Nieuwsbericht

Tentoonstelling over De eerste eeuwen van Holland

Gepubliceerd: 26 september 2017Laatste wijziging: 29 september 2017

Van 3 tot en met 19 oktober kunt u de tentoonstelling bekijken in het atrium van het stadhuis. Maandag 2 oktober opent de tentoonstelling officieel om 17.00 uur.

De bezoeker ontdekt op de tentoonstelling hoe de groei van Holland te verklaren is vanuit gebeurtenissen en ontwikkelingen vanaf ongeveer het jaar 1018. Vier graven en een gravin laten de bezoekers met voorwerpen en verhalen zien hoe het landschap sterk veranderde,  welke machtsspelletjes werden gespeeld en wat voor rol de religie en de handel speelden.

Gravin Jacoba van Beieren is de eerste die een verhaal vertelt, over hoe ze in 1433 de macht overdraagt aan Philips van BourgondiĆ«. Drie jaar later zou ze in Den Haag in de Hofkapel worden begraven. Het Binnenhof speelt vanaf de 13de eeuw een belangrijke rol als belangrijkste woonplaats en als bestuursplaats van de graven. Dat dat niet altijd zo is geweest en dat Vlaardingen toen een belangrijke rol heeft gespeeld, is in deze tentoonstelling te zien. 

Archeologische vondsten

Archeologische vondsten uit heel Zuid-Holland spelen een grote rol in deze reizende tentoonstelling. De afdeling Archeologie & Natuur- en milieueducatie laat middeleeuwse pronkstukken zien, zoals:

  • de bronzen stijgbeugel
  • de verzilverde pelgrimsfles van het project Rotterdamse Baan
  • het valkenbelletje
  • de jachthonden van het Valkhuis
  • maar ook middeleeuwse landbouwwerktuigen
  • pelgrimsinsignes.

Samen met de teksten op panelen en de filmpjes geven ze een bijzondere kijk in ons verleden. 

Vrouwe Jacoba

Organisatie tentoonstelling

Deze tentoonstelling is georganiseerd door de gemeente Den Haag en de gemeente Vlaardingen. De tentoonstelling is gemaakt door TGV Teksten en Presentatie en is mede te danken aan een subsidie van de Provincie Zuid-Holland. 

Naast de tentoonstelling kunt u ook de Museum Escape room bezoeken. Dat is een pop-up escape room die gericht is op de unieke archeologie van de provincie Zuid-Holland. Met behulp van echte archeologische vondsten worden deelnemers aan de escape room uitgedaagd te denken als een archeoloog. Speciaal voor de Nationale Archeologiedagen en de Maand van de Geschiedenis staat Museum Escape ook  in het atrium van het Haagse stadhuis.