Persbericht

Kartiniprijs: Wat is hét emancipatie initiatief van 2023?

Gepubliceerd: 23 november 2022Laatste wijziging: 2 december 2022

De gemeente Den Haag lanceert vandaag de Zonnewijzer. Op deze site is per adres te vinden of er een vergunning nodig is om zonnepanelen te plaatsen op een dak, wat meestal niet het geval is. Als er wel een vergunning nodig is helpt deze wijzer met de benodigde documenten om een vergunning aan te vragen. De gemeente wil het plaatsen van zonnepanelen zo makkelijk mogelijk maken.

De Kartiniprijs van de stad Den Haag is een algemene emancipatieprijs die ieder jaar wordt toegekend aan een inspirerend, succesvol en/of vernieuwend initiatief. Voorwaarde is dat het de emancipatie van vrouwen in Den Haag bevordert.

Niet alleen personen maar ook bedrijven, organisaties, projecten en initiatieven kunnen worden voorgedragen. Of zichzelf voordragen! Denk aan een bedrijf dat bewust streeft naar meer vrouwen in de top. Iemand die vrouwen motiveert en helpt participeren. Een wijk die een convenant sluit tegen huiselijk geweld. Een groepje vaders dat strijdt tegen eerwraak. Of meiden die rolpatronen doorbreken. Het mag een recente activiteit zijn, maar ook iets dat al langer loopt. De Kartiniprijs van de stad Den Haag wil álle Haagse inwoners inspireren en stimuleren.

Sluitingsdatum

De sluitingsdatum voor het insturen van voordrachten voor de Kartiniprijs 2023 is 16 januari 2023. De voorwaarden en de jurysamenstelling staan op kartini.nl. Uitreiking De jury selecteert uit alle inzendingen de drie beste voordrachten. Tijdens de Haagse viering van Internationale vrouwendag in maart 2023 komen deze drie in de schijnwerpers te staan en maakt wethouder Mariëlle Vavier (Emancipatie) de winnaar bekend. De prijs bestaat uit een aandenken en een geldbedrag van € 2.500.

De Kartiniprijs

De gemeentelijke vrouwenemancipatieprijs werd in 2007 ingesteld. De prijs is vernoemd naar de Javaanse Raden Adjeng Kartini (1879-1904), die zich van jongs af aan verzette tegen de traditionele normen en waarden ten opzichte van meisjes die zij als onderdrukkend ervaart. Mevrouw Kartini werd ook ver buiten Indonesië bekend en wordt ook nu nog steeds gezien als een belangrijke inspiratiebron.

Meer over de prijs en de winnaars van voorgaande jaren staat op kartini.nl.