Nieuwsbericht

Tentoonstelling Het gouden randje langs de Vliet

Gepubliceerd: 20 november 2018Laatste wijziging: 23 november 2018

In de verlichte fotopanelen in het Atrium is tot 19 januari 2019 de tentoonstelling 'Het gouden randje langs de Vliet' te zien. Op de 16 panelen vindt u prenten, foto's en prentbriefkaarten van de buitenhuizen die hier al eeuwen staan.

Nouveau riche

In de 17e eeuw hadden de Nederlanden steeds meer succes in de handel. Hierdoor ontstond er een nieuwe rijke burgerij. Deze 'nouveaux riche', ofwel 'nieuwe rijken', wilden graag hun rijkdom laten zien. Dat kon op verschillende manieren en het ultieme statussymbool was een ruim buitenhuis met een bijzondere naam aan het water.

De stinkende stad uit in de zomer

Den Haag had in de 17e eeuw nog geen riolering. Ook was er nog geen afwateringskanaal dat het water van de grachten naar de zee liet stromen. Dat zogenoemde verversingskanaal is pas in 1884 gegraven. De inwoners van Den Haag gebruikten de grachten als riool. Ook bedrijven loosden hun afvalwater in de grachten. Op warme zomerdagen stonk het daarom verschrikkelijk in Den Haag. Iedereen die ook maar een beetje rijk was, ontvluchtte de stad in de zomer. Langs het relatief schone, stromende water van de Vliet kwamen steeds meer luxe buitenhuizen waar vermoeide politici, adel en andere welgestelden zich in de zomer terugtrokken.

Verval en herstel

In de loop van de 19e eeuw begon Nederland achterop te raken. De industrialisatie liep achter vergeleken met de landen om ons heen. Dit is 1 van de oorzaken waardoor veel van de buitenplaatsen langs de Vliet vervallen raakten. Een aantal moest worden afgebroken. Gelukkig bleven er genoeg mooie buitenverblijven over en deze zijn weer in oude staat hersteld.

Buitenplaats Middenburg 1911

Praktische informatie

  • Wanneer: tot 19 januari 2019
  • Waar: in de verlichte fotopanelen in het Atrium, stadhuis, Spui 70
  • Openingstijden: tijdens openingstijden Atrium
  • Toegang: gratis