Persbericht

Snelheidsmeterspaarpot op Vaillantlaan

Gepubliceerd: 15 april 2021Laatste wijziging: 15 april 2021

Aan de snelheidslimiet houden wordt beloond met cadeau voor de wijk

In navolging van de Kranenburgweg heeft de Vaillantlaan sinds vandaag een snelheidsmeterspaarpot. Deze snelheidsmeter bestraft niet maar beloont juist goed gedrag. Iedere auto die langsrijdt en zich aan de snelheidslimiet van 50 km per uur houdt, zorgt voor een klein bedrag in de digitale spaarpot. Het uiteindelijke totaalbedrag van maximaal 1000 euro, afhankelijk van hoeveel auto’s zich aan de snelheid hielden, mag door de bewoners besteed worden aan een cadeau aan de wijk. De meter zal vier weken op de Vaillantlaan, ter hoogte van school ’t Palet, blijven staan.

Eerder stond deze snelheidsmeterspaarpot op de Kranenburgweg, de Vaillantlaan wordt de tweede locatie om op deze positieve manier extra te werken aan een betere verkeersveiligheid. De snelheidsmeterspaarpot is een stimulans voor automobilisten zich aan de snelheid te houden. Op de Vaillantlaan wordt vaak te hard gereden. De bewoners en ouders van basisschool ’t Palet maken zich daar zorgen over. In andere gemeenten zorgde de snelheidsmeterspaarpot op bepaalde plaatsen voor 25% minder hardrijders.

Wethouder Robert van Asten: “Deze snelheidsmeter vraagt op een positieve manier aandacht voor de snelheid. Zo proberen we het gedrag van de automobilist te beïnvloeden en de bewoners kunnen uiteindelijk hun wijk een beetje verfraaien met de opbrengst.”

Spelelementen

Uit diverse onderzoeken blijkt dat belonen vaak effectiever is dan straffen om het gedrag van mensen te veranderen. De snelheidsmeterspaarpot speelt hierop in. Binnen de psychologie wordt dit ‘gamification’ genoemd. Door spelelementen in een situatie toe te voegen, stimuleer je mensen om zich aan het gewenste gedrag te houden. Het effect van dit gedrag is bij de snelheidsmeterspaarpot direct zichtbaar: bestuurders die zich aan de snelheidslimiet houden, zien het bedrag in de spaarpot live oplopen. Deze feedback stimuleert autobestuurders nog eens extra om de juiste snelheid te rijden. Het spaardoel bepalen de bewoners samen, dat geeft de bewoners die deze route rijden een extra stimulans zich zelf aan de snelheid te houden. De beloning is een blijvende herinnering aan het gewenste gedrag: het zogeheten ‘prompting’.

Na de periode van 4 weken ontvangen de bewoners een cheque met het gespaarde bedrag, zij hebben zelf gezamenlijk besloten dit te besteden aan een verkeersparcours in de speeltuin Van der Vennestraat.

Aan de snelheidslimiet houden wordt beloond met cadeau voor de wijk