Nieuwsbericht

Veelgestelde vragen explosie in Jan van der Heijdenstraat

Gepubliceerd: 28 januari 2019Laatste wijziging: 19 februari 2019

De gemeente heeft vragen en antwoorden over de explosie in de Jan van der Heijdenstraat in Den Haag op zondag 27 januari 2019 op een rij gezet. Deze pagina wordt regelmatig vernieuwd.

Algemene informatie

  Wat is er gebeurd?

  Zondag 27 januari 2019 heeft in de Jan van der Heijdenstraat in een woning een explosie plaatsgevonden. Hierbij is de voorgevel van het pand ingestort en zijn meerdere woningen ernstig beschadigd. Er wordt nu geĆÆnventariseerd wat de precieze schade aan de woningen is.
  Voor meer informatie over de gebeurtenissen op de dag zelf, zie de live blog van 27 januari.

  Is al bekend wat de oorzaak is van de explosie?

  Rechercheurs van het TGO (Team Grootschalig Opsporing) van de politie hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar de oorzaak van de explosie. Uit dit onderzoek zijn geen aanwijzingen naar voren gekomen dat de explosie opzettelijk veroorzaakt is. Er wordt sterk rekening mee gehouden dat een gasexplosie de oorzaak is geweest. Er wordt hier nog verder onderzoek naar gedaan.

  Er zijn geruchten dat er een paar dagen eerder een gaslucht geroken is in de straat. Klopt dit?

  Zowel bij Stedin als bij de meldkamer zijn de afgelopen tijd geen meldingen geweest van een gaslucht in de Jan van der Heijdenstraat. Heeft u hier verder vragen over, dan kunt u naar de website van Stedin.

  Zijn er gewonden of dodelijke slachtoffers?

  Er zijn 10 personen gewond geraakt, waarvan 8 personen naar diverse ziekenhuizen zijn vervoerd.

  Welke nationaliteit hebben de gewonden?

  Vanuit privacyoverwegingen doen we geen nadere mededelingen over de gewonden.

  Hoeveel woningen zijn ontruimd?

  • 27 in de Jan van der Heijdenstraat

  • 7 in de Pasteurstraat

  • 10 in de Zacharias Jansenstraat

  3 woningen aan de Jan van der Heijdenstraat (nummers 50, 54 en 58) zijn gesloopt. Dat waren de woningen waar de explosie is geweest. Gelukkig zijn de bewoners van de Zacharias Jansenstraat, de Pasteurstraat en een deel van de Jan van der Heijdenstraat inmiddels weer teruggekeerd in hun huis.

  Wat is er gebeurd met de (persoonlijke) spullen in de 3 gesloopte woningen in de Jan van der Heijdenstraat?

  Het puin en de restanten van de inboedels van de 3 woningen zijn eerst door de gemeente in 11 containers op een droge en veilige plek opgeslagen. Verzekeringstechnisch worden de inboedels als verloren beschouwd en vertegenwoordigen geen financiƫle waarde meer. Specialisten doorzoeken de containers op spullen die voor de inwoners emotionele waarde kunnen hebben. De bewoners of hun (familie)vertegenwoordigers worden vervolgens uitgenodigd de eigendommen op te halen.

  Informatie voor bewoners

  Hoe werden de bewoners opgevangen?

  Omwonenden en huisdieren die niet terug konden naar hun woning, werden opgevangen in een hotel in de stad. Zij werden ook ondersteund door het Rode Kruis en Slachtofferhulp. De gemeente heeft per gezin een casemanager beschikbaar gesteld die hen begeleidt bij onder andere de schadeafhandeling en het zoeken naar eventuele vervangende woonruimte.

  Hoeveel mensen zijn door de gemeente opgevangen?

  De meeste mensen hebben in de nacht van 27 op 28 januari 2019 een eigen slaapplek geregeld. In totaal heeft de gemeente voor 30 mensen overnachtingsplekken geregeld.

  Ik heb een vraag, waar kan ik terecht?

  • De koffiekamer van Staedion in Pasteurstraat 205A staat tot en met zaterdag 16 februari 2019 open voor koffiemomenten. Bewoners kunnen daar met buren, wijkgenoten of medewerkers van het stadsdeel praten. De koffiemomenten zijn op maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag van 15.00 tot 17.00 uur en op dinsdag en donderdag van 18.30 tot 20.30 uur. Er zijn ook maatschappelijk werkers aanwezig.

   Van welke psychische en lichamelijke klachten kunnen bewoners last van krijgen?

   Kijk hiervoor op de website van de GGD.

   Waar kunnen bewoners terecht voor hulp bij psychische en lichamelijke klachten?

   Mensen kunnen terecht bij het Servicepunt XL in de wijk:

   Servicepunt XL Wijkcentrum Jonckbloetplein, Jonckbloetplein 24

   Openingstijden: maandag tot en met woensdag van 9.00 tot 12.00 uur en donderdag van 17.00 tot 20.00 uur.

    Hier zijn ook maatschappelijk werkers aanwezig. Mensen kunnen daarnaast ook terecht bij de eigen huisarts.

    Wanneer kunnen bewoners van de Jan van der Heijdenstraat terug naar hun huis?

    De bewoners van 12 appartementen in de Jan van der Heijdenstraat mochten 30 januari terugkeren naar huis. De politie gaf die woningen vrij na onderzoek te hebben gedaan naar de oorzaak van de explosie. Vervolgens verklaarde de gemeente, na bouwkundig onderzoek, de woningen veilig.

    De politie heeft het onderzoek vrijdagavond 1 februari 2019 afgerond. In het weekend van 2 en 3 februari 2019 zijn de muren van 3 appartementen gestut. Ook deze bewoners zijn teruggekeerd in hun huis. De bewoners van de 6 appartementen direct links en rechts van de inmiddels gesloopte woningen kunnen voorlopig niet terug.

    Verkeer

    Hoe lang blijft de Jan van der Heijdenstraat nog afgesloten?

    De Jan van der Heijdenstraat is inmiddels open voor verkeer.

    Schade

    Ik wil schade melden, waar kan ik terecht?

    Getroffenen kunnen contact opnemen met hun eigen verzekeraar.

    Information in English

    For information in English please read FAQ on explosion in Jan van der Heijdenstraat.