Persbericht

Winterkoudeopvang dak- en thuislozen van start

Gepubliceerd: 17 november 2022Laatste wijziging: 17 november 2022

Dak- en thuislozen kunnen van vrijdagavond 18 november tot en met maandagochtend 21 november terecht in de winterkoudeopvang. De weersomstandigheden zijn zodanig dat het medisch niet verantwoord is om buiten te slapen. De vier grote steden hebben daarom besloten de Winterkouderegeling vrijdag in te laten gaan. De opvang is bedoeld voor alle dak- en thuislozen in Den Haag die niet in staat zijn om bij de aanhoudende kou zelf onderdak te vinden.

De nachtopvang die tijdens de winterkouderegeling wordt aangeboden, is bedoeld om dak- en thuislozen te beschermen voor mogelijke gezondheidsschade door het weer. Als het ’s nachts door vrieskou of extreem weer te gevaarlijk wordt om buiten te slapen, bepalen de GGD's van de vier grote steden (Den Haag, Amsterdam, Rotterdam en Utrecht) samen wanneer de winterkouderegeling in deze steden ingaat. Ook geven zij aan wanneer de winterkouderegeling weer stopt. De regeling duurt meestal meerdere nachten en kan afhankelijk van het weer in de wintermaanden meerdere keren van kracht zijn.

Toegang tot de opvang

Op vrijdag 18 november tot en met maandagochtend 21 november kunnen dak- en thuislozen tussen 18.00 uur en 10.00 uur bij de opvanglocatie in het leegstaand schoolgebouw aan Rooseboomstraat terecht. Maandag hebben de G4 weer overleg over een mogelijke verlenging. De opvang biedt een avondmaaltijd, douche, slaapplaats en een ontbijt de volgende ochtend. Tijdens de winterkouderegeling is er zorg, begeleiding en beveiliging aanwezig.