Nieuwsbericht

Raad sprak over actuele situatie in Escamp

Gepubliceerd: 11 januari 2023Laatste wijziging: 12 januari 2023

De gemeenteraad van Den Haag sprak woensdag 11 januari over de actuele situatie in het stadsdeel Escamp. De extra raadsvergadering was ingepland op verzoek van de fractie van Hart voor Den Haag. De partij maakte zich zorgen over het geweld in deze kwetsbare wijk.

Raadzaal gemeenteraad Den Haag. Foto: Martijn Beekman.
Raadzaal gemeenteraad Den Haag. Foto: Martijn Beekman.

  Voor het aanvragen van een extra raadsvergadering is de steun van minimaal een vijfde van de raadsleden nodig. Omdat de gemeenteraad van Den Haag uit 45 raadsleden bestaat zijn er ten minste 9 zetels nodig voor een verzoek om een extra raadsvergadering.

  Stad in de raad

  Tijdens Stad in de raad kunnen inwoners hun mening geven over onderwerpen die op de agenda staan. In deze vergadering waren er insprekers over de actuele situatie in Escamp.

  Wilt u een keer inspreken? Kijk dan voor de spelregels en het aanmelden op http://denhaag.nl/stadinderaad.

  Actuele situatie in Escamp

  In de avond van 27 december 2022 heeft in een winkel aan de Beresteinlaan een ernstig steekincident plaatsgevonden, waardoor een 15-jarige jongen gewond is geraakt. Naar aanleiding van dit incident zijn vier verdachten aangehouden. Drie van de vier verdachten zijn minderjarig.

  Omdat er volgens de politie een groot risico op verdere escalatie was, heeft de burgemeester een samenscholingsverbod ingesteld voor de duur van een week. Groepen van meer dan twee personen konden door de politie worden weggestuurd in de buurt van de Beresteinlaan (begrensd door de Meppelweg, Bouwlustlaan, Hengelolaan en Randveen in Escamp). Sinds het instellen van het noodbevel hebben zich geen noemenswaardige incidenten voorgedaan.

  Tijdens deze extra raadsvergadering is hierover gesproken in de gemeenteraad. Daarbij zijn de volgende moties aangenomen:

  Motie Geef jongeren de kans mee te praten over hun eigen toekomst in Escamp (PvdA) Motie Betrek jongeren en hun ouders bij aanpak Zuidwest (Haagse Stadspartij)

    De vergadering terugkijken?

    Het videoverslag van de volledige vergadering is terug te kijken op denhaag.nl/uitzendingenraad.