Nieuwsbericht

Recreatiegebied Madestein: invoering zones voor gebruik van het gebied

Gepubliceerd: 23 oktober 2019Laatste wijziging:

Veel mensen maken gebruik van het recreatiegebied Madestein. In de buurt van Madestein wordt gebouwd en er komen steeds meer bezoekers. Om conflicten te voorkomen, voert de gemeente verschillende zones voor het gebruik van het gebied in. Er komt een zone waar honden los mogen lopen en een andere zone waar u mag barbecueën.

Op het grasveld tussen de Oostmadeweg en de Madepolderweg zijn in de afgelopen periode conflicten ontstaan tussen hondenbezitters en mensen die kwamen barbecueën. Zowel het los laten lopen van honden als barbecueën mocht in het recreatiegebied. De combinatie van hete barbecues, eten en etensresten met loslopende honden leidde tot problemen. Hierbij moesten de politie en/of handhavers zelfs ingrijpen.

Signalen van betrokken bewoners

Het stadsdeelkantoor Loosduinen heeft van betrokken bewoners meerdere malen gehoord dat er problemen waren. Het handhavingsteam geeft daarnaast aan dat het lastig is om te handhaven als zowel het loslopen van honden als het barbecueën in het gebied is toegestaan.

Nieuwe gebruikzones met eigen regels

In een gedeelte van Madestein voert de gemeente daarom ‘gebruikzones’ in:

  • Het grasveld tussen de Oostmadeweg en de Madepolderweg wordt een barbecuevrije zone. U mag hier net als altijd uw hond los laten lopen.
  • In het gebied van de 'dagcamping' moeten honden in de periode van 1 mei tot 1 oktober aan de lijn. Hierdoor ontstaat er in die periode een gebied waar u mag barbecueën en honden niet mogen loslopen.  Dit gaat in 2020 in.

Invoeren van de zones

Inwoners die in de omgeving van recreatiegebied Madestein wonen hebben hierover in de 2e helft van oktober 2019 een brief gekregen. Daarin staan ook de volgende maatregelen die de gemeente neemt:

  • De zones worden met borden aangegeven.
  • In de overgangsperiode waarschuwen de handhavingsmedewerkers mensen die zich niet aan de nieuwe gedragsregels houden.
  • De Haagse hondenkaart voor de 'dagcamping' in Madestein wordt aangepast.