente via e-mail marijn.leijten@denhaag.nl.

Evenementen en handelsmissies

Zowel de van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) als andere partijen, zoals een regiopartner organiseren regelmatig activiteiten rondom Duitsland, waaronder handelsmissies. Deze handelsmissies zijn niet alleen bedoeld voor grote bedrijven. Ook startups, midden- en kleinbedrijf, kennisinstellingen en organisaties (ngo’s) die internationaal willen ondernemen hebben veel baat bij dergelijke handelsmissies naar Duitsland.

Kijk voor de evenementen op www.rvo.nl/actueel/evenementen.

Samenwerking met partners

De gemeente werkt nauw samen met de Duits- Nederlandse Handelskamer (DNHK). Haagse mkb-ondernemers kunnen bij de DNHK terecht voor advies en hoe u zich goed kunt voorbereiden op de markt in Duitsland. Ook met andere inhoudelijke partners wordt er intensief samengewerkt, waaronder juridische dienstverleners, human resource (HR) specialisten en taal- en cultuurbureaus. Afhankelijk van uw behoefte faciliteert de gemeente en helpt u graag naar de juiste kennispartners.

Contact

Wilt u meer informatie? Of wilt u op de hoogte blijven van Duitsland-ondernemersactiviteiten? Neem dan contact op met Marijn Leijten, International Trade Officer, Economische zaken van de gemeente via e-mail marijn.leijten@denhaag.nl.

Relevante bronnen zaken doen Duitsland

Internationaal ondernemen

Internationaal zaken doen biedt u als Haagse mkb-ondernemer grote kansen, maar vraagt een goede voorbereiding. Kennis van belangrijke ontwikkelingen, cultuur en taal is onmisbaar om uw afzetmarkt te vergroten, net als een goed netwerk. De gemeente biedt u hierbij extra ondersteuning zodat Haagse internationale ambities een succes kunnen worden.

Zie ook: www.denhaag.nl/internationaalondernemen

Gepubliceerd: 21 maart 2018Laatste wijziging: 19 maart 2019