Persbericht

Van Tongeren bezoekt energieneutraal huis en Manege De Wildhoef

Gepubliceerd: 13 mei 2022Laatste wijziging: 13 mei 2022

Afgelopen donderdag bezocht wethouder Van Tongeren een nieuwe woning van Schapenatjesduin en Manege De Wildhoef. Bij Manege de Wildhoef is er recentelijk een verbouwing geweest, volledig zonder uitstoot en bij Schapenatjesduin zijn de huizen energieneutraal gebouwd. De wethouder ging langs om te zien hoe het bouwen van de toekomst eruit ziet in Den Haag.

Wethouder duurzaamheid Liesbeth van Tongeren:

“Er moeten meer huizen worden gebouwd, dat is duidelijk. Bij Schapenatjesduin hebben bewoners zelf energieneutrale huizen ontworpen en laten bouwen. Dat smaakt naar meer. Daarna langs geweest bij de manege. De nieuwe verbouwing  is geheel met elektrisch materieel gedaan. Het hele bedrijf is gasloos en de verwarming is met UV-panelen.”

Manege

De verbouwing van Manege de Wildhoef en de gebouwde huizen op Schapenatjesduin zijn voorbeelden van hoe Den Haag in de toekomst wil bouwen. In de voortgangsbrief Duurzaamheid die dit jaar uitkwam, liet de gemeente al weten dat het voor de volksgezondheid, natuur en voedselproductie wil dat de uitstoot van stikstof drastisch omlaag gaat. Manege De Wildhoef ging hier creatief mee om en bouwde zonder stikstof uit te stoten een overkapping voor de buitenbak van de manege. Met een volledig elektrische betonmolen, graafmachine en hoogwerker kregen zij het voor elkaar. De bouw was zonder de uitstoot van stikstof en met de elektrische apparaten een stuk rustiger voor de paarden en omgeving.

Eigenaressen Aïde en Fiona Roest: "Ontzettend leuk dat de wethouder zulke oprechte interesse had in onze manege. De bouw van de overkapping was een hele operatie in Coronatijd, maar het is ons gelukt om de hele verbouwing zonder uitstoot van stikstof te doen. Een primeur in Nederland."

Schapenatjesduin

In 2019 sloeg de wethouder de eerste paal al in de grond voor het bouwen in dit duingebied. Deze kopers konden met een eigen architect op de kavels bouwen, op de voorwaarde de woningen energieneutraal zouden worden opgeleverd. Het huis dat door de wethouder werd bezocht afgelopen donderdag is van architect Roelof Heida. Het pand is voorzien van warmtepomp en zonnepanelen.