Zaken doen met China

Bent u Haagse ondernemer in het midden- en kleinbedrijf (mkb) en wilt u meer weten over de Chinese bedrijfsmarkt? U kunt gebruikmaken van het netwerk en de kennis van de gemeente en haar partners.

Succes op de Chinese markt is voor veel ondernemers een droom. Het land biedt veel mogelijkheden en de markt groeit snel. Toch is deze markt niet makkelijk te betreden. Een goede voorbereiding op bijvoorbeeld taal en cultuur is belangrijk. De accountmanager van China en The Hague Business Agency (THBA) is het eerste aanspreekpunt voor u als Haagse ondernemer. Deze kan u ondersteunen bij de ambities voor China.

China en Den Haag: Goede kansen voor samenwerking

Voor zowel China als Den Haag zijn duurzame economie en innovatie belangrijke thema’s. De IT-sectoren, zoals cybersecurity, internet of things, big data en cloud computing groeien snel en er wordt flink in geïnvesteerd. Ook zet men actief in op de traditionelere sectoren zoals Logistiek & E-commerce, Agri-Food & Tuinbouw, Life Sciences & Health, Circulaire Economie en Smart & Green Mobility en liggen er kansen voor de Legal & Finance sector in China. Een vrij nieuwe sector is Tradition Chinese Medicine (TCM). Steeds meer Chinese bedrijven registreren hun (kruiden)medicijnen voor de Europese markt. The Hague Business Agency assisteert jaarlijks 12 Chinese bedrijven die in Nederland vestigen.

De laatste jaren hebben ongeveer  125 Chinese bedrijven zich gevestigd in Den Haag. Ook komen er steeds meer Chinese bezoekers naar de stad.

Viering van het Chinees nieuwjaar, in het bijzijn van burgemeester Pauline Krikke, de Chinese ambassadeur Z.E. de heer Ken WU en honderden gasten en vertegenwoordigers van (ondernemers)organisaties.
Viering van het Chinees nieuwjaar, in het bijzijn van burgemeester Pauline Krikke, de Chinese ambassadeur Z.E. de heer Ken WU en honderden gasten en vertegenwoordigers van (ondernemers)organisaties.

Evenementen en handelsmissies

Zowel de van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) als andere partijen, zoals een regiopartner organiseren regelmatig activiteiten rondom China, waaronder handelsmissies. Deze handelsmissies zijn niet alleen bedoeld voor grote bedrijven. Ook startups, midden- en kleinbedrijf, kennisinstellingen en organisaties (ngo’s) die internationaal willen ondernemen hebben veel baat bij dergelijk handelsmissies naar China.

Kijk voor de evenementen op www.rvo.nl/actueel/evenementen.

Taal en cultuur

De accountmanager China werkt nauw samen met de Chinese ambassade. Door de komst van het Chinese Cultural Center naar Den Haag is het eenvoudiger voor Haagse mkb-bedrijven om de culturele aspecten zoals omgangsvormen van China te verkennen. Ook kunt u er terecht voor taalcursussen Chinees op beginners- en gemiddeld niveau.

Contact

Wilt u meer informatie? Of wilt u op de hoogte blijven van China-ondernemersactiviteiten? Neem contact op met Ruud van Broeckhuijsen, senior accountmanager China. U kunt hem bereiken via e-mail ruud.vanbroeckhuijsen@denhaag.nl of telefoon (070) 353 48 13.

Relevante bronnen zaken doen China

Internationaal ondernemen

Internationaal zaken doen biedt u als Haagse mkb-ondernemer grote kansen, maar vraagt een goede voorbereiding. Kennis van belangrijke ontwikkelingen, cultuur en taal is onmisbaar om uw afzetmarkt te vergroten, net als een goed netwerk. De gemeente helpt u daarbij en biedt extra ondersteuning zodat Haagse internationale ambities een succes kunnen worden.

Zie ook: www.denhaag.nl/internationaalondernemen

Gepubliceerd: 21 maart 2018Laatste wijziging: 6 maart 2019