Persbericht

Tentoonstelling in stadhuis vertelt persoonlijke verhaal achter Coming Out

Gepubliceerd: 8 oktober 2018Laatste wijziging: 25 oktober 2018

In het Atrium van het stadhuis is vanaf dinsdag 9 oktober de expositie ‘Coming out, coming in’ te zien. Aan de hand van vijf verhalen toont de tentoonstelling de worsteling die veel mensen ervaren als zij ‘uit de kast’ willen komen. Zowel degene die ‘uit de kast’ kwam als iemand uit zijn of haar naaste omgeving komt aan het woord. De tentoonstelling wordt georganiseerd in het kader van de Coming Out Week.

Wethouder Bert van Alphen van emancipatie:

“Er is nog altijd veel afkeer van of zelfs agressie tegenover mensen die een andere seksuele voorkeur hebben dan de gemiddelde Nederlander. Veel mensen voelen zich niet veilig genoeg om zichzelf te zijn en uit te komen voor hun seksuele geaardheid. Door het geven van informatie en het organiseren van activiteiten wil ik werken aan het vergroten van de acceptatie.”

Deze hele week staat in het teken van ‘Coming Out’, het openlijk mogen en durven uitkomen voor jouw geaardheid. Aan de Hofvijver wapperen al regenboogvlaggen, donderdag 11 oktober worden voor het stadhuis de regenboogvlaggen gehesen. Ook wordt deze week de speciale regenboogloper voor de ingang van het stadhuis uitgerold. De regenboogvlag, sinds de Gay Freedom Day Parade van 1978 in San Francisco hét symbool van lesbische en homoseksuele trots, is tegenwoordig het symbool van de gehele LHBT-gemeenschap (Lesbian, Homosexual, Bisexual, Transgender).

De campagne-week is gericht op acceptatie van seksuele diversiteit. Van Alphen:

“Den Haag is een vrije stad. Hier moet je kunnen zijn wie je wil zijn, ongeacht je seksuele geaardheid. Een paar keer per jaar onderstrepen we dat, bijvoorbeeld op Coming Out Day en tijdens The Hague Rainbow Festival. Natuurlijk blijft het daar niet bij." 

Den Haag trekt tijdens deze Coming Out Week samen op met de vier andere regenbooggemeenten in de regio. De tentoonstelling die in het Atrium te zien is, is tegelijkertijd ook in die andere gemeenten te zien. Donderdagmiddag, 11 oktober, gaan de vijf wethouders van de regenbooggemeenten vanaf 16.30 uur in het filmhuis met elkaar in debat over de vraag: wat gaat er goed en wat kan beter op het gebied van veiligheid en acceptatie van seksuele diversiteit? Daarna is de voorpremière van de film ‘Girl’, die bij het Filmfestival van Cannes diverse prijzen in de wacht sleepte.

De tentoonstelling blijft staan tot en met 13 oktober. Meer over het emancipatiebeleid van de gemeente Den Haag staat in de Emancipatiemonitor.