Den Haag - Revolutie in de muziek in de sixties en seventies

Nieuwsbericht

Revolutie in de muziek in de sixties en seventies

Gepubliceerd: 19 februari 2019Laatste wijziging: 27 februari 2019

Tot 1 april ziet u in het atrium van het stadhuis in de verlichte fotopanelen de tentoonstelling ‘Revolutie in de muziek in de sixties en seventies’. Bij deze tentoonstelling organiseert het Nederlands Muziek Instituut (NMI) op vrijdag 22 maart een symposium met als titel: 'Reconstructie / Deconstructie: Kenschetsen van het Nederlandse muziekleven in de periode 1965-1980'.

Revolutie in de muziek in de sixties en seventies

affiche uit 1969 voor concert Stichting Nieuwe Muziek. ontwerp: Gielijn Escher
affiche uit 1969 voor concert Stichting Nieuwe Muziek. ontwerp: Gielijn Escher

Deze tentoonstelling is gemaakt door het Nederlands Muziek Instituut (NMI) in samenwerking met de stichting Opus 6580. Er is aandacht voor Nederlandse componisten geboren tussen 1930 en 1955 en hun werk, dat zeer uiteenlopende stijlen omvat. Deze generatie timmerde in de sixties en seventies flink aan de weg, onder andere met de Aktie Notenkraker in 1969. Deze aktie werd geïnitieerd door componisten van de Haagse School, waaronder Louis Andriessen en Reinbert de Leeuw. Op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag ontstond in de jaren 70 één van de belangrijkste Nederlandse ensembles voor hedendaagse muziek, het Schönberg Ensemble. In de tentoonstelling is aandacht voor de resultaten en gevolgen van die roerige tijd, waaronder de toen ontstane specifiek Nederlandse ‘ensemblecultuur’.

Symposium

Op vrijdag 22 maart organiseert het NMI in samenwerking met de Universiteit van Utrecht het symposium 'Reconstructie / Deconstructie: Kenschetsen van het
Nederlandse muziekleven in de periode 1965-1980'. Dit symposium vindt plaats in Studio B op de 1e etage van de Centrale Bibliotheek in Den Haag. Inleiders zijn onder meer Robert Adlington, Geert Buelens en Emile Wennekes. Het symposium is een aanvulling op de tentoonstelling in het Atrium.

Praktische informatie tentoonstelling

  • waar: atrium stadhuis in de verlichte fotopanelen
  • wanneer: tot 1 april
  • openingstijden: maandag tot en met vrijdag van 7.00 - 19.00 uur, donderdag van 7.00 - 21.30 uur en zaterdag van 9.30 - 17.00 uur

Praktische informatie symposium

  • datum: vrijdag 22 maart
  • aanvang: 13.30 uur
  • waar: Studio B, Bibliotheek Den Haag, Spui 68
  • kosten deelname: gratis
  • aanmelden via cursus.hga@denhaag.nl o.v.v. symposium