Nieuwsbericht

Scheveningen heeft slimme sensoren in restafvalcontainers

Gepubliceerd: 6 september 2021Laatste wijziging: 6 september 2021

De gemeente heeft sensoren geplaatst in alle restafvalcontainers in Scheveningen. Een sensor is een elektronisch ‘oog’. De sensor ziet wanneer een container bijna vol is en geeft dit door aan Haagse Milieu Services (HMS). HMS weet zo precies welke containers zij moet leegmaken.

Sinds juli 2021 gebruikt de gemeente deze sensoren in Scheveningen. In plaats van vaste ophaalroutes op vaste dagen, rijdt HMS alleen nog als dat nodig is. Containers die snel vol zijn, worden vaker leeggemaakt. En containers die minder snel vol zijn, juist minder vaak. Dat voorkomt volle containers zoveel mogelijk. En HMS hoeft dan ook geen onnodige ritten meer te maken met de vuilniswagen.

Alle containers gebruiken

Vaak staat er meer dan 1 container op een bepaalde plek. Het systeem meet dan hoe vol alle containers zijn op die plek. Zodra ze bijna vol zijn, plant HMS al die containers tegelijk in om ze leeg te maken. Als 1 container vol zit, is het de bedoeling dat bewoners de container gebruiken die ernaast staat. Zo worden ze allemaal gebruikt.

Extra controle

In de zomermaanden controleert HMS de containers vaker. Als de containers stinken, worden ze eerder geleegd.

Melden stinkende containers

Staat er een stinkende container in uw buurt? Meld het via dit formulier.

Bekijk de video Den Haag zamelt afval slimmer in (YouTube-kanaal van de gemeente)
Zie ook Slim, sensoren in afvalcontainers! op Haagsehanden.nl
Ondergrondse containers op straat - Fotograaf: Meriam Bloemen