Nieuwsbericht

Verkeersmaatregelen tijdens Prinsjesdag

Gepubliceerd: 5 september 2019Laatste wijziging: 11 september 2019

Op dinsdag 17 september 2019 is het Prinsjesdag: de opening van het nieuwe parlementaire jaar. De dagen ervoor viert Den Haag het Prinsjesfestival. In het centrum zijn straten afgesloten en garages beperkt bereikbaar. Kom met de fiets of het openbaar vervoer.

Op de 3e dinsdag van september begint het parlementaire jaar. Het koninklijk paar rijdt met de Glazen Koets naar de Ridderzaal. Daar spreekt de koning de troonrede uit met de belangrijkste plannen van de regering voor het komend jaar.

De Glazen Koets (foto: Valerie Kuypers)

De rijroute van de Glazen Koets naar de Ridderzaal loopt via het Noordeinde, Heulstraat, Kneuterdijk, Lange Voorhout, Tournooiveld, Korte Vijverberg naar het Binnenhof.

Het programma op Prinsjesdag ziet er als volgt uit:

  • 12.45 uur: vertrek Glazen Koets vanaf de Koninklijke Stallen naar Paleis Noordeinde
  • 13.00 uur: koning Willem-Alexander en koningin Maxima vertrekken vanaf Paleis Noordeinde naar het Binnenhof
  • 13.15 uur: aankomst bij de Ridderzaal voor Troonrede
  • 13.50 uur: Glazen Koets vertrekt vanaf Binnenhof naar Paleis Noordeinde
  • 14.00 uur: balkonsc√®ne op Paleis Noordeinde

Afgesloten straten

De koets rijdt door het centrum van Den Haag. Deze route is tussen 12.45 uur en 14.30 uur aan beide kanten afgezet. Voetgangers kunnen de route oversteken bij de vlaggen tot 11.30 uur. Van 11.30 uur tot 14.30 uur zijn de oversteekplaatsen voor voetgangers afgesloten. De gemeente plaatst hekken bij de straten die voor Prinsjesdag afgesloten worden.

Route glazen koets (oker lijn) - klik op de afbeelding voor een vergroting
Route glazen koets (oker lijn) - klik op de afbeelding voor een vergroting

Openbaar vervoer

De route van de Glazen Koets is op loopafstand van station Den Haag Centraal. Daarnaast is het centrum goed bereikbaar met bus en tram. Vanwege de afgesloten straten rijden sommige trams (1, 15, 16 en 17) en bussen (22, 24 en 28) wel tijdelijk een aangepaste route. Tussen 9.00 en 18.00 vervallen er diverse haltes. Kijk voor meer informatie en een reisadvies op de website van de HTM.

Parkeren op Prinsjesdag

Op dinsdag 17 september 2019 kunt u in het centrum op veel plaatsen uw auto niet parkeren. Parkeervergunningen voor deze parkeerplaatsen zijn tijdelijk geldig op andere plaatsen. Bewoners ontvangen hierover een brief.

Bezoekers met de auto kunnen het beste parkeren op een Park en Ride plaats. Bijvoorbeeld de Park en Ride locaties: Hoornwijck, De Uithof of Station Ypenburg. Kijk voor meer informatie op de pagina over Park en Ride Den Haag.

Daarnaast zijn er in het centrum parkeergarages, maar de volgende garages zijn beperkt open:

  • parkeergarage Plein gesloten tussen 6.00 en 15.00 uur
  • parkeergarage Heulstraat gesloten tussen 10.00 en 15.00 uur
  • parkeergarage Tournooiveld (Museumkwartier) gesloten tussen 6.00 en 16.00 uur.

Veiligheid

Neem geen rugzak of grote tas mee. Voor een veilig verloop van Prinsjesdag kan de politie uw tas controleren. Wie een rugzak meeneemt, kan er langer over doen om langs controles te komen. Neem liever een plastic of linnen tasje mee.

Meer informatie

Wilt u meer weten over de evenementen? Kijk dan op:

Op rijksoverheid.nl leest u ook meer over de traditie en ceremonie.