Persbericht

Ruim 300 mensen van bijstand naar baan in de zorg

Gepubliceerd: 4 mei 2023Laatste wijziging: 4 mei 2023

Op een informele manier wijkbewoners helpen en daarmee alvast ervaren wat het is om zorg te bieden: WijkLeerbedrijf Den Haag is succesvol met zijn pragmatische aanpak leren door te doen. Inmiddels zijn ruim 300 mensen vanuit de bijstand met een diploma in de zorg aan de slag gegaan en hebben de wijkbewoners 200.000 uur aan allerhande hulp ontvangen.

“En dat is niet alles”, zegt projectleider Rozemarijn van de Kerk van het jubilerende WijkLeerbedrijf. “We vragen wijkbewoners die hulp ontvangen om iets terug te doen voor onze deelnemers, die vaak uit andere culturen komen, bijvoorbeeld door te oefenen met de Nederlandse taal en rekenen, of door te helpen bij het leren fietsen. Dat is niet alleen heel nuttig, vaak vinden bewoners het ook ontzettend fijn om iets terug te kunnen doen”.

Samenwerkingsverband

WijkLeerbedrijf Den Haag viert donderdag 11 mei in theater De Vaillant samen met wethouder Kavita Parbhudayal van Werk, Wijken en Dienstverlening, de deelnemers en wijkbewoners het 10-jarig bestaan.

Het WijkLeerbedrijf is een samenwerkingsverband van de gemeente Den Haag, Stichting Calibris Advies (specialist in praktijkleren en een sociale onderneming voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt), Threewise (onderwijsinstelling) en werkgevers van (voornamelijk) thuiszorgorganisaties.

Het WijkLeerbedrijf is sinds 2 jaar onderdeel van de leerlijn Zorg Werkt. Deze leerlijn is opgezet door de gemeente samen met het onderwijs en werkgevers, en is erop gericht om meer mensen praktijkgericht te trainen (op de werkvloer bij werkgevers) en/of op te leiden voor een baan in de zorg.

Deelnemers kunnen laagdrempelig beginnen. In WijkLeerbedrijf Den Haag volgen deelnemers een opleiding op mbo-niveau 1. Tegelijk doen zij relevante werkervaring op. Na de opleiding krijgen deelnemers een betaalde baan in de (thuis)zorg.

Werkgevers in de rij

“Werkgevers staan voor hen in de rij”, zegt wethouder Kavita Parbhudayal. “De zorg is één van de grootste sectoren in Den Haag en de personeelstekorten zijn er groot. Met begeleiding, training en advies liggen er waardevolle beroepen op mbo-niveaus 1, 2 en 3 in het verschiet. WijkLeerbedrijf Den Haag laat mooie resultaten zien. Laatst was ik er op werkbezoek en de succesverhalen zijn er talrijk. Het hebben van collega’s, sneller de taal leren, ertoe doen: dat geeft zelfvertrouwen en versterkt de eigenwaarde. Het helpt bestaanszekerheid en financiële onafhankelijkheid te vergroten. Daar doen we het voor. Zo bouwen we aan een stad die tegen een stootje kan”.

Sinds WijkLeerbedrijf Den Haag onderdeel is van de leerlijn Zorg Werkt van gemeente, onderwijs en werkgevers, slagen jaarlijks 80 tot 90 mensen erin om met een diploma in de zorg aan de slag te gaan. Op dit moment zijn er 3 klassen met 32 deelnemers actief.

Van alle deelnemers in de afgelopen 10 jaar haalde 86% een diploma en kreeg 82% direct een baan. Rozemarijn van de Kerk:

“Het positieve is ook dat je de deelnemers ziet groeien: niet alleen hun taalniveau stijgt, ook hun zelfvertrouwen groeit”.
Deelnemers aan WijkLeerbedrijf Den Haag wisselen ervaringen uit met wethouder Kavita Parbhudayal van onder meer Werk; foto: Henriëtte Guest
Deelnemers aan WijkLeerbedrijf Den Haag wisselen ervaringen uit met wethouder Kavita Parbhudayal van onder meer Werk; foto: Henriëtte Guest