Nieuwsbericht

Vervanging onveilige populieren gaat van start

Gepubliceerd: 11 november 2019Laatste wijziging: 25 november 2019

Half november start de gemeente in stadsdeel Escamp met het vervangen van populieren die in slechte staat zijn. Dat is nodig omdat afbrekende takken voor ongelukken kunnen zorgen. De onveilige populieren herkent u aan een gele stip en tape. Eind 2020 moeten alle onveilige populieren vervangen zijn.

Na onderzoek is duidelijk dat in totaal ongeveer 2.200 populieren in slechte staat zijn. Waar in de stad deze bomen staan, vindt u terug op de plattegrond met onveilige populieren.

Advies omwonenden

Op die plekken waar meer dan 50 onveilige populieren staan, heeft de gemeente de omwonenden om advies gevraagd. Veel bewoners adviseerden de populieren weg te halen en te vervangen voor andere bomen. Bewoners rondom de Conradkade en de Houtrustlaan kozen ervoor om de populieren voor een deel te laten staan en het andere deel flink terug te snoeien. De gemeente neemt deze adviezen over.

Ook mogen bewoners op alle locaties meedenken over de boomsoort die wordt teruggeplant. Een bewoner had het idee om een kunstwerk te maken van populieren. Dat is uitgevoerd en sinds kort te zien, kijk voor meer informatie op hethaagsegroen.nl.

Terugplanten bomen

Ongeveer een half jaar tot 1 jaar na de kap wordt er een nieuwe boom teruggeplant. Dat duurt even omdat de ondergrondse resten van de oude boom eerst weg moeten. Ook wordt er nieuwe, voedzame grond aangebracht.

Kap noodzakelijk voor veiligheid

Populieren worden slap en kwetsbaar als ze ouder worden. Hierdoor breken er gemakkelijk grote takken af. Dit is een gevaar voor de veel Hagenaars die dagelijks onder de bomen lopen of fietsen. In de afgelopen jaren zijn er helaas al meerdere ernstige ongelukken gebeurd door takbreuk. Afgebroken takken zorgden ook voor beschadiging van huizen en auto's.

Afbrekende takken zorgen voor gevaarlijke situaties
Afbrekende takken zorgen voor gevaarlijke situaties

Populieren door de hele stad

In de stadsdelen Escamp en Loosduinen staan de meeste populieren. Deze zijn na de oorlog geplant om de wijken weer snel een groen aanzien te geven. Maar ook in alle andere stadsdelen staan populieren die de komende tijd vervangen worden.

Hergebruik hout

Een deel van het hout dat vrijkomt bij de kap van de populieren wordt beschikbaar gesteld voor initiatieven van omwonenden en instanties. Wilt u zelf bijvoorbeeld een bankje maken van een vrijkomende stam? Heeft u creatieve ideeën voor een meubelstuk? Kunt u takken gebruiken voor uw tuininrichting? Of heeft u een ander goed plan? Kijk dan op www.populierendenhaag.nl.

Zie ook: Vervangen onveilige populieren