Persbericht

Voorlopige uitslag nieuwe verkiezing: kiescollege niet-ingezetenen

Gepubliceerd: 19 maart 2023Laatste wijziging: 19 maart 2023

Met 26.030 getelde briefstemmen is dit de voorlopige uitslag van de eerste verkiezing kiescollege niet-ingezetenen voor Nederlanders die in het buitenland wonen zojuist bekend geworden.

Wat is het kiescollege niet-ingezetenen

Omdat de leden van de Eerste Kamer worden gekozen door de leden van de Provinciale Staten, konden Nederlanders in het buitenland bij de vorige Provinciale Staten verkiezing geen invloed uitoefenen op de samenstelling van de Eerste Kamer.

Op 5 juli 2022 stemde de Eerste Kamer in met een grondwetswijziging, om Nederlanders in het buitenland een indirecte stem te geven voor de verkiezing van de Eerste kamer. Nederlanders in het buitenland konden eerder al stemmen voor de Tweede Kamerverkiezing en de Europees Parlementsverkiezing.

Dankzij deze grondwetswijziging kunnen Nederlanders in het buitenland nu stemmen op leden voor het kiescollege niet-ingezetenen. De gekozen leden van dit kiescollege hebben als enige taak het uitbrengen van een stem bij de Eerste Kamerverkiezing. Het uitbrengen van deze stem gebeurt in een fysieke zitting in Nederland op 30 mei 2023. Het kiescollege niet-ingezetenen krijgt 25 zetels.

De kiezers konden stemmen voor 129 kandidaten uit 27 landen; 12 politieke partijen en 1 onafhankelijke kandidaat. De briefstemmen moesten uiterlijk woensdag 15 maart 15.00 uur bij het briefstembureau in Den Haag zijn. De laatste briefstemmen die uiterlijk maandag 20 maart nog bij het stembureau binnenkomen vanuit ambassades, consulaten en Nederlandse vertegenwoordigingen, worden in de definitieve uitslag meegenomen.

De gemeente Den Haag is verantwoordelijk voor de uitvoering van dit deel van de verkiezingen.

Uitslag Kiescollege niet-ingezetenen (PDF, 102,5 kB)