Persbericht

Toegankelijke stad: geleidelijn stadsdeelkantoor Leyweg opgeleverd

Gepubliceerd: 2 december 2021Laatste wijziging: 2 december 2021

De eerste geleidelijn naar een stadsdeelkantoor is opgeleverd, een dag voor de Internationale Dag voor Mensen met een Beperking (3 december). Met de oplevering is een actie begonnen met een reeks van circa 50 geleidelijnen die de komende tijd in de stad worden aangelegd.

De gemeente Den Haag neemt mensen met een visuele beperking serieus en vindt het belangrijk de buitenruimte voor iedereen in de stad toegankelijk is ingericht. Den Haag wil een stad zijn waar iedereen mee kan doen. Een toegankelijke buitenruimte draagt daaraan bij. Stichting Voorall heeft in samenwerking met de gemeente Den Haag een uitgebreide analyse gemaakt van plekken waar geleidelijnen ontbreken. Daaruit blijkt dat het vooral bij tram- en bushaltes goed is geregeld, maar op veel kruispunten en oversteekplaatsen in de stad nog niet.

De gemeente heeft 800.000 euro gereserveerd om geleidelijnen aan te brengen. De plekken met de hoogste prioriteit worden als eerste aangepakt. De entree van het stadsdeelkantoor Leyweg is er, als beeldbepalende plek, één van. Wethouder Bredemeijer legde de laatste twintig stenen, samen met ervaringsdeskundige Jan van Asten. Bredemeijer: “Samen met Voorall hebben we ook gekeken of de materialen geschikt zijn voor geleidelijnen. Dat bleek niet het geval. Daarom gebruiken we vanaf nu stadsbreed een nieuw soort type tegel en klinker. Die past beter in het straatbeeld, is veiliger en gebruiksvriendelijker.”

Naast deze aanpak loopt er ook een bewustwordingscampagne ‘Allemaal verschillend. Allemaal Haags’. De gedachte achter die campagne is dat iedereen in de stad een steentje kan bijdragen aan een voor iedereen toegankelijke stad. Op 3 december gaat ook de burgemeester op ervaringstour met stichting Voorall.

Wethouder Bredemeijer (r) legde de laatste twintig stenen, samen met ervaringsdeskundige Jan van Asten. Foto: Frank Jansen.
Wethouder Bredemeijer (r) legde de laatste twintig stenen, samen met ervaringsdeskundige Jan van Asten. Foto: Frank Jansen.