Persbericht

Verklaring van burgemeester Jan van Zanen

Gepubliceerd: 11 augustus 2020Laatste wijziging: 11 augustus 2020

Het is verschrikkelijk wat er op de Pier is gebeurd. Wat vaststaat, is dat een 19-jarige jongen uit Rotterdam plotseling uit het leven is gerukt. Dat is ongelooflijk triest en wij leven intens mee met de nabestaanden. Wat er is gebeurd, wordt momenteel door de politie onderzocht. Daarover doen wij geen mededelingen. Daarbij staat bovendien elk incident op zich.

Wat wij aan onze kust wel hebben gezien de afgelopen dagen, vooral op Scheveningen, zijn gedragingen en taferelen die onacceptabel zijn. Dat liep uiteen van geweld en bedreigingen tegen onze verkeersregelaars en handhavers tot en met grenzeloos gedrag op onze stranden (wildkamperen en het achteloos achterlaten van afval) en in het verkeer. Wij zijn geconfronteerd met een gebrek aan respect voor onze publieke dienstverleners. Ook de bewoners van onze kustwijken werden geconfronteerd met taferelen die alle fatsoensnormen te buiten gingen.

Wij hebben maximale capaciteit ingezet om de situatie aan de kust in goede banen te leiden, daarbij gesteund door andere hulpdiensten zoals politie, brandweer, ambulancediensten en reddingsbrigade.

Vandaag ben ik teruggekeerd van mijn vakantie in Egmond aan Zee om mijn vakantie in Den Haag voort te zetten. Door de actualiteit vind ik het ongemakkelijk om wel zichtbaar te zijn in de stad maar niet aanspreekbaar. Daarom heb ik in overleg met onze wethouders besloten om mijn taken vandaag weer op te pakken.