Nieuwsbericht

Weer veilig naar de basisschool

Gepubliceerd: 8 mei 2020Laatste wijziging:

Vanaf 11 mei mogen de basisscholen weer open. Dat kan veilig als Hagenaars zich aan de coronamaatregelen houden en de schoolomgeving verkeersveilig blijft. De gemeente bekijkt de komende weken in overleg met scholen of verkeersmaatregelen nodig zijn.

Dit kunt u als ouder of bewoner doen:

  • Houd 1,5 meter afstand.
  • Breng kinderen liefst lopend en anders fietsend naar school.
  • Laat kinderen als dat kan het laatste stuk zelf naar school lopen.
  • Mijd drukke routes.
  • Bewoners: probeer rond breng- en haaltijden binnen te blijven.
Bekijk de videoboodschap van wethouder Robert van Asten op het YouTube-kanaal van de gemeente

Schoollocaties verkeersveiliger maken

De gemeente heeft tijdens de meivakantie een quick scan gedaan om te kijken op welke locaties in de stad maatregelen nodig zijn. Zeker 64 schoollocaties worden verkeersveiliger gemaakt. Dit zijn locaties in de hele stad, maar vooral in Centrum, Escamp en Scheveningen.

Hier zullen, in overleg met de scholen, tijdelijke maatregelen worden getroffen. Mogelijke maatregelen zijn:

  • Parkeerplekken tijdelijk opheffen (aantal vakken bij de school wordt beschikbaar voor het stallen van fietsen en om ruimte te creëren zodat 1,5 meter afstand kan worden gehouden)
  • Eenrichtingsverkeer
  • De Schoolstraat (tijdelijk afsluiten van een straat tijdens haal- en brengtijden).

Scholen zelf kunnen ook bij de gemeente aangeven of zij vinden dat er maatregelen nodig of gewenst zijn. De gemeente heeft onder meer verkeersregelaars, borden, hekken en markeringstape beschikbaar om samen met de scholen te zorgen voor een veilige schoolomgeving.

Tijdelijke maatregelen op kruispunten

Om te zorgen dat het niet te druk wordt op routes naar school en werk, neemt de gemeente ook tijdelijke maatregelen op 40 kruispunten in de stad. Verkeersregelinstallaties (VRI’s) geven vaker en extra lang groen licht voor voetgangers en fietsers. Zodat zij sneller door de stad kunnen en afstand houden mogelijk is. Voorbeelden van kruispunten waar de groentijd wordt aangepast: Erasmusplein, Vaillantlaan/Hoefkade, Loosduinseweg/Regentesselaan, Spui/Amsterdamse Veerkade.

Zie ook www.denhaag.nl/veilignaarschool
Ouder en kind op de fiets (foto: Valerie Kuypers)