Persbericht

Studenten krijgen samen 15.000 euro voor activiteiten tegen eenzaamheid

Gepubliceerd: 18 december 2020Laatste wijziging: 18 december 2020

De gemeente Den Haag geeft 15.000 euro aan de drie winnaars van de campagne Create to Connect. Daarmee kunnen in de eerste maanden van 2021 drie online-events worden georganiseerd om Haagse studenten samen te brengen in deze, ook voor studenten, lastige tijden.

Het initiatief Create to Connect is bedacht door Student & Stad in samenwerking met de gemeente Den Haag. Er is een budget van 5.000 euro beschikbaar voor elk van de drie winnaars, om zo aan de slag te kunnen om hun ideeën te gaan realiseren voor alle Haagse studenten.

Wethouder Onderwijs Hilbert Bredemeijer: “Corona is lastig, voor ons allemaal. Ook voor onze Haagse studenten. Dat wordt niet altijd gezien. We hebben er bewust voor gekozen om niet één, zoals eerst de bedoeling was, maar drie winnaars de kans te geven hun online-activiteit uit te voeren en met elkaar in contact te komen.”

Burgemeester Van Zanen: "Wat een leuke initiatieven. Ben onder de indruk van de creativiteit van de studenten. Geweldig dat in oplossingen wordt gedacht. Met deze ideeën is het mogelijk om binnen de maatregelen toch contact te houden met elkaar."

Meer dan 40 deelnemers zonden hun ideeën in om studenten online te verbinden en eenzaamheid onder studenten tegen te gaan. Een tienkoppige studentenjury heeft drie winnaars uitgekozen die nu hun ideeën mogen gaan realiseren. Het is een verzameling van ideeën bestaande uit online workshops, inspirerende sprekers en liveoptredens. De concepten werden beoordeeld op creativiteit, inhoud en realiseerbaarheid. Alles draait om het vermaken en verbinden van studenten, waarbij ook het thema mentale gezondheid onder studenten aandacht krijgt.

De drie winnaars

Winnaars Meike en Helena, studenten van de Haagse Hogeschool en Hogeschool Inholland, hebben bedacht om een online festival te organiseren via het platform wonder.me. Op het programma staan een aantal ruimtes met elk een eigen invulling, zo is er voor iedereen iets te doen: een gameroom met pubquiz, een music hall met DJ contest, een conference hall gevuld met sprekers, een workshopruimte met mini-workshops en een netwerklounge om anderen te leren kennen. Dit alles zoveel mogelijk in samenwerking met lokale (horeca)-ondernemingen om online met offline te verbinden. 

Winnaar Aysa bedacht samen met haar vriendengroep een idee waarbij ze voor elke student wat leuks willen aanbieden. Zij organiseren vier verschillende workshops binnen de categorieën creatief, toneel, sport en muziek. De workshops worden verzorgd door bekende Nederlanders en Hagenezen uit het vakgebied. Deelnemers volgen een interactieve les in combinatie met een online-activiteit zoals schilderen of muziek producen. Studenten kunnen tips en tricks ontvangen van een professioneel sporter over hoe je fit kan blijven terwijl je een druk schema hebt vanwege school of deelnemen aan een online les acteren van een Nederlandse acteur/actrice. Wie dit zijn, wordt de komende weken bekend.

Ook internationaal student Muireann bedacht samen met een studiegenoot een idee waarbij zij de talentvolle studenten van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten wil inzetten om Haagse studenten te vermaken. In samenwerking met het ArtScience Interfaculty van de Kunstacademie organiseert zijn een online-showcase met velen verschillende optredens van getalenteerde Haagse studenten. Een half etmaal lang kunnen kijkers via een livestream genieten van onder andere DJ’s & VJ’s, livemuziek van meerdere bands, dans & theater, live gaming, storytelling en interactieve filosofiedebatten. Voor studenten, door studenten.

De komende tijd werken de drie winnende teams hun plannen uit. De winnaars worden daarbij geadviseerd door Study in The Hague en de gemeente Den Haag.