Persbericht

Voorstelling ‘FF d’r uit’ haalt mantelzorgers uit de schaduw

Gepubliceerd: 8 oktober 2018Laatste wijziging: 8 oktober 2018

Schaamte en schuldgevoel zorgen ervoor dat mantelzorgers vaak geen hulp durven te vragen, waardoor zij verstrikt raken in de zorg voor hun dierbare. Hierdoor kunnen mensen hun baan verliezen of zelfs in een depressie raken. De gemeente Den Haag en Stichting Kompassie geven aandacht aan dit probleem onder meer met de toneelvoorstelling ‘FF d’r uit’.

De gemeente Den Haag heeft aan theatermaker Guusje Eijbers gevraagd een theaterstuk te maken om begrip te kweken voor de vaak zware last van mantelzorgers, zodat zij meer steun krijgen op het werk en van familie en vrienden.

Wethouder Kavita Parbhudayal (Zorg):

Mantelzorgers leveren een belangrijke bijdrage aan de zorg en ondersteuning van hun dierbaren. Helaas krijgen zij niet altijd genoeg begrip en steun van hun omgeving. In Den Haag werken we aan een beter leven voor iedereen en iedere Hagenaar moet kunnen rekenen op de zorg of ondersteuning die hij of zij nodig heeft. Daarom is de mantelzorger van onschatbare waarde in onze samenleving.

Guusje Eijbers heeft een tiental openhartige interviews afgenomen met mantelzorgers GGz die grote problemen hebben ondervonden met een dierbare voor wie ze zorgen. Deze mantelzorgers stonden model voor de personages die op 9 november in Theater De Nieuwe Regentes ten tonele verschijnen. Guusje Eijbers:

Dit waren soms zeer zware ontmoetingen waar flink wat emoties naar boven kwamen. Ik dacht dat ik niet zoveel wist van deze problematiek, maar gaandeweg de interview-sessies kwam ik tot de ontdekking dat ik er wel degelijk mee te maken heb gehad. En dat is precies waar het om draait: als het je zelf overkomt denk je al gauw, dat het zo erg nog niet is en reken je jezelf niet tot de categorie probleemgevallen.

De voorstelling 'FF D’R UIT'

Het theaterstuk ‘FF d’r uit’ is gemaakt in opdracht van de gemeente Den Haag, in het kader van de viering van de Landelijke Dag van de Mantelzorg in samenwerking met Stichting Kompassie. Deze stichting is 15 jaar geleden opgericht om hulp te bieden aan kwetsbare psychische burgers van Den Haag en hun naasten. Die laatste groep wordt sinds 2016 begeleid door Stichting Kompassie in het kader van het project GGz mantelzorg.

Datum en tijd: 9 november 2018, 20.15 uur
Locatie: Theater De Nieuwe Regentes (Weimarstraat 63, 2562 GR Den Haag)

Repetitie Theaterstuk 'FF d'r uit'. Foto: Annete van Erkel
Repetitie Theaterstuk 'FF d'r uit'. Foto: Annete van Erkel