Persbericht

Twee lang gewenste snelheidscamera’s

Gepubliceerd: 1 april 2021Laatste wijziging: 1 april 2021

De Waldeck Pyrmontkade en de Vaillantlaan krijgen allebei een flitspaal. Deze snelheidscamera’s waren een langgekoesterde wens en zijn een start van een proactief beleid richting verbeterde verkeersveiligheid. Het Parket Centrale Verwerking Openbaar Ministerie (CVOM) heeft de verzoeken voor het plaatsen van de flitspalen gehonoreerd. Het gaat in deze om een snelheidscamera op de Waldeck Pyrmontkade/Koningin Emmakade ter hoogte van het Sweelinckplein en een gecombineerde snelheids- en roodlichtcamera op de Vaillantlaan bij het kruispunt met de Wouwermanstraat/Hoefkade.

Robert van Asten, wethouder Mobiliteit, is verheugd over de aanstaande flitspalen, maar wil daarnaast ook dat er in Den Haag snel verplaatsbare flitspalen komen zoals nu in Rotterdam worden getest.

Van Asten: “Het aanvragen van een flitspaal blijkt een ingewikkeld en langdurig traject. Gelukkig zijn we er als gemeente in geslaagd de klachten op deze twee locaties zodanig te onderbouwen dat we gehoor hebben gekregen bij het CVOM. Snelheidsovertreders worden voortaan structureel beboet op deze beide plekken en de wetenschap dat de flitspaal er staat betekent vaak ook al veel verbeteringen in rijgedrag. De hoge snelheden op deze plekken waren veel te gevaarlijk. Dit zou ik op meer en wisselende plekken willen, want ik voorkom liever ongelukken dan dat ik pas maatregelen mag treffen als er slachtoffers zijn gevallen.”

De aanhoudende stroom klachten, maar ook het aantal geconstateerde overtredingen, hebben bij het CVOM de doorslag gegeven voor de plaatsing. De keuze voor de locatie bij het Sweelinckplein is in overleg met het CVOM en politie gekozen. Het Sweelinckplein ligt halverwege een relatief lang wegvak zonder verkeerslichten, wat uitnodigt tot hoge rijsnelheden. De hoge snelheid is hier extra risicovol omdat er op dit stuk geen vrijliggend fietspad is. De camera controleert straks de snelheid in beide richtingen.

De Vaillantlaan is onderdeel van de centrumring en kent een hoge gebruikersintensiteit. Het kruispunt met de Wouwermanstraat en Hoefkade is een zogenaamde blackspot, een locatie waar veel ongevallen plaatsvinden. Uit metingen blijkt dat er veel door rood wordt gereden door het gemotoriseerd verkeer. Daarom wordt hier een gecombineerde roodlicht- en snelheidscamera geplaatst. De camera controleert zowel het rechtdoorgaande verkeer als het afslaande verkeer.

De plaatsing van de twee camera’s wordt momenteel technisch voorbereid. De planning is om de camera’s binnen enkele maanden te plaatsen.

Camera's voor meer veiligheid