Nieuwsbericht

Tentoonstelling Zon, zee, strand en meer...

Gepubliceerd: 20 september 2018Laatste wijziging: 21 september 2018

Het Haags Gemeentearchief presenteert de tentoonstelling 'Zon, zee, strand en meer...' over de ontwikkeling van Scheveningen als badplaats. Tot 26 november te zien in De Galerij in de tramtunnel bij tramstation Spui.

Badmode van vroeger

Den Haag viert in 2018 'Feest aan Zee, 200 jaar badplaats Scheveningen'. In 1818 opende Jacob Pronk namelijk het 1e badhuis op Scheveningen. Het Haags Gemeentearchief heeft heel veel beeldmateriaal van Scheveningen in de collecties. Een interessante selectie ziet u nu in deze tentoonstelling.

Zon, zee en strand...

dat is Scheveningen. Dat is de Haagse badplaats die al 200 jaar als een magneet
vele toeristen naar zich toe trekt. Met koets, paardentram, stoomtram, trein,
auto, vliegtuig of fiets, al jaren haasten families zich richting het strand.

Vermogende badgasten

Het was niet alleen de Nederlandse chic. Ook vermogende Duitse,
Oostenrijkse en Engelse aristocraten begaven zich in de zomermaanden naar de kust. Op Scheveningen was het een feest van zien en gezien worden, waarbij
het bezoek aan de badplaats tevens werd gebruikt om uitgebreid te kuren en te herstellen van allerlei kwaaltjes. Deze rijke badgasten verbleven er soms wel een paar maanden. Er was de badplaats veel gelegen aan het behouden van de gasten, vandaar dat kosten nog moeite gespaard werden om ze te vermaken. Het leverde Scheveningen een rijk palet aan vermaak op, van circus tot cabaret, concerten en revue. Internationale sterren als Josephine Baker, Duke Ellington en de Rolling Stones traden er op.

De gewone man

Waar de badplaats met al haar grandeur en allure eerst voornamelijk was weggelegd voor de betere standen, kon de gewone burger vanaf het eind van de 19e eeuw ook in de badplaats terecht om zeebaden te nemen bij het Volkszeebad en te genieten van alles wat Scheveningen verder nog te bieden had.

Praktische informatie

  • Wanneer: tot 26 november 2018
  • Waar: in De Galerij, bij tramstation Spui in de tramtunnel
  • Openingstijden: tramstation Spui is 7 dagen per week open van 6.00 uur 's morgens tot 0.00 uur.
  • Toegang: gratis.

Kijk ook op de website van het Haags Gemeentearchief voor hun programma rondom het speciale Feest aan Zee jaar.