Persbericht

Marktverkenning stad Den Haag voor grootschalig verduurzamen

Gepubliceerd: 17 september 2020Laatste wijziging: 17 september 2020

Om tempo te maken met de energietransitie moeten partijen samenwerken om snel, op grote schaal en industrieel aan de slag om huizen te verduurzamen. Die oproep doet Liesbeth van Tongeren, wethouder Duurzaamheid en Energietransitie in Den Haag vandaag op het congres Den Haag Vastgoed 2020. Voor buurten met soortgelijke woningen moet gekeken worden naar prefab oplossingen om betaalbaar, snel en voorspelbaar te verduurzamen. Ze roept Wouter Bos (Invest-NL), Maxime Verhagen (Bouwend Nederland) en Doekle Terpstra (TechniekNL) op om mee te denken over hoe een eerste project in Den Haag uitgezet kan worden.
Van Tongeren: “Er zijn grofweg 3 soorten bewoners: Bewoners die in bewonersinitiatieven samen aan de slag gaan voor, individuele woningeigenaren die zelf in hun eigen tempo verduurzamen en mensen die wel willen als het ze makkelijk gemaakt wordt. Voor die eerste twee groepen voorlopers is er al advies, informatie en subsidie, maar voor die laatste, grootste groep B staat verduurzaming wel op het lijstje maar niet bovenaan. Als er dan een concreet aanbod komt en de hele straat doet mee wordt het een stuk eenvoudiger.”

De Haagse wethouder gaat nu aan de slag met een manier zodat ook de grote massa de voorlopers achterna kunnen. Dit kan door ze een aantrekkelijke aanpak die voor de bewoners makkelijker is ,zorgt voor een lager energieverbruik en een comfortabel huis dat hierdoor vaak ook meer waard wordt. Ze wil hiervoor samenwerken in bijvoorbeeld een consortium met bouwers, projectmanagers en energieaanbieders. Door schaalvergroting kunnen de kosten omlaag en wordt het voor woningeigenaren makkelijker om de stap naar een duurzamere woning te zetten. Bouwers kunnen efficiënter werken en hoeven niet meer voor elke klus op en neer.

“Den Haag wil niet alleen sterker, maar ook groener uit de coronacrisis komen. Omdat er nu geld dat vrijkomt door de verkoop van Eneco en Ook uit het Nationale Groeifonds is dit het juiste moment om op grote schaal te gaan verduurzamen.”, aldus van Tongeren.