Persbericht

Opening Schepencarrousel Calandkade: ligplaatsen voor historische schepen

Gepubliceerd: 6 april 2021Laatste wijziging: 6 april 2021

Den Haag heeft drie nieuwe ligplaatsen voor historische schepen. Deze schepen kunnen voortaan afmeren aan de Calandkade in stadsdeel Laak. De ligplaatsen zijn gesitueerd bij de twee historische kranen en voor het pand van Maakhaven, waar ooit de Bataafse Petroleum Maatschappij zat en waar nu onder andere ateliers voor kunstenaars zijn gevestigd. De ligplaatsen zijn bedoeld voor historische schepen van de Schepencarrousel. Dat kunnen bijvoorbeeld sleepboten, vrachtschepen of zeilschepen zijn.

Schepen met een verhaal 
Schepen die horen bij de Schepencarrousel blijven maximaal drie maanden op een ligplaats. Op die ligplaats vertellen de schepen en de schippers met informatieborden het verhaal van het schip en de cultuurhistorie van de scheepvaart. Er wordt verteld waar het schip geweest is en wat het zoal beleefd heeft. 

Avontuur
De ligplaatsen voor het varend cultureel erfgoed zijn in gebruik genomen door wethouder Hilbert Bredemeijer (Buitenruimte). Hij deed dat door de Klipperaak Avontuur aan te sluiten op de walstroominstallatie. Een oorspronkelijk zeilend vrachtschip uit 1892, omgebouwd tot een varend woonschip met een klassieke uitstraling.

Bredemeijer: “In Den Haag bouwen we niet alleen nieuwe woningen zoals hier aan de Calandkade, maar denken we ook na over de directe omgeving: is het ook prettig om te wonen? Deze historische schepen geven een bepaalde look & feel die heel goed past bij deze plek, die al een eeuw industrieel nautische ervaring heeft."
Wethouder Bredemeijer (Buitenruimte):
Wethouder Bredemeijer (Buitenruimte): "In Den Haag bouwen we niet alleen nieuwe woningen zoals hier aan de Calandkade, maar denken we ook na over de directe omgeving: is het ook prettig om te wonen?" Foto: Henriëtte Guest.